ΜΕΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ

Άνω-κάτω η Παιδιατρική στο Πανεπιστημιακό

*Το Δ. Σ. της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ του Νοσοκομείου αναδεικνύει με θεαματικό, όσο και δραματικό, τρόπο την ανεξέλεγκτη κατάσταση στην κλινική

Δημοσίευση: 22 Ιουν 2015 8:20

 

 

 

Η αναφυόμενη συχνά αντιπαράθεση μεταξύ γιατρών του ΕΣΥ και πανεπιστημιακών δείχνει να κορυφώνεται στην Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας. Και μόνο ότι χρειάστηκε παρέμβαση εισαγγελέα για να συνταχθεί η λίστα εφημεριών των γιατρών της κλινικής για τον Ιούνιο, καταδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος. Ενώ, με αφορμή το εξ αυτού του συμβάντος προκληθέν ρεπορτάζ της «Ε», το Δ. Σ. της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, θεωρώντας σκόπιμο να συντάξει «απάντηση στο άρθρο» (όπως τιτλοφορεί την ανακοίνωσή του), επιβεβαιώνει, ως εκ περισσού μάλλον, ότι η κατάσταση στην Παιδιατρική τείνει να ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συγκεκριμένη κλινική υπηρετεί η πρόεδρος του εν λόγω Δ. Σ. Σοφία Σωτηράκου.

Υπενθυμίζεται ότι στην εφημερίδα είχε δημοσιευτεί η είδηση ότι μετά από μηνυτήρια αναφορά του καθηγητή Γ. Συρογιαννόπουλου, διευθυντή της Παιδιατρικής, διατάχθηκε από την εισαγγελία κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να συμπληρωθεί η λίστα των εφημεριών Ιουνίου της κλινικής, η οποία εμφάνιζε κενό 4 ημερών, με στόχο τη διασφάλιση της λειτουργίας της παρουσία γιατρού.  Σε λιγότερο από 24 ώρες, η εισαγγελική παρέμβαση οδήγησε σε λύση μετά και εμπλοκή του διοικητή της ΥΠΕ Ν. Αντωνίου και του εκτελούντος χρέη διοικητή στο Πανεπιστημιακό καθηγητή Ι. Φεζουλίδη.

Ωστόσο, από την πλευρά της κ. Σωτηράκου δίδεται η ακόλουθη εκδοχή, αναδεικνύοντας παράλληλα με θεαματικό τρόπο, το πρόβλημα συνύπαρξης, ίσως ακόμη και συνεννόησης, μεταξύ των γιατρών στην Παιδιατρική του Πανεπιστημιακού, γεγονός που είναι και το ουσιώδες της υπόθεσης και το οποίο μάλλον προκαλεί εύλογη ανησυχία στους γονείς που χρειάζονται τις υπηρεσίες της κλινικής. Καθώς, εν προκειμένω, με τα παιδία δεν παίζει. Δεν κατέστη βεβαίως δυνατόν να αποφευχθεί η τακτική που συνηθίζουν πολιτικοί παράγοντες, η κλασική «...χτυπάμε το σαμάρι», καθώς η ...δημοσιογραφική έρευνα των γιατρών χρεώνει την ευθύνη στον συντάκτη. Η πλήρης ανακοίνωση του Δ. Σ. της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου αναφέρει τα ακόλουθα: «Κύριε διευθυντά, την Πέμπτη 18 Ιουνίου, δημοσιεύθηκε στην έγκριτη εφημερίδας σας, άρθρο, του οποίου ο συντάκτης υπογράφει ως «Ζ», με τίτλο «Στον εισαγγελέα οι εφημερίες της Παιδιατρικής». Πλην των ανακριβειών που διατυπώνονται, εμφανίζονται μέλη καθώς και η πρόεδρος του σωματείου μας, να εμπλέκονται στην «εκτός λογικής» «σοβούσα κρίση» της Παιδιατρικής Κλινικής, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται. Ευελπιστώντας ότι τηρώντας τη δημοσιογραφική δεοντολογία, θα τύχει ανάλογης προβολής, πρωτοσέλιδης εν προκειμένω, η απαντητική επιστολή του Δ.Σ., που ενίσταται και διαμαρτύρεται για τα παρακάτω:

Από πού προκύπτει ότι «ο εισαγγελέας ορίζει τις εφημερίες στην Παιδιατρική», ότι «με λίγες ώρες ενασχόλησης της εισαγγελίας και κάποιες κλήσεις σε εμπλεκόμενους» «το ζήτημα διευθετήθηκε εν τάχει, με την εισαγγελία να εκδίδει σε χρόνο ρεκόρ και το σχετικό τυπικού χαρακτήρα... πόρισμα», όπως αναφέρεται στο επίμαχο άρθρο; Σύμφωνα με πληροφορίες μας από την εισαγγελία μέχρι στιγμής δεν ξεκίνησε καν η προκαταρκτική εξέταση, επί της μηνυτήριας αναφοράς του κ. Συρογιαννόπουλου, ούτε θα ήταν δυνατό να υπάρχει τέτοια παρέμβαση από την εισαγγελία. Από πού προκύπτει, η εμπλοκή, όπως αναφέρεται στην κρίση της Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής των μελών μας και της προέδρου, που θίγει όχι μόνο τα μέλη μας, αλλά και τους «παροικούντες...» εκτός αν ο συντάκτης θεωρεί ότι δεν ανήκει στη σφαίρα της λογικής, η συνδικαλιστική δράση και η διεκδίκηση των ατομικών και εργασιακών δικαιωμάτων και της νομιμότητας, πράγμα με το οποίο αποκλειστικά ασχολείται το Δ.Σ. και η πρόεδρος. Αναρωτήθηκε ο συντάκτης, γιατί σε μια κλινική που υπηρετούν 5 γιατροί ΕΣΥ και 4 Πανεπιστημιακοί δεν βγαίνουν οι εφημερίες; Γνωρίζει ότι από τις 30 τακτικές εφημερίες μηνός Ιουνίου και για κάθε μήνα, οι 27 εκτελούνται από γιατρούς ΕΣΥ, καθ’ υπέρβαση του νόμου και οι 3 από Πανεπιστημιακούς; γνωρίζει ότι όλο το κλινικό έργο βγαίνει από γιατρούς ΕΣΥ, εκτός από κάποιες ώρες πρωινής ενασχόλησης του διευθυντή της κλινικής; και ότι είναι νομικά αίολη, από 25ετίας, η υπηρεσία γιατρών ΕΣΥ σε Πανεπιστημιακές Κλινικές; Και τι σόι Πανεπιστημιακή Κλινική είναι αυτή που λειτουργεί, κατά βάση χωρίς πανεπιστημιακούς, αντίθετα από άλλες; Άλλωστε ο συντάκτης, θα έπρεπε να γνωρίζει, από τις τοποθετήσεις και τις ανακοινώσεις, πολλών εκ των «παροικούντων», όπως του Δ.Σ. του Π.Γ.Ν.Λ., της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε., του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, Ενώσεων Γιατρών, του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, πολιτικών κομμάτων και συνδικαλιστών, πολλές εκ των οποίων δημοσιεύθηκαν και στην εφημερίδα σας, ότι η ευθύνη για την εργασιακή και λειτουργική δυσλειτουργία της Κλινικής, όχι μόνο αποδίδεται στον διευθυντή της, αλλά συνάμα καλούσαν τον διοικητικό μηχανισμό και την πολιτική ηγεσία να παρέμβει άμεσα.

Όσο για τα «εντέλλεσθε», που παραπέμπουν σε άλλες εποχές, από όπου και αν προέρχονται και για όποιο λόγο κι αν εκδίδονται, οι γιατροί δηλώνουν ότι θα επιμείνουν στη νομιμότητα και θα τα αντιμετωπίζουν πάντοτε αγωνιστικά και με κάθε προσφερόμενο τρόπο. Μάλιστα σε μια στιγμή μαζικής επίσχεσης εργασίας στο νοσοκομείο μας η πρακτική των «εντέλλεσθε» σε απλήρωτη εργασία και των εκβιασμών, τόσο από τον διοικητή της 5ης Υ.ΠΕ. όσο και από τον εκτελούντα χρέη διοικητή του νοσοκομείου, ηχούν σαν κακόγουστο αστείο. Το Δ.Σ. της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ, ενωτικά και αγωνιστικά διεκδικεί δημόσια, δωρεάν, καθολική και υψηλής ποιότητας υγεία, πλήρη και αποκλειστική απασχόληση για όλους, δημοκρατία και ισονομία για εργαζόμενους και νοσηλευόμενους, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, επαρκή χρηματοδότηση, άμεση αποπληρωμή δεδουλευμένων και να μπει ένα τέλος στην απλήρωτη εργασία».

Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass