ΑΠΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΟΠΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΠΟΥ ΕΒΑΛΑΝ ΤΗ ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ

Υποδειγματική συνεργασία για τη ΜΑΦ

* Εμπνευστής και διαχρονικός υποστηρικτής του έργου ο διευθυντής ΜΕΘ του ΓΝΛ Απ. Κομνός

Δημοσίευση: 25 Ιουλ 2016 12:05

MAF2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

«Ένας στόχος χωρίς σχέδιο, είναι απλά μια ευχή», είχε γράψει σε ένα από τα δοκίμιά του ο συγγραφέας του Μικρού Πρίγκιπα, Antoine de Saint-Exupery.

Η ρήση του συγγραφέα βρίσκει τη δικαίωσή της μέσα από το ιστορικό της δημιουργίας και λειτουργίας επιτέλους της ΜΑΦ στο Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας.

Πρόκειται για μια υπόθεση που πάει πολύ πίσω στον χρόνο, είχε τις καλές αλλά και τις δύσκολες στιγμές της και λίγο πριν γίνει το σύγχρονο γεφύρι της Άρτας έχει αίσια κατάληξη, με πολλαπλά οφέλη για τη δημόσια υγεία και την κοινωνία της περιοχής μας.

Η ιστορία της ΜΑΦ είναι η επιτομή της επιμονής και της μεθοδικότητας του διευθυντή της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του ΓΝΛ, Απόστολου Κομνού, αλλά ταυτόχρονα και το αποτέλεσμα της προσπάθειας πολλών τοπικών πολιτικών, αυτοδιοικητικών και υγειονομικών παραγόντων, σε μια πραγματικά υπερκομματική σκυταλοδρομία δράσης, χωρίς μικροκομματισμούς και προσωπικές εμμονές ή τερτίπια.

Η ιστορία της ΜΑΦ αποδεικνύει ότι όταν υπάρχει σχέδιο και βούληση, με ενωτικό πνεύμα και πρόταξη των συμφερόντων μόνο των ασθενών και γενικότερα της δημόσιας υγείας μπορούν να γίνουν σημαντικά πράγματα. Και αυτό σε καιρούς κρίσης αποκτά ξεχωριστή σημασία.

Μ.Α.Φ. σημαίνει Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, μια προ-εντατική η μετά-εντατική, ένα ενδιάμεσο στάδιο νοσηλείας πριν ή μετά την εντατική, αλλά και ένας χώρος ειδικής θεραπείας για να αποφευχθεί αφενός η χρήση της υπερ-πολύτιμης εντατικής και αφετέρου η νοσηλεία σε άλλες κλινικές όπου εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να παρασχεθεί η εξειδικευμένη νοσηλεία που συχνά χρειάζεται ένας ασθενής.

Οκτώ επιπλέον ειδικές κλίνες στο «Κουτλιμπάνειο» και κατ' επέκταση στη Λάρισα και τη Θεσσαλία, προφανώς δεν είναι καθόλου μικρή υπόθεση, όταν η διακομιδή των ασθενών αναδεικνύεται καθημερινά σε βραχνά για τους παράγοντες της υγείας και ενίοτε σε γολγοθά για τους ασθενείς και τους συγγενείς τους.

Η ιστορία της ΜΑΦ ξεκινάει πίσω στο 2009, όταν ο τότε νομάρχης Λάρισας Λουκάς Κατσαρός, έχοντας πεισθεί από την πρόταση και το πλάνο του Απόστολου Κομνού, αναθέτει στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης την εκπόνηση μελέτης για την κατασκευή της νέας μονάδας.

Παράλληλα, ασκεί πίεση στον τότε υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο, μέσω και του Λαρισαίου ειδικού γραμματέα του υπουργείου και πρώην ΥΠΕάρχη Θεσσαλίας Ντίνου Κόκκινου, ώστε να ξεκινήσει η χρηματοδότηση για την κατασκευή της μονάδας. Η πίεση φέρνει αποτελέσματα και, επί διοίκησης Ευριπίδη Χαρμάνη στην ΥΠΕ, εκταμιεύονται 200.000€ περίπου για το έργο. Γρήγορα, δυστυχώς, οι εργασίες σταματούν, καθώς δεν υφίσταται οριστικό πλάνο για τη χρηματοδότηση του έργου.

Καταλυτική για την ολοκλήρωση του κατασκευαστικού κομματιού της Μονάδας αποδεικνύεται η πρώτη περίοδος της διοίκησης του Κώστα Καραμπάτσα στο ΓΝΛ (2010-2013). Από κοινού με τον υποδιοικητή του νοσοκομείου, Θανάση Μπαντούλη και με τη συνεχή συνεργασία του Απόστολου Κομνού, πραγματοποιούν απανωτά ταξίδια, έως και δύο φορές την εβδομάδα – θυμούνται σήμερα – στην Αθήνα, αποκλειστικά για το θέμα της ΜΑΦ!

Με την καθοριστική συνδρομή του Λαρισαίου υφυπουργού Οικονομικών, Φίλιππου Σαχινίδη, πείθουν την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, τον υπουργό Ανδρέα Λοβέρδο, τον υφυπουργό, Μιχάλη Τιμοσίδη και τον γενικό γραμματέα, Νίκο Πολύζο, να λύσουν τον γόρδιο δεσμό της χρηματοδότησης για την κατασκευή της ΜΑΦ, εκταμιεύοντας σταδιακά τα υπόλοιπα 1.200.000 ευρώ που ήταν απαραίτητα. Πρόκειται για κονδύλια εξασφαλισμένα από εθνικούς πόρους, μια απόφαση με άλλα λόγια κρίσιμη, καθώς η χώρα βρίσκεται πλέον σε περιβάλλον μνημονίου και δημοσιονομικής ασφυξίας.

Κάτι που μέχρι σήμερα τονίζουν μετ΄ επιτάσεως οι εμπλεκόμενοι, είναι η σημαντική συμβολή του Λαρισαίου γιατρού Χρήστου Κίττα που υπέγραψε τα τελευταία υπόλοιπα του έργου ως υπηρεσιακός υπουργός Υγείας στην κυβέρνηση Πικραμένου!

ΑΓΑΣΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ

Το επόμενο στάδιο αφορά στον εφοδιασμό της ΜΑΦ με τον απαραίτητο εξοπλισμό. Τη σκυτάλη παίρνει πλέον ο επόμενος διοικητής των νοσοκομείων της Λάρισας, Θανάσης Μητσιός, επιδεικνύοντας τον ίδιο ζήλο και διάθεση αγαστής συνεργασίας.

Αποφασιστική είναι πλέον και η συνδρομή του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστού, ο οποίος εντάσσει άμεσα στο ΕΣΠΑ όλα τα έργα ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού που ζητάει ο κ. Κομνός.

Στο πλευρό τους βρίσκονται πάντα ο ΥΠΕάρχης Λάζαρος Μακρής, καθώς και ο βουλευτής της ΝΔ, Χρήστος Κέλλας, που συνοδεύει συχνά το λαρισαϊκό κλιμάκιο στις επαφές του στην Αθήνα.

Οι διαγωνισμοί ολοκληρώνονται με επιτυχία κατά τη διάρκεια της σύντομης θητείας του Κώστα Καραμπάτσα ως διοικητή των νοσοκομείων της Λάρισας, στα τέλη του 2015.

Όλο αυτό το κρίσιμο διάστημα ο Απόστολος Κομνός, διευθυντής πλέον και της Ιατρικής Υπηρεσίας του ΓΝΛ, ετοιμάζει φακέλους και κινείται μεθοδικά και συστηματικά, έχοντας στο πλευρό του τους πολύτιμους συνεργάτες του, όπως οι διευθυντές του νοσοκομείου, ο αείμνηστος Θ. Παπακωνσταντίνου, ο Χ. Αποστολίδης, αλλά και η Λαρισαία οικονομολόγος υγείας, Λήδα Τζαχάνη.

ΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ

Η ΜΑΦ ουσιαστικά άνοιξε πλέον, χωρίς να είναι ακόμη σε πλήρη λειτουργία, αφού αναμένονται οι γιατροί και οι νοσηλευτές που έχει υποσχεθεί ότι θα στείλει η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ο Ανδρέας Ξανθός και ο Παύλος Πολάκης. Πρόκειται για ανθρώπους τους οποίους επίσης έπεισε να βοηθήσουν ο κ. Κομνός, με καθοριστικές παρεμβάσεις εκ μέρους του νυν ΥΠΕάρχη, Νέστορα Αντωνίου και του δημάρχου Λαρισαίων, Απόστολου Καλογιάννη.

Είναι θέμα χρόνου πια, και τα 8 κρεβάτια της ΜΑΦ στο ΓΝΛ να είναι πλήρως λειτουργικά. Και το ιστορικό της δημιουργίας της που παραθέτει σήμερα η "Ε", η οποία επίμονα όλα αυτά τα χρόνια πρόβαλε την υπόθεση τονίζοντας την αναγκαιότητα ολοκλήρωσης του έργου, καταδεικνύει πως μεγάλες επενδύσεις στον ευαίσθητο χώρο της υγείας, αλλά και γενικότερα στο δημόσιο βίο, ολοκληρώνονται μόνο με ατέλειωτες εργατοώρες συλλογικής προσπάθειας, με το προσωπικό και πολιτικό συμφέρον στην άκρη, ή καλύτερα στην αποκλειστική υπηρεσία των ασθενών και των αναγκών τους.

Μενέλαος Κατσαμπέλας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass