ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ 11ο ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΤΡΙΚΑΛΙΝΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Πλούσιο το αρχαιολογικό υπόβαθρο των Τρικάλων

Δημοσίευση: 04 Νοε 2017 16:02

Ξεκίνησαν χθες το απόγευμα οι εργασίες του 3ημέρου 11ου Συμποσίου Τρικαλινών Σπουδών, το οποίο διεξάγεται στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Τρικάλων, με πλούσιο πρόγραμμα ανακοινώσεων.

Διοργανωτής είναι ο Φιλολογικός  Ιστορικός Λογοτεχνικός Σύνδεσμος  (Φ.Ι.ΛΟ.Σ.) Τρικάλων, με συνδιοργανωτές, την Περιφέρεια Θεσσαλίας / Περιφ. Ενότητα Τρικάλων, Ίδρυμα Λεωνίδα Μακρή,  Ιατρού, Επιμελητήριο Τρικάλων. Χθες πραγματοποιήθηκε η τελετή έναρξης  του Συμποσίου, από τον αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων  κ. Χρήστο Μιχαλάκη.
Το Συμπόσιο συνεχίζεται σήμερα Σάββατο με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
Στις σημερινές δύο συνεδρίες (πρωί και απόγευμα) θα γίνουν ανακοινώσεις φιλολογικές (πρωινή συνεδρία) και ιστορικές (απογευματινή συνεδρία).
Ο Λεωνίδας Χατζηαγγελάκης, Αρχαιολόγος - Επίτ. Διευθυντής Αρχαιοτήτων ΛΔ’ ΕΦΑ, σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα, απάντησε στο ερώτημα: «Τόσες αρχαιότητες στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων;!» για να επισημάνει ότι
η Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων δεν είναι μόνον ένας τόπος πλούσιος σε φυσικές ομορφιές. Έχει εξίσου πλούσιο αρχαιολογικό υπόβαθρο και πολιτισμικές παραδόσεις. Στους προϊστορικούς χρόνους αναπτύχθηκαν εδώ, καθώς και σε όλη τη Θεσσαλία, αρκετοί οικισμοί της εολιθικής εποχής και της εποχής του Χαλκού, όπως αποκαλύπτεται από την αρχαιολογική έρευνα. Ενδεικτικά αναφέρονται θέσεις με προϊστορικούς οικισμούς, από τις οποίες κάποιες έχουν ερευνηθεί ανασκαφικά• ο προϊστορικός οικισμός της Πλατιάς Μαγούλας Ζάρκου, μαγούλες στον Πετρόπορο, στο Πετρωτό, στο Γριζάνο, στον  Κλοκωτό, η Μαγούλα Τσαΐρια και η Μαγούλα  Κουτσάκη στην περιοχή της Φαρκαδόνας, η μαγούλα στο Κεραμίδι, στο Μεγάλο Κεφαλόβρυσο, στον Πλάτανο, στο τμήμα της Εθνικής Οδού Λάρισας – Τρικάλων μεταξύ της Φαρκαδόνας και του Μεγαλοχωρίου, και αλλού. Η Κρυσταλλία Μαντζανά, Αρχαιολόγος - Διευθύντρια ΕΦΑ Τρικάλων, ανέπτυξε το θέμα  «ο τοιχογραφικός διάκοσμος του εσωνάρθηκα του καθολικού της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Μετεώρων». Η Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά της συστάδας των Μετεώρων δεσπόζοντας πάνω από την πόλη της Καλαμπάκας. Σύμφωνα με την παράδοση, όπως η ίδια τόνισε,  ιδρύθηκε από τον μοναχό Δομέτιο, κατά τον 15ο αι. (1438). Ωστόσο, η σύντομη μνεία της Μονής σε πρόσταγμα του Συμεών Ούρεση Παλαιολόγου (1362), αποδεικνύει ότι ήταν ήδη την εποχή αυτή οργανωμένο μοναστήρι.
Ο Σπύρος Κουγιουμτζόγλου, ΕΦΑ Τρικάλων, μίλησε για την ανασκαφική έρευνα στην πυριτιδαποθήκη του κάστρου Τρικάλων.
Οι διαστάσεις της πυριτιδαποθήκης, τόνισε χαρακτηριστικά, είναι 10,50x4μ. Η έρευνα που ακολούθησε έφερε στο φως παλαιότερα λείψανα κτισμάτων καθώς και τμήμα ενός μικρού λουτρού το οποίο συνεχίζει και έξω από την πυριτιδαποθήκη. Από το λουτρό αποκαλύφθηκε η εστία με το τοξωτό της άνοιγμα και μεγάλο μέρος των υποκαύστων, κ.ά.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass