ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΑΙΜΟΔΟΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΑΡΣΑΛΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Δεσμοί αίματος, αλληλεγγύης και προσφοράς

* Η 32χρονη πορεία του και οι στόχοι του για τα επόμενα χρόνια

Δημοσίευση: 02 Μαϊ 2017 16:00

Ανεκτίμητη είναι η προσφορά του Αιμοδοτικού Συλλόγου Φαρσάλων στην τοπική κοινωνία, ενός συλλόγου που πήρε σάρκα και οστά μετά από πρόταση της κ. Ειρήνης Κατσιλέρου "και... κυοφορία του στις συνεδριάσεις του Συνδέσμου για τα δικαιώματα της γυναίκας".

Στις 10 Μαΐου 1985 συντάχθηκε το καταστατικό αυτού του Συλλόγου με πρώτα μέλη του συμβουλίου, εκτός της οραματίστριας κ. Ειρήνης Κατσιλέρου, τους: Γιώργο Κουκουφλή, Αρη Καραχάλιο, Νίκο Θεοχαρόπουλο, Ξενούλα Γκιμούσια, Σούλα Δεληγιώργη και Ρένα Μπρισίμη, οι οποίοι όργωσαν κυριολεκτικά την επαρχία Φαρσάλων και κατόρθωσαν να βάλουν γερά θεμέλια στο οικοδόμημα αυτό.

Ο σκοπός του Αιμοδοτικού Συλλόγου είναι καθαρά η ανθρώπινη προσφορά. Μια προσφορά που εκφράζεται ως εξής:

- Δωρεάν προσφορά αίματος στα μέλη και γενικά σε όποιον κατοικεί στην επαρχία Φαρσάλων.

- Διάδοση του πνεύματος φιλαλληλίας και αλτρουισμού μεταξύ των μελών με τακτικές αιμοδοσίες.

- Συμβολή στην προώθηση της ιδέας της αιμοδοσίας και δωρεάς οργάνων σώματος, όπως και τη διαφώτιση της κοινής γνώμης για την αναγκαιότητα των παραπάνω.

- Ζύμωση των μελών του συλλόγου επί ανθρωπιστικών θεμάτων και προβλημάτων.

- Δημιουργία δεσμών και καλλιέργεια σχέσεων μεταξύ των μελών και γενικότερα  με πολιτιστικούς και ομοειδείς συλλόγους όλης της χώρας. Από τον Ιούνιο του 1985 άρχισαν οι εγγραφές των μελών και φυσικά συνεχίστηκαν οι αιμοληψίες από τους εθελοντές αιμοδότες. Σήμερα οι πρώτοι αριθμούν περί τους 300 και οι δεύτεροι κοντά στους 2.000.

Από την ίδια χρονιά και στη συνέχεια αποστέλλονται επιστολές σε όλα τα χωριά της επαρχίας, στον Δήμο και σε πολιτιστικούς συλλόγους με τις οποίες γίνεται έκκληση - προτροπή για τη συμμετοχή τους στις αιμοδοσίες και στις δραστηριότητες του συλλόγου.

Τηρήθηκε επίσημα βιβλίο αιμοδοτών και ενεργοποιήθηκαν τα άτομα με ομάδα αίματος (-0) τα οποία εντάχθηκαν σε ξεχωριστό σύνολο, λόγω της σπανιότητας του αίματος που διαθέτουν.

Όλα αυτά φυσικά θα ήταν ανεκπλήρωτα, εάν δεν υπήρχε η αμέριστη συμπαράσταση και βοήθεια από το Γ.Ν. Λάρισας σε όλα τα θέματα.

ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ

Το Φθινόπωρο του 1994 μετά από προσπάθειες του ΠΟΣΕΑ και του Αιμοδοτικού Συλλόγου, στεγάστηκε στο Κέντρο Υγείας Φαρσάλων και ο σύλλογος άρχισε να προβάλλεται, αλλά ταυτόχρονα και να ενισχύεται το έργο του από τα ΜΜΕ δηλαδή τοπικές εφημερίδες, ραδιόφωνα, αλλά και από έντυπο υλικό (αφίσες κ.λπ.) ενώ αργότερα και μέσω ιντερνετ πραγματοποίησε διάφορες εκδηλώσεις, ετήσιες χοροεσπερίδες, βράβευσε αιμοδότες που διακρίνονται κ.λπ.

Συμμετείχε σε όλες τις αμφικτιονίες για ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων με άλλους συλλόγους. Πήρε μέρος σε πανελλήνια συνέδρια και τιμήθηκε από το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας δύο φορές, καθώς και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τιμητικές πλακέτες για την προσφορά του στο κοινωνικό σύνολο. Πήρε μέρος σε δεντροφυτεύσεις, λαμπαδηδρομίες εθελοντών αιμοδοτών, δώρισε στο ΚΥΦ βιοχημικό αναλυτή αίματος, έστειλε φιάλες αίματος σε όποιον ασθενή είχε ανάγκη, ενίσχυσε με αίμα το Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία, πρόσφερε αίμα και φάρμακα στους φίλους της Σερβίας τον Ιούνιο του 1999 και τον Δεκέμβριο του 1995.

Αλλά και μέσα στα στενά όρια της πόλης των Φαρσάλων διακρίνεται για την ευαισθητοποίηση σε ιστορικά θέματα, που αφορούν στην πρόληψη και ενημέρωση του κοινού.

Διοργάνωσε συζητήσεις και ομιλίες σε θέματα του AIDS, τη μεσογειακή αναιμία, την ηπατίτιδα Β', τα ναρκωτικά, τη δωρεά οργάνων σώματος, τον μυελό των οστών κ.λπ.

Επίσης έκανε δωρεές με χρηματικά ποσά, όταν αυτό ήταν ανάγκη (π.χ. στους σεισμοπαθείς της Καλαμάτας το 1986 και των Γρεβενών το 1995). Συμμετείχε σε ευρωπαϊκά και παγκόσμια συνέδρια εθελοντών αιμοδοτών και σήμερα συνεχίζει την ανοδική του πορεία ώστε να θεωρείται ένας από τους πιο δυνατούς συλλόγους στην Ελλάδα.

Το νέο Δ.Σ. του Αιμοδοτικού Συλλόγου Φαρσάλων απαρτίζεται από τους εξής:

Πρόεδρος Σούλα Λούκουτου, αντιπρόεδρος Ευαγγελία Τσιώρα, γραμματέας Αγαθή Λιάπη, ταμίας Ευαγγελία Χαραχούσιου, έφοροι αιμοδοσίας Γιούλα Γούσιου, Ευαγγελία Γεράκα, μέλη Αλεξάνδρα Μπανάκα, Δημήτριος Τσιγαρίδας.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Η πρόεδρος του Αιμοδοτικου Συλλόγου Φαρσάλων κ. Σούλα Λούκουτου με τη συμπλήρωση 32 ετών από την ίδρυσή του (10 Μαΐου 1985) δήλωσε τα εξής: "Ο Αιμοδοτικός Σύλλογος Φαρσάλων ευχαριστεί τους αιμοδότες της επαρχίας, τους συνδρομητές - μέλη και όλους όσοι τον βοήθησαν με οποιονδήποτε τρόπο, συμβάλλοντας στην ανοδική του πορεία, ώστε να θεωρείται ένας από τους πιο δυνατούς συλλόγους στην Ελλάδα. Κάθε ημέρα εκατοντάδες συνάνθρωποί μας χρειάζονται αίμα. Η ανάγκη τους αυτή, μπορεί να ικανοποιηθεί μόνο με την εθελοντική αιμοδοσία. Μόνο με τη συνεισφορά όλων. Κάθε ένας ξεχωριστά και όλοι μαζί μπορούμε να δώσουμε ζωή και ελπίδα σε όσους το έχουν ανάγκη και μαζί ένα μάθημα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης".

ΦΑΡΣΑΛΑ (Γραφείο "Ε")

Του Αχ. Μπακαλέξη

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass