ΚΡΑΥΓΗ ΑΓΩΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ, ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΚΑΘΗΓΗΤΗ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΤΕΠΕΤΕ

«Στο κόκκινο» λειτουργεί η Χειρουργική Κλινική του Πανεπιστημιακού

* Ξεκινά και η Χειρουργική Εταιρεία Κεντρικής Ελλάδας

Δημοσίευση: 06 Νοε 2016 12:00

«Αυτή τη στιγμή είμαστε οριακά στην «κόκκινη γραμμή» λειτουργίας ως τριτοβάθμια χειρουργική κλινική», επισημαίνει ο διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, αναπληρωτής καθηγητής Χειρουργικής στο ιατρικό τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Τεπετές.

Ο καθηγητής προσθέτει ότι «σε περίπτωση που η κατάσταση αυτή συνεχιστεί, θα είμαστε ανεπαρκείς να υπηρετήσουμε τον κρίσιμο και καίριο ρόλο μας σαν πανεπιστημιακή κλινική».

Η ανάδειξη των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Χειρουργική Κλινική του ΠΓΝΛ ήταν το αντικείμενο της συζήτησης που είχαμε με τον διευθυντή της, ενόψει και της επαναδραστηριοποίησης, με αναβαθμισμένο μάλιστα τρόπο, της Χειρουργικής Εταιρείας Κεντρικής Ελλάδας.

ΑΝΑΓΚΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΣΠΑΣΜΕΝΩΝ

Η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού καθιστά αυτή την περίοδο προβληματική τη λειτουργία της Χειρουργικής Κλινικής.

Σύμφωνα με τον κ. Τεπετέ, «γιατροί χειρουργικών ειδικοτήτων δεν έλειψαν ποτέ από την κλινική. Υπήρξαν παλαιότερα ελλείψεις αναισθησιολόγων, αλλά σήμερα έχουν καλυφθεί. Το πρόβλημα είναι τώρα οι νοσηλευτές. Υπάρχει δυστοκία μετακινήσεων από άλλα τμήματα, ενώ καθυστερούν και οι μετακινήσεις από άλλα νοσοκομεία. Παράλληλα, σημειώθηκαν πολλές αποσπάσεις νοσηλευτών σε Κέντρα Υγείας ή διοικητικές θέσεις, για κομματικούς κυρίως λόγους, χωρίς ποτέ αυτοί οι υπάλληλοι να γυρίσουν πίσω».

Η θέση του κ. Τεπετέ είναι ότι «ήρθε η ώρα να σπάσουμε αυγά. Διαφορετικά δεν είναι δυνατόν το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και η Χειρουργική Κλινική να επιτελέσουν τον κρίσιμο ρόλο τους ως τριτοβάθμιες μονάδες υγείας. Η διερεύνηση μιας αναιμίας, για παράδειγμα, μπορεί να γίνει και σε κάποιο ιδιώτη, ένα μεγάλο χειρουργείο όμως δεν μπορεί να γίνει».

Προβληματικός είναι πλέον και ο μόνιμος εξοπλισμός της Χειρουργικής Κλινικής, καθώς δεν πήρε τίποτα από τα διάφορα ΕΣΠΑ, παρά τα σχετικά αιτήματα που υπήρχαν από παλιά. «Είμαστε η κλινική του νοσοκομείου με τη μεγαλύτερη παραγωγή έργου – σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χειρουργικές ειδικότητες – αλλά δεν τύχαμε της ανάλογης αντιμετώπισης από τα ΕΣΠΑ. Διαβεβαιώσεις λάβαμε κατά καιρούς, άνθρωποι έρχονται και παρέρχονται, αλλά τα έπεα είναι πτερόεντα», σημειώνει σκωπτικά ο κ. Τεπετές.

ΕΙΔΟΣ ΕΝ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΤΑ ΑΝΑΛΩΣΙΜΑ ΥΛΙΚΑ

Περισσότερο δύσκολη είναι η κατάσταση με τα αναλώσιμα υλικά, εξαιτίας του συνολικότερου προβλήματος που αντιμετωπίζει το Πανεπιστημιακό με τον προϋπολογισμό του. Υπογράφονται ορισμένες συμβάσεις από την 5η ΥΠΕ, αλλά «με αργούς ρυθμούς και μικρό αριθμό υλικών», σύμφωνα με τον διευθυντή της Χειρουργικής Κλινικής.

«Κάθε μέρα παλεύουμε να κρατήσουμε ψηλά την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, ιδιαίτερα στα βαριά και ογκολογικά περιστατικά. Αυτή τη στιγμή είμαστε οριακά στην κόκκινη γραμμή λειτουργίας μας ως τριτοβάθμια χειρουργική κλινική. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα είμαστε ανεπαρκείς να υπηρετήσουμε τον ρόλο μας σαν πανεπιστημιακή κλινική», τονίζει ο κ. Τεπετές.

Δίνοντας το στίγμα της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «παλεύουμε με πατέντες να κάνουμε όλη την γκάμα των χειρουργείων, αλλά αυτό δεν μπορεί να είναι μία μόνιμη λύση. Μοιραία, κάποια χειρουργεία που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα τελείωναν σε τρεις ώρες, χρειάζονται πλέον πέντε ώρες, με ότι κάτι τέτοιο συνεπάγεται για τον ασθενή».

«Λόγω της οικονομικής κρίσης, οι ασθενείς δεν μπορούν να απευθυνθούν στον ιδιωτικό τομέα, τα περιφερειακά νοσοκομεία, εξαιτίας των δικών τους ελλείψεων, διακομίζουν πιο εύκολα σε μας, οπότε έχουμε καταστεί η τελευταία γραμμή άμυνας των ασθενών της Κεντρικής Ελλάδας! Είμαστε το μπακότερμα…», επισημαίνει ο διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Εν τω μεταξύ, προχωρούν οι διαδικασίες για τη δημιουργία Χειρουργικής Εταιρείας Κεντρικής Ελλάδας. Σύμφωνα με τον κ. Τεπετέ, πρόκειται ουσιαστικά για την επανενεργοποίηση της Χειρουργικής Εταιρείας Θεσσαλίας που είχε ιδρυθεί το 1990 αλλά στην πορεία ατόνησε, με τη διαφορά ότι υπήρξε ενδιαφέρον και συνεργασία με τη Λαμία και το Καρπενήσι, οπότε μετονομάζεται σε Χειρουργική Εταιρεία Κεντρικής Ελλάδας.

Έχει πραγματοποιηθεί ήδη η πρώτη συνάντηση των διευθυντών των Χειρουργικών Κλινικών των νοσοκομείων της Κεντρικής Ελλάδας και κατά τη διάρκεια του Πανελλήνιου Χειρουργικού Συνεδρίου που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη από τις 9 έως τις 12 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη γενική συνέλευση της Εταιρείας, με τη νέα της μορφή.

«Σκοπός της Χειρουργικής Εταιρείας Κεντρικής Ελλάδας», επισημαίνει ο κ. Τεπετές, «είναι να πετύχει την αποδοτικότερη και ταχύτερη συνεργασία μεταξύ των κλινικών της περιφέρειας με το μητροπολιτικό κέντρο, που είναι το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας. Γι’ αυτό θα πρέπει να στηριχθεί η Χειρουργική Κλινική του ΠΓΝΛ, γιατί δεν είναι μόνο το αποκούμπι του αρρώστου αλλά και η τελευταία γραμμή άμυνας των χειρουργικών κλινικών αυτών των νοσοκομείων».

Μενέλαος Κατσαμπέλας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass