ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Ενοποιούνται οι υπηρεσίες πλυντηρίων στα δύο Νοσοκομεία

* Καταργούνται τα πλυντήρια στο Γενικό Νοσοκομείο * Αντικαθίσταται το πλυντήριο-τούνελ και η διπλωτική μηχανή * Έλεγχο των μηχανημάτων ζητούν οι εργαζόμενοι μετά το ατύχημα

Δημοσίευση: 01 Απρ 2018 22:45
Το απαρχαιωμένο πλυντήριο-τούνελ θα αντικατασταθεί φέτος με χρηματοδότηση από ειδικό πρόγραμμα του Υπουργείου Υγείας Το απαρχαιωμένο πλυντήριο-τούνελ θα αντικατασταθεί φέτος με χρηματοδότηση από ειδικό πρόγραμμα του Υπουργείου Υγείας

Την ενοποίηση των πλυντηρίων ιματισμού των δύο νοσηλευτικών ιδρυμάτων της Λάρισας, του Πανεπιστημιακού και του Νομαρχιακού Νοσοκομείου, εντός του χρόνου προανήγγειλε ο διοικητής κ. Παναγιώτης Νάνος ανακοινώνοντας, με αφορμή το εργατικό ατύχημα των προηγούμενων ημερών, τον πλήρη εκσυγχρονισμό του μηχανολογικού εξοπλισμού, που θεωρείται πεπαλαιωμένος.

Την ίδια ώρα ο Λαρισαίος βουλευτής του ΚΚΕ Αρ. Λαμπρούλης ζητά μέσω του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να σταματήσει η λειτουργία του επικίνδυνου μηχανήματος και να αντικατασταθεί άμεσα με σύγχρονο και να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας στους χώρους των πλυντηρίων, ενώ στις συνθήκες εργασίας αναφέρεται και το σωματείο εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο σε ανακοίνωσή του για το ατύχημα ζητώντας μεταξύ άλλων άμεσο έλεγχο όλων των μηχανημάτων του νοσηλευτικού ιδρύματος ώστε «να αντικατασταθούν ή έστω να εκσυγχρονιστούν όπου χρειάζεται».

Υπενθυμίζεται ότι το μεσημέρι της προηγούμενης Τρίτης 51χρονη εργαζόμενη εργαζόταν στα πλυντήρια του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου όταν κάτω από συνθήκες που ερευνώνται ο κύλινδρος διπλωτικής μηχανής τής εγκλώβισε το δεξί χέρι, με αποτέλεσμα να τραυματισθεί σοβαρά και να οδηγηθεί στην Ορθοπαιδική κλινική, όπου μετά από χειρουργική επέμβαση νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.

Το εργατικό ατύχημα της προηγούμενης Τετάρτης επανέφερε με τον πλέον δραματικό τόνο το πρόβλημα των συνθηκών στους χώρους εργασίας και κυρίως της κατάστασης των απαρχαιωμένων μηχανημάτων και του επιπέδου συντήρησής τους υπό το πρίσμα των συνεχών περικοπών στις δαπάνες των Νοσοκομείων.

Ο διοικητής των Νοσοκομείων κ. Παναγιώτης Νάνος χαρακτήρισε το ατύχημα «οδυνηρό γεγονός» για το Νοσοκομείο διαβεβαιώνοντας πως η συντήρηση των παλαιών μηχανημάτων είναι αυταπόδεικτη ώστε το τμήμα να μπορεί να ανταποκρίνεται στις αυξημένες ανάγκες για τον καθαρισμό του ιματισμού. Πρόσθεσε μάλιστα πως η διοίκηση, αναγνωρίζοντας την παλαιότητα των μηχανημάτων και ανεξάρτητα από το ατύχημα, δρομολόγησε τους προηγούμενους μήνες την αντικατάσταση του συγκεκριμένου μηχανήματος με την προμήθεια ενός μηχανήματος που διπλώνει τα σεντόνια και ενός πλυντηρίου, έργο ύψους 180.000 ευρώ από ιδίους πόρους.

Συμπτωματικά την προηγούμενη Πέμπτη 29 Μαρτίου ανοίχθηκαν οι προσφορές και την επόμενη εβδομάδα αναμένεται σε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου να αξιολογηθούν οι προσφορές, να επιλεχθεί ο μειοδότης και να κατακυρωθεί το αποτέλεσμα του διαγωνισμού πριν υπογραφεί η σύμβαση για την προμήθεια του μηχανήματος.

Η ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Η προμήθεια του νέου μηχανήματος αποτελεί τμήμα ενός ευρύτερου σχεδιασμού για τον εκσυγχρονισμό μηχανημάτων και εξοπλισμού, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την αντικατάσταση κλινοσκεπασμάτων με χρηματοδότηση από ιδίους πόρους και την προμήθεια ενός πλυντηρίου τούνελ, για την αντικατάσταση του υπάρχοντος, συνολικού ύψους ενός περίπου εκατομμυρίου ευρώ.

Το έργο εντάχθηκε ήδη σε ειδικό πρόγραμμα του Υπουργείου Υγείας με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και σύμφωνα εκτιμήσεις το νέο πλυντήριο, που αναμένεται να αλλάξει το έργο του καθαρισμού και των συνθηκών εργασίας, θα εγκατασταθεί στο Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου μέχρι το τέλος του χρόνου.

Η υλοποίηση της συγκεκριμένης προμήθειας αναμένεται να σηματοδοτήσει και την ενοποίηση των υπηρεσιών καθαρισμού των δύο Νοσοκομείων, που βρίσκεται στις προθέσεις της διοίκησης των δύο νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Ο κ. Νάνος με δήλωσή του στην «Ε» επιβεβαίωσε την προοπτική συγχώνευσης ακόμα και εντός του χρόνου επισημαίνοντας πως με αυτή την πολιτική εξασφαλίζεται αφενός οικονομία κλίμακας -ζητούμενο για πολλές επιλογές της διοίκησης- αφετέρου βελτίωση των υπηρεσιών καθαρισμού τόσο προς το προσωπικό όσο και προς τους ασθενείς.

Πρακτικά παράλληλα με την αντικατάσταση μηχανημάτων και εξοπλισμού θα κλείσει ο χώρος των πλυντηρίων του Γενικού Νοσοκομείου με κάποια από τα πλυντήρια να μεταφέρονται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο μαζί με τις 4 εργαζόμενες ώστε να σχηματιστεί μία καλά στελεχωμένη υπηρεσία που θα καλύπτει τις ανάγκες των δύο Νοσοκομείων.

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΑΤΥΧΗΜΑ

Άμεσο έλεγχο όλων των μηχανημάτων ώστε «να αντικατασταθούν ή έστω να εκσυγχρονιστούν όπου χρειάζεται» ζητά ο σύλλογος εργαζομένων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου με ανακοίνωσή του στην οποία περιγράφει τις συνθήκες εργασίας.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση «Στις 27/03/2018, κατά τη διάρκεια της πρωινής βάρδιας στον χώρο των πλυντηρίων του ΠΓΝΛ, εγκλωβίστηκε το χέρι συναδέλφου σε μηχάνημα (διπλωτικό), κινδυνεύοντας ακόμα και η ίδια της η ζωή.

Τα χειρότερα αποφεύχθηκαν χάρη στην ψύχραιμη και έγκαιρη επέμβαση των υπόλοιπων εργαζομένων στον χώρο. Όμως εν έτη 2018, είναι αυτό αρκετό; Αν ο επόμενος εργαζόμενος δεν είναι και τόσο “τυχερός”; Ως Σωματείο Εργαζομένων του ΠΓΝ Λάρισας θα είμαστε δίπλα στη συνάδελφό μας, σε ό,τι αυτή μας χρειαστεί.

Γιατί όμως πρέπει να φτάνουμε σε τέτοια γεγονότα, για να αναδεικνύονται τα μύρια προβλήματα των εργαζομένων; Γιατί όμως πρέπει να κινδυνέψουν ζωές, για να ακουστεί και η γνώμη των εργαζομένων; Γιατί είναι δύσκολο να καταλάβουν κάποιοι, πως σωστές συνθήκες εργασίας σημαίνουν καλύτερη και ποιοτικότερη εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας; Μήπως απλά δεν ενδιαφέρονται;

Άραγε πόσα ‘’γιατί’’ πρέπει να γραφτούν, για να ενδιαφερθούν οι υπεύθυνοι για την ουσία των πραγμάτων. Θέλουμε να γνωρίζουν οι συμπολίτες μας, ότι οι εργαζόμενοι στηρίζουμε το Νοσοκομείο με όλες τις δυνάμεις μας και πολλές φορές υπερβάλλουμε εαυτό. Έχουμε επιφορτιστεί μεγάλο όγκο εργασίας, καθώς τα τελευταία χρόνια η κίνηση του Νοσοκομείου έχει αυξηθεί δραματικά, ενώ αντίθετα οι προσλήψεις είναι ελάχιστες και σίγουρα δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες.

Επιβάλλεται να γίνει άμεσα έλεγχος σε όλα τα μηχανήματα του Νοσοκομείου και όπου χρειάζεται να αντικατασταθούν ή έστω να εκσυγχρονιστούν. Θέλουμε ένα Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο που να επιτελεί τον ρόλο του ή ένα ‘’κάποιο’’ νοσοκομείο που απλά θα έχει το όνομα;» αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.

Παράλληλα, η διοίκηση του Σωματείου μέσω της ανακοίνωσης για το εργατικό ατύχημα απαντά σε συνδικαλιστές του ΠΠΓΝΛ υπογραμμίζοντας «από το ύφος του σχόλιου που κάνατε για το παρόν ΔΣ του Σωματείου, στην ανακοίνωσή σας για τη συνάδελφο, φαίνεται ότι δεν πήρατε το μάθημά σας στις προ διμήνου εκλογές. Προφανώς θεωρείτε τις 20 ψήφους που πήρατε σε 650 ψηφίσαντες, αρκετές για να σπιλώνετε τους άλλους. Δεν πειράζει θα σας περάσει, εσάς και όλους όσους σκέφτονται σαν και εσάς.

Για να παραφράσουμε μια γνωστή έκφραση, θα σας ταράξουμε στην υπευθυνότητα. Οι καιροί άλλαξαν και η εποχή για τους “τσάμπα μάγκες” έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Το παρόν ΔΣ θα είναι πραγματικά δίπλα στους συναδέλφους, όχι με κραυγές αλλά με πράξεις και επιχειρήματα. Όποιος “σκούζει” δεν σημαίνει ότι έχει και δίκιο».

Του Δημ. Κατσανάκη

 

Γ. ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ

Ευθύνες σε κυβέρνηση και διοίκηση

4LAMPROYLHS

Το σοβαρό ατύχημα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό εργαζόμενης από μηχάνημα στο τμήμα των πλυντηρίων, είναι το θέμα ερώτησης που υπέβαλε προς τους αρμόδιους υπουργούς ο βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης επισημαίνοντας: «Το συγκεκριμένο ατύχημα είναι απόρροια της εντατικοποίησης και των συνθηκών εργασίας που επικρατούν στον χώρο των πλυντηρίων και του απαρχαιωμένου εξοπλισμού που υπάρχει εκεί. Είναι χαρακτηριστικό πως το συγκεκριμένο μηχάνημα είναι 22 ετών, με λειτουργία 10 έως 12 ωρών την ημέρα (συνολικά 100.000 ώρες) χωρίς τις απαραίτητες λειτουργίες ασφαλείας για τη σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων. Είναι χαρακτηριστικό επίσης ότι χρειάστηκε μισή ώρα για τον απεγκλωβισμό της εργαζόμενης.

Να σημειώσουμε ότι το μηχάνημα παρουσιάζει συνεχώς προβλήματα, και οι εργαζόμενες του τμήματος ζητούσαν την αντικατάστασή του, όπως το ίδιο έκανε και η προϊσταμένη του τμήματος με έγγραφα προς τη διοίκηση.

Υπάρχει παντελής έλλειψη μέτρων και ατομικών μέσων προστασίας των εργαζομένων του χώρου των πλυντηρίων, οι οποίοι κάνουν μια βαριά ανθυγιεινή, αλλά και σοβαρά επικίνδυνη δουλειά, όπως αποδείχτηκε από το χθεσινό εργατικό ατύχημα, το οποίο δεν είναι το πρώτο (σύμφωνα με τις καταγγελίες των εργαζομένων έχουν γίνει παλιότερα κι’ άλλα και δε δηλώθηκαν). Παράλληλα δε γίνεται εκπαίδευση ούτε ενημέρωση στο προσωπικό για τα μέτρα προφύλαξης από τους κίνδυνους.

Το συμβάν μόνο «τυχαίο» δεν είναι. Για την απαράδεκτη κατάσταση στους χώρους εργασίας, τα ανύπαρκτα μέτρα ασφαλείας, τα απαρχαιωμένα μηχανήματα που βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή του συνόλου των εργαζομένων έχουν ευθύνη η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας, η 5η ΥΠΕ και η Διοίκηση του Νοσοκομείου, που στο όνομα του περιορισμού του λειτουργικού κόστους, προχωρούν σε συνεχείς περικοπές των δαπανών στα νοσοκομεία, μην υπολογίζοντας ούτε τις ζωές των εργαζομένων, υποβαθμίζοντας διαρκώς την δυνατότητα υγειονομικής φροντίδας και περίθαλψης των ασθενών. Έρχεται ως φυσική συνέπεια της πολιτικής που εφαρμόζει και αυτή η κυβέρνηση όπως οι προηγούμενες, και αυτή την πολιτική υλοποιεί η διοίκηση του νοσοκομείου. Μια στρατηγική που θέλει την υγεία εμπόρευμα με εργαζόμενους δούλους, χωρίς δικαιώματα, συνοδοιπόρους στον δρόμο που εξυπηρετεί τα μεγάλα συμφέροντα των πολυεθνικών που λυμαίνονται το χώρο της υγείας. Yπεύθυνοι για αυτή την κατάσταση είναι οι κυβερνήσεις, που χαράζουν, νομοθετούν, και οι διοικήσεις υλοποιούν και διευθύνουν αυτές τις πολιτικές που είναι ξένες και εχθρικές προς τα συμφέροντα των εργαζομένων.

Με βάση τα όσα αναφέρθηκαν ερωτώνται οι κ. υπουργοί, τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση προκειμένου να σταματήσει η λειτουργία του επικίνδυνου μηχανήματος και να αντικατασταθεί άμεσα με σύγχρονο και να γίνει επισκευή άμεσα του χώρου εργασίας των πλυντηρίων και μετατροπή του σε χώρο υγιεινής και ασφάλειας για τους εργαζόμενους. Να γίνει άμεση διερεύνηση του ατυχήματος από τον Τεχνικό Ασφάλειας και τον Γιατρό Εργασίας του νοσοκομείου και να κοινοποιηθεί στους εργαζόμενους το πόρισμα της διερεύνηση από την επιθεώρηση εργασίας – ΚΕΠΕΚ και από τους ειδικούς επιστήμονες του νοσοκομείου (ΤΑ και ΙΕ). Να ληφθούν άμεσα όλα τα αναγκαία τεχνικά και οργανωτικά μέτρα πρόληψης των εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελτικών ασθενειών στο νοσοκομείο και σε όλους τους χώρους εργασίας με ουσιαστικό έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης(διοίκηση του Νοσοκομείου). Να δοθούν τώρα στους εργαζόμενους τα απαραίτητα ατομικά μέσα προστασίας».

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass