ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΒΑΜΒΑΚΙΟΥ

Διαμαρτυρία αγροτών στο Κέντρο Ταξινόμησης Βάμβακος

Δημοσίευση: 27 Ιαν 2018 15:53

ΚΑΡΔΙΤΣΑ

Αγωνιστική παρέμβαση έξω από το Εθνικό Κέντρο Ποιοτικού Ελέγχου Βάμβακος, στο πλαίσιο ημερίδας που διοργανώθηκε από τη Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος και τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ για την Ποιότητα του Ελληνικού Βαμβακιού πραγματοποίησε χθες το πρωί η Ενωτική

Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ) η οποία με σχετική ανακοίνωση την χαρακτηρίζει «φιέστα αποπροσανατολισμού και παραπλάνησης του αγροτικού κόσμου». Στην ημερίδα είχε ανακοινωθεί πως θα παραστεί και εκπρόσωπος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ωστόσο, όπως σημείωσε και ο Γενικός Γραμματέας της ΕΟΑΣΚ κ.  Κώστας Τζέλλας, «κάτω από τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των αγροτών, δεν παρευρέθηκε κάποιος και η ημερίδα πραγματοποιήθηκε με τοπικούς παράγοντες». Στην κινητοποίηση συμμετείχαν αντιπροσωπείες εργατικών συνδικάτων, συλλόγων συνταξιούχων και γυναικών. Σε μαζικοποίηση του «μπλόκου» που έχει στηθεί στον κόμβο «Δέλτα» Καρδίτσας της Ε65, κάλεσε με σύντομο χαιρετισμό του ο κ. Κώστας Τζέλλας καθώς και σε συμμετοχή στις κινητοποιήσεις των επόμενων ημερών.
ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ
ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΒΑΜΒΑΚΙΟΥ
Οσον αφορά στην ημερίδα: Σημαντικές κατευθύνσεις για την ποιοτική αναβάθμιση του ελληνικού βαμβακιού, αλλά και για την ανάπτυξη της σποροπαραγωγής στη χώρα μας, προς την κατεύθυνση ενίσχυσης της κοινής προσπάθειας στήριξης της βαμβακοκαλλιέργειας, δίνουν τα συμπεράσματα δυο καινοτόμων ερευνητικών έργων που παρουσιάστηκαν χθες σε ημερίδα που διοργάνωσε στην σύγχρονη αίθουσα εκδηλώσεων του Εθνικού Κέντρου Ποιοτικού Ελέγχου, Ταξινόμισης και Τυποποίησης Βάμβακος στην Καρδίτσα, η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος και ο «ΕΛΓΟ Δήμητρα», με χορηγούς πολλά εκκοκκιστήρια και εταιρίες του κλάδου. Τις εργασίες παρακολούθησαν ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας και Δήμαρχος Μουζακίου κ. Γιώργος Κωτσός, πλήθος εκπροσώπων αγροτών, συνεταιρισμών και επιχειρήσεων. Ωστόσο, απουσίαζε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βασίλης Κόκκαλης, για τον οποίο είχε ανακοινωθεί από τους διοργανωτές ότι θα κηρύξει την έναρξη της ημερίδας.  
Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του «ΕΛΓΟ - Δήμητρα» Δρ. Γιώργος Καρέτσος, είπε ότι τα τελευταία χρόνια διαπιστώνεται κάμψη  στην βαμβακοπαραγωγή, ενώ η τιμή του προϊόντος παρουσιάζει πτώση, χαρακτηριστικά που κατά την άποψή του οφείλονται «στην κατάρρευση της  εσωτερικής βιομηχανίας μεταποίησης».
«Αυτό που κάνουμε στο Εθνικό Κέντρο Βάμβακος το οποίο υπάγεται στον «ΕΛΓΟ Δήμητρα», είναι η αξιολόγηση των ποικιλιών βάμβακος, όσο και του ίδιου του προϊόντος. Στόχος είναι να γίνει κατανοητό απ’ όλους ότι αξίζει ν’ ασχοληθούμε με την παραγωγή ενός ποιοτικού προϊόντος, που θα έχει καλύτερη τύχη στις αγορές, που θα συμπαρασύρει προς τα μπρος όλη την υπόλοιπη διαδικασία παραγωγής» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Καρέτσος.
Ο Β. ΚΟΚΚΑΛΗΣ
Για εμφανή βελτίωση της εικόνας του ελληνικού βαμβακιού σε σχέση με την προηγούμενη τετραετία, η οποία προέκυψε από τον κυβερνητικό σχεδιασμό, καθώς για πρώτη φορά η χώρα απέκτησε σαφές στρατηγικό σχέδιο για τη βαμβακοκαλλιέργεια, κάνει λόγο ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης, στον χαιρετισμό που απέστειλε για την έναρξη των εργασιών της 2ης Ετήσιας Ημερίδας για την Ποιότητα στο Ελληνικό Βαμβάκι, στην Καρδίτσα.
Ο ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Σε μήνυμά του προς το Εθνικό Κέντρο Ποιοτικού Ελέγχου Ταξινόμησης και Τυποποίησης Βάμβακος ο κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος αναφέρει μεταξύ άλλων:
«Η πολιτική αφαίμαξης που ακολουθείται όχι μόνο δεν ευνοεί άλλα στραγγαλίζει κάθε προσπάθεια για να δοθεί αξία στο προϊόν. Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται γύρω από το χώρο της βαμβακοπαραγωγής και κυρίως οι αγρότες, βιώνουν την αντιαναπτυξιακή επίδραση της υπερφορολόγησης, της εκτίναξη των ασφαλιστικών εισφορών, της αύξησης του κόστους παραγωγής και της καθυστέρησης στην χρησιμοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων του ΠΑΑ».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass