ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ

Διακομματική πρόταση για τη διάσωση της υγείας

* Μέλος της «Πρωτοβουλίας για την Υγεία και την Κοινωνική Πολιτική» ο Λαρισαίος βουλευτής με το Ποτάμι, Κώστας Μπαργιώτας

Δημοσίευση: 20 Νοε 2016 8:55

Ένα τολμηρό βήμα για τη διαμόρφωση μιας ευρείας πολιτικής και κοινωνικής συναίνεσης, κάνουν τέσσερα πρόσωπα που εκπροσωπούν αντίστοιχα κόμματα του ελληνικού Κοινοβουλίου, παρουσιάζοντας προς την κυβέρνηση μια πρόταση για επείγουσες αλλαγές στο πολύπαθο σύστημα υγείας της χώρας.

Μεταξύ αυτών των πολιτικών είναι και ο Λαρισαίος βουλευτής – και γιατρός – Κωνσταντίνος Μπαργιώτας.

Ο βουλευτής με το Ποτάμι, μαζί με τον Τρικαλινό βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Σάκη Παπαδόπουλο, τη βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Έφη Χριστοφιλοπούλου και το μέλος του Τομέα Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, συνεργάστηκαν για τη δημιουργία της «Πρωτοβουλίας για την Υγεία και την Κοινωνική Πολιτική».

Όπως επισημαίνουν, «το πρόβλημα του ΕΣΥ είναι στρεβλής ανάπτυξης, κομματοκρατίας, έλλειψης αξιολόγησης δομών, υπηρεσιών και προσώπων και βαρύτατης υστέρησης σε εισαγωγή τεχνολογίας καινοτόμων εφαρμογών τόσο στη διοίκηση όσο και στις ιατρικές υπηρεσίες. Ενώ όμως έχει χυθεί άπλετο μελάνι σε διαπιστώσεις και αποσπασματικές προτάσεις, δεν έχει εκπονηθεί ακόμη ένα σύγχρονο, ολοκληρωμένο μεταρρυθμιστικό σχέδιο. Άνθρωποι από όλες τις πολιτικές πτέρυγες αντιλαμβάνονται πλέον ότι οι μείζονες μεταρρυθμίσεις -που ξεπερνούν την τετραετία- έχουν ως απαραίτητη προϋπόθεση τη διαμόρφωση μιας ευρείας πολιτικής και κοινωνικής συναίνεσης».

Η «Πρωτοβουλία» αυτή καταθέτει στην κυβέρνηση πρόταση για επείγουσες αλλαγές στο σύστημα υγείας. Μάλιστα, η πρώτη επίσημη παρουσίαση των βασικών θέσεών της θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο Τρίτη 22 Νοεμβρίου στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας. Το βασικό θέμα είναι «οι Απαραίτητες και Επείγουσες Μεταρρυθμίσεις στην Υγεία».

ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

Τέσσερα είναι τα βασικά σημεία της κοινής πρότασης:

Α) Ανακατανομή των πόρων στην υγεία. Θα μπορούσε σε 18 μήνες από την πλήρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων να απελευθερωθούν τουλάχιστον 3 δισ. από τα χρήματα που δαπανώνται σήμερα, ώστε να επενδυθούν σε αναπτυξιακή κατεύθυνση στον χώρο της υγείας. Η εξοικονόμηση θα προέλθει ιδίως από τη μείωση των εισαγωγών και επαναεισαγωγών στα νοσοκομεία και τη μείωση των ημερών νοσηλείας, από την μείωση της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης, από τη μείωση των συνολικών εργαστηριακών εξετάσεων, από τη βελτίωση της διοίκησης του συστήματος και οργάνωσης των προμηθειών, από την εισαγωγή νέου συστήματος αποζημίωσης των υπηρεσιών και από την εφαρμογή ενός εθνικού προγράμματος πρόληψης και προστασίας της δημόσιας υγείας.

Β) Νέο διοικητικό μοντέλο του ΕΣΥ, με ανεξάρτητη κεντρική διοίκηση εκτός Υπουργείου Υγείας, νέο επιτελικό ρόλο για τις ΥΠΕ, νέο μοντέλο οργάνωσης των υπηρεσιών με έμφαση στην πρόληψη, διάγνωση και την προαγωγή υγείας (ο οικογενειακός γιατρός καθίσταται υπεύθυνος), με σύζευξη της πρωτοβάθμιας φροντίδας με το νοσοκομείο, με βασική μονάδα του συστήματος το νοσοκομείο, που ενισχύεται διοικητικά και οργανωτικά, με ηγετικό ρόλο των γιατρών (διαχείριση από τους ίδιους του κλινικού προϋπολογισμού του νοσοκομείου) και με σύστημα αξιολόγησης υπηρεσιών και προσώπων.

Γ) Νέο μοντέλο διοίκησης του ΕΟΠΥΥ. Διοικείται εκτός Υπουργείων από τους κοινωνικούς εταίρους που συνεισφέρουν στον προϋπολογισμό του (μη εκτελεστικά μέλη του ΔΣ) και από την ηγετική ομάδα (εκτελεστικά μέλη του ΔΣ) που είναι οι επικεφαλής των κρίσιμων διευθύνσεων του οργανισμού. Επίσης, καθιερώνεται νέο μοντέλο αποζημίωσης των υπηρεσιών με στόχο την σύνδεση της αποζημίωσης με την έκβαση τους (αξία) και αξιοποιούνται οι δυνατότητες του ΕΟΠΥΥ για την ρύθμιση, αποτίμηση και αξιολόγηση των παρόχων και των παρεχόμενων υπηρεσιών με νέες προτεραιότητες, χρήση οδηγιών και πρωτοκόλλων.

Δ) Καταπολέμηση της πολυφαρμακίας. Αυστηρός ποιοτικός έλεγχος της συνταγογράφησης, με στόχο τον περιορισμό της πολυφαρμακίας και των παρενεργειών των φαρμάκων και την ενίσχυση του θεραπευτικού αποτελέσματος. Επιπλέον, απλοποιημένο, διαφανές σύστημα τιμών φαρμάκων και σύνδεση της αποζημίωσης με το θεραπευτικό αποτέλεσμα για ειδικές περιπτώσεις και παθήσεις.

Κ. Μπαργιώτας : «Μόνο με διακομματική συναίνεση μπορεί να σωθεί το ΕΣΥ»

«Μόνο με διακομματική συναίνεση και στοχοθεσία μπορεί πλέον να σωθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας», επισημαίνει στην «Ε», με δήλωσή του, ο Λαρισαίος – μέλος της «Πρωτοβουλίας», βουλευτής με το Ποτάμι, Κωνσταντίνος Μπαργιώτας.

Ο κ. Μπαργιώτας τονίζει συγκεκριμένα ότι «το ΕΣΥ καταρρέει υπό το αμήχανο βλέμμα της κυβέρνησης. Περισσότερο από κάθε άλλη πολιτική δύναμη, η Αριστερά πίστευε και πιστεύει πως η διαστολή της δαπάνης οδηγεί αυτόματα σε βελτίωση των υπηρεσιών. Η κρίση ανέδειξε χρόνιες παθογένειες που τα οριζόντια μέτρα επιδείνωσαν, διαλύοντας βαθμιαία τα νοσοκομεία και την στοιχειώδη πρωτοβάθμια υγεία.

Τα τελευταία δύο περίπου χρόνια με συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. δόθηκε η χαριστική βολή. Οι βασικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούν τα Μνημόνια έρχονται σε ευθεία αντίθεση ιδεολογικά και πολιτικά με τις θέσεις των κυβερνώντων. Άλλα υπογράφουν, άλλα πιστεύουν, άλλα εφαρμόζουν. Όσο η κυβέρνηση δεν επιχειρεί σαρωτικές αλλαγές στην υγεία και αρκείται σε «ενεσούλες» και μικροεξυπηρετήσεις της κομματικής της πελατείας, η κρίση χρέους στα νοσοκομεία θα διογκώνεται με απρόβλεπτες συνέπειες.

Μόνο με διακομματική συναίνεση και στοχοθεσία μπορεί να σωθεί πλέον το ΕΣΥ. Πρέπει να υπάρξει άμεσα συμφωνία για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων, όπως είναι –ιδίως- η αναδιάταξη των δομών του ΕΣΥ, η αποκομματικοποίηση, η αναδιοργάνωση των ιατρικών υπηρεσιών και η εισαγωγή τεχνολογίας. Η «Πρωτοβουλία για την Υγεία και την Κοινωνική Πολιτική» είναι προς την κατεύθυνση αυτή. Ζητούμενο βεβαίως παραμένει το ποιος θα αναλάβει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Μεταρρύθμιση δε συνιστά η ψήφιση ενός νόμου, αλλά ο μαραθώνιος της εφαρμογής του σε πραγματικές συνθήκες. Και δυστυχώς το έλλειμμα εφαρμογής είναι διαχρονική ελληνική κακοδαιμονία».

Μενέλαος Κατσαμπέλας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass