ΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ

«Σιωπηλός» ο καρκίνος στο πάγκρεας

* Η πρόληψη, η αντιμετώπιση και η θεραπεία αναφέρθηκαν στο πλαίσιο ημερίδας

Δημοσίευση: 06 Νοε 2016 11:30

Από τους πιο «σιωπηλούς» καρκίνους χαρακτηρίζεται από επιστήμονες και ασθενείς ο καρκίνος του παγκρέατος.

Τον αποκαλούν διεθνώς και ως «ύπουλο εχθρό». Τα συμπτώματα συχνά υποτιμώνται από τους ασθενείς. Απώλεια βάρους, ίκτερος, ναυτία, εμετός, πόνος στην οσφύ, έναρξη νέου διαβήτη και κατάθλιψη είναι κάποια από τα συμπτώματα, τα οποία συχνά αγνοούνται από τους ασθενείς με αποτέλεσμα να φτάνουν στο γιατρό όταν είναι πλέον αργά.

«Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη για τον καρκίνο του παγκρέατος η μέση επιβίωση από τον χρόνο της διάγνωσης είναι μόλις 6 μήνες», δήλωσε η πρόεδρος του Δ.Σ. Συλλόγου Καρκινοπαθών Λάρισας Ιωάννα Καραβάνα στην ημερίδα για τον καρκίνο του παγκρέατος που διοργανώθηκε χθες στο θέατρο ΟΥΗΛ από τον Σύλλογο Καρκινοπαθών – Εθελοντών – Φίλων – Ιατρών «ΚΕΦΙ» Αθηνών σε συνεργασία με τον Σύλλογο Καρκινοπαθών Λάρισας, υπό την αιγίδα της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων. «Σκοπός της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση για έναν καρκίνο που είναι “σιωπηλός”», υποστήριξε για να συμπληρώσει ότι μέσα από τις εκδηλώσεις θέλουμε να περάσουμε το μήνυμα ότι είμαστε ασθενείς, αλλά είμαστε άνθρωποι και με καλή διάθεση συμμετέχουμε σε διάφορες δράσεις γιατί στόχος μας είναι η εξωστρέφεια».

Για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση χαρακτηρίζοντας το ως το σημαντικότερο βήμα στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της ασθένειας μίλησε ο αναπληρωτής καθηγητής Χειρουργικής, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Δημήτρης Ζαχαρούλης. «Παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν την ανάπτυξη της νόσου είναι το κάπνισμα, ο αλκοολισμός, η χρόνια παγκρεατίτιδα, η κληρονομικότητα», ανέφερε μεταξύ άλλων για να προσθέσει ότι «δυστυχώς ο καρκίνος του παγκρέατος δεν έχει ακολουθήσει την πρόοδο σε επίπεδο γενετικής με αποτέλεσμα να μην έχουμε γενετικά τεστ που να βοηθούν στην πρόληψη. Άλματα επιτεύχθηκαν στην αντιμετώπιση των όγκων αυτών στη χειρουργική επιστήμη και στην ογκολογία. Τα αποτελέσματα που έχουμε για την τελευταία δεκαετία δείχνουν ότι έχει αυξηθεί κατά πολύ η επιβίωση των ανθρώπων αυτών.

Συγχρόνως η βελτίωση παλιών χειρουργικών τεχνικών με νέες εξειδικευμένες χειρουργικές παρεμβάσεις σε συνδυασμό με την ανάπτυξη της τεχνολογίας βοήθησαν στην αξιοσημείωτη βελτίωση τόσο του χρόνου επιβίωσης όσο και της ποιότητας ζωής των ασθενών».

Παράλληλα, σημείωσε ότι «η συμβολή της ερευνητικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ήταν αξιοσημείωτη, καθώς πέντε νέες συσκευές χειρουργικής των συμπαγών όγκων έχουν απελευθερωθεί στην αγορά μετά από δικές μας έρευνες ενώ ταυτόχρονα πειραματικές μελέτες βοήθησαν στο να εξατομικεύουμε τις θεραπείες και να βελτιωθούμε».

Στα νεότερα δεδομένα στη φαρμακευτική θεραπεία του παγκρεατικού καρκίνου αναφέρθηκε ο παθολόγος, ογκολόγος, συντονιστής διευθυντής τμήματος Παθολογικής Ογκολογίας του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας Αθανάσιος Αθανασιάδης. «Υπάρχουν εξελίξεις και είναι σημαντικό διότι από το 1997 μέχρι και το 2013 δεν υπήρχαν, από ένα σημείο και μετά αναπτερώθηκε το ενδιαφέρον των ερευνητών για τον καρκίνο του παγκρέατος. Είναι μια περίοδος θετική για τη θεραπεία του καρκίνου του παγκρέατος με την ανεύρεση νέων μορίων, νέων φαρμάκων, και μια δραστήρια έρευνα από την οποία αναμένουμε και αισιοδοξούμε στο μέλλον να έχουμε και άλλες εξελίξεις», δήλωσε ο κ. Αθανασιάδης.

Στην εξασφάλιση των ανασφάλιστων ασθενών, στη δωρεάν παροχή του φαρμάκου από τα νοσοκομεία και στην πρόληψη αναφέρθηκε κατά τον χαιρετισμό του ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας Νέστορας Αντωνίου.

Ζωή Παρμάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass