ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΑΠΟΛΛΩΝ 2016»

Ανεκτίμητη η κοινωνική προσφορά της Ορθοπαιδικής

Δημοσίευση: 02 Ιουλ 2016 12:03

Η ανάδειξη της κοινωνικής προσφοράς της ειδικότητας της Ορθοπαιδικής ήταν το αντικείμενο επιστημονικής ημερίδας που πραγματοποιήθηκε χθες στο αμφιθέατρο «Ιπποκράτης» της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Η ημερίδα έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος «Απόλλων 2016» που υλοποιεί η Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ορθοπαιδικής & Τραυματολογίας (ΕΕΧΟΤ) σε διάφορες πόλεις της χώρας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΕΧΟΤ, Δρ. Πάνο Ευσταθίου, «το πρόγραμμα Απόλλων 2016 προβάλλει στις τοπικές κοινωνίες την ειδικότητα της Ορθοπαιδικής, σε συνεργασία με όμορες επαγγελματικές ομάδες (φυσικοθεραπευτές και νοσηλευτές), με στόχο να κοινοποιήσει όλες τις τελευταίες εξελίξεις και τις θεραπευτικές πρακτικές».

Επελέγησαν οι πόλεις της Λάρισας, της Θεσσαλονίκης, της Ξάνθης, της Πάτρας, της Καλαμάτας και των Ιωαννίνων για να πραγματοποιηθούν αυτές οι ημερίδες, από κοινού φυσικά με τις αντίστοιχες επαγγελματικές εταιρίες των φυσικοθεραπευτών και των νοσηλευτών.

Ειδικότερα, στην ΕΕΧΟΤ συνεργάζονται η Ορθοπαιδική και Τραυματολογική Εταιρεία Μακεδονίας Θράκης, η Ελληνική Εταιρεία Σπονδυλικής Στήλης, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών, η Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Φυσικοθεραπείας, η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδας και ο Εθνικός Σύνδεσμος Νοσηλευτών Ελλάδας.

Συντονιστής της ημερίδας στη Λάρισα ήταν ο καθηγητής Ορθοπαιδικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Θεόφιλος Καραχάλιος, ο οποίος ήταν ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας το 2015 και τη συμβολή του οποίου εξήρε ο κ. Ευσταθίου, κάνοντας λόγο για καθηγητή παγκόσμιας εμβέλειας και γνωσιολογίας στο επιστημονικό αντικείμενο της ειδικότητας της Ορθοπαιδικής.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Θεόφιλος Καραχάλιος, εστίασε στη σημαντική συμβολή των όμορων ειδικοτήτων, τους φυσικοθεραπευτές δηλαδή και τους νοσηλευτές, τονίζοντας ότι «δράσεις όπως η χθεσινή βοηθούν να αναδειχθεί η προσφορά της Ορθοπαιδικής σε όλα της τα στάδια, την πρόληψη, τη χειρουργική και τη λειτουργία της αποκατάστασης που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ασθενών και όσων ταλαιπωρούνται από χρόνια νοσήματα.

Στην αποτελεσματικότητα της Ορθοπαιδικής ειδικότητας επίσης βοηθούν με τη δραστηριότητά τους οι νοσηλευτές που συνοδεύουν τον ασθενή στην αίθουσα και το χειρουργείο, καθώς επίσης οι φυσίατροι και οι φυσικοθεραπευτές στο πρόγραμμα αποκατάστασης του ασθενούς.

Είναι λοιπόν σημαντικό να αναδειχθεί το συνολικό αυτό πρόσωπο και η κοινωνική προφορά της Ορθοπαιδικής στην τοπική κοινωνία και όχι μόνο», κατέληξε ο κ. Καραχάλιος.

Στη χθεσινή επιστημονική ημερίδα αναπτύχθηκαν εισηγήσεις για την ωμαλγία – βραχιαλγία, τη σύγχρονη αντιμετώπιση παιδιατρικού τραύματος, τις κακώσεις του μυοσκελετικού συστήματος, την αποκατάσταση μετά από κακώσεις σπονδυλικής στήλης, τη σύγχρονη νοσηλευτική ορθοπαιδικού χειρουργείου, τη χειρουργική αντιμετώπιση της οσφυαλγίας, την αντιμετώπιση όγκων του μυοσκελετικού συστήματος, τη νοσηλευτική φροντίδα ασθενών με κακώσεις της σπονδυλικής στήλης, τη νοσηλευτική φροντίδα ασθενών με οστεοπόρωση, τις λοιμώξεις του μυοσκελετικού συστήματος, τις αθλητικές κακώσεις, τη φυσιοθεραπευτική αποκατάσταση πρόσθιου χιαστού σε αθλητές ποδοσφαίρου και τη θεραπεία οστεοαρθρίτιδας μεγάλων αρθρώσεων.

Μενέλαος Κατσαμπέλας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass