ΤΟΝΙΣΤΗΚΕ ΣΕ ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΟ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΣΤΟ ΔΩΛ

Η έγκαιρη διάγνωση «φάρμακο» για κολπική μαρμαρυγή

Δημοσίευση: 31 Οκτ 2016 11:54

Μια πρωτοποριακή ιατρική εκδήλωση που απευθυνόταν σε ασθενείς και μη, με θέμα τη λειτουργία της καρδιάς, τα συμπτώματα της κολπικής μαρμαρυγής και τις υπάρχουσες θεραπείες, πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Ερευνητικό Ινστιτούτο για τη Μακροζωία και την Πρόληψη των ασθενειών του γήρατος, του καθηγητή Καρδιολογίας Χριστόδουλου Στεφανάδη, ο οποίος παρέστη και χαιρέτισε την εκδήλωση.

Οι διοργανωτές είχαν υποσχεθεί ότι η εκδήλωση δεν θα θυμίζει σε τίποτα ιατρικό συνέδριο, αλλά το ονόμαζαν «διαδραστικό σεμινάριο», αφού ουσιαστικά, με την ολοκλήρωση των ομιλιών σημαντικών επιστημόνων, θα γινόταν ένας ανοιχτός διάλογος μεταξύ ιατρών και ασθενών. Και κράτησαν την υπόσχεσή τους και μαζί το ακροατήριο σε εγρήγορση, καθώς οι περισσότεροι ανέμεναν υπομονετικά τη λήξη των ομιλιών για να ρωτήσουν για προσωπικά θέματα τους γιατρούς.

Όπως αναφέρει ο Χριστόδουλος Στεφανάδης «η κολπική μαρμαρυγή είναι μια από τις συχνότερες και σημαντικότερες μορφές αρρυθμίας. Η κολπική μαρμαρυγή αφορά περισσότερους από 200.000 Έλληνες και οι μισοί από αυτούς δεν τυγχάνουν της βέλτιστης αντιμετώπισης με βάση στοιχεία εθνικών και ευρωπαϊκών καταγραφών, αυξάνοντας τον κίνδυνο για δυσμενή καρδιαγγειακά συμβάντα, με κυριότερο αυτών το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο».

Εξειδικευμένοι καρδιολόγοι επιχείρησαν μέσα από κατανοητές ομιλίες, βίντεο και γραφικές αναπαραστάσεις να εξηγήσουν τη λειτουργία της καρδιάς, τα συμπτώματα της κολπικής μαρμαρυγής και τις υπάρχουσες θεραπείες που είναι διαθέσιμες. Ο καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Φίλιππος Τρυποσκιάδης, και οι καρδιολόγοι κ. Χαράλαμπος Κοσσυβάκης, Γιώργος Γιαννόπουλος, Ελευθέριος Καλλέργης, Γιώργος Λάζαρος, Δημήτριος Τσιαχρής και Αντώνιος Σιδέρης υποστήριξαν ότι «η κολπική μαρμαρυγή είναι θεραπεύσιμη όταν διεγνωσθεί εγκαίρως και θα συμβάλει στην ποιότητα ζωής του ασθενούς. Εξήγησαν πότε ακολουθείται η μέθοδος της κατάλυσης με κρυοπληξία, με ποιον τρόπο γίνονται οι επεμβάσεις και ποιες είναι οι τελευταίες εξελίξεις της καρδιολογίας. Τα επεισόδια κολπικής μαρμαρυγής μπορεί να “έρχονται και να φεύγουν”, ή μπορεί να εμφανιστεί κολπική μαρμαρυγή που δεν περνάει από μόνη της και απαιτεί ειδική θεραπεία. Αν και η κολπική μαρμαρυγή συνήθως δεν είναι απειλητική για τη ζωή, εντούτοις πρόκειται για μια σοβαρή πάθηση, που μπορεί να οδηγήσει σε δυσάρεστες επιπλοκές. Η κολπική μαρμαρυγή μπορεί να οδηγήσει στον σχηματισμό θρόμβων στην καρδιά, οι οποίοι με τη σειρά τους μπορεί να φτάσουν μέσω των αρτηριών σε άλλα όργανα και να μπλοκάρουν τη ροή του αίματος (ισχαιμία). Στην κολπική μαρμαρυγή, ο καρδιακός ρυθμός μπορεί να φτάσει ακόμα και πάνω από 140 παλμούς το λεπτό. Η κύρια διαφορά μεταξύ ενός κανονικού ρυθμού και της κολπικής μαρμαρυγής είναι ότι δεν μπορείτε να προβλέψετε πότε θα είναι ο επόμενος καρδιακός παλμός, καθώς υπάρχει ταυτόχρονα και αρρυθμία. Δηλαδή, κατά τη διάρκεια της κολπικής μαρμαρυγής, οι δύο άνω κοιλίες της καρδιάς χτυπούν ακανόνιστα και εκτός συγχρονισμού με τις δύο κάτω κοιλίες». Την εκδήλωση χαιρέτισε και ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός.

Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass