ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ (ΜΕΛΟΣ ΟΓΕ) ΜΕ ΕΝΑ ΑΙΤΗΜΑ:

«Δημόσια και δωρεάν πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας»

Δημοσίευση: 23 Ιουν 2015 8:44

 

«Τα προβλήματα του δημόσιου συστήματος υγείας δεν οφείλονται στην επιστημονική ανεπάρκεια αλλά στον καπιταλισμό και την εμπορευματοποίηση», τόνισε ο βιολόγος και υποψήφιος διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής Αδάμ Μολυβδάς μιλώντας σε εκδήλωση της Ένωσης Γυναικών Λάρισας (μέλος ΟΓΕ) για την κατάσταση στον χώρο της υγείας και τον ρόλο της γυναίκας.

Ο κ. Μολυβδάς ανέφερε στην ομιλία του ότι το δημόσιο σύστημα υγείας στην Ελλάδα είχε κενά από τη γέννησή του, προκειμένου να τα καλύψει ο ιδιωτικός τομέας. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα των δημόσιων μαιευτικών κλινικών που δεν επαρκούν και το κενό καλύπτουν οι ιδιωτικές κλινικές.

Αναφέρθηκε επίσης στην πίεση που ασκείται από το οικονομικό και το νομοθετικό σύστημα στις γυναίκες ώστε να αναβάλλουν συνεχώς τη μητρότητα, γεγονός που προκαλεί τραγικές επιπτώσεις τόσο στην υπογεννητικότητα όσο και στα κόστη της εξωσωματικής και υποβοηθητικής μεθόδου.

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Ένωσης Γυναικών Λάρισας (μέλος ΟΓΕ) Κική Καρυώτη τόνισε ότι οι γυναίκες οφείλουν να αναδείξουν τις αιτίες για την κατάσταση, τους υπαίτιους και να οργανώσουν τη δική τους αντεπίθεση.

Η γυναίκα, που δέχεται διπλή εκμετάλλευση λόγω του βιολογικού και κοινωνικού ρόλου της μητρότητας και της ανισότιμης θέσης της στην κοινωνία, υπόκειται σε καταστρατήγηση δικαιωμάτων όπως της μητρότητας (επίδομα τοκετού), ή εργασιακά (ελαστικά ωράρια εργασίας κλπ).

Αυτή η κατάσταση εφαρμόζεται από όλες τις κυβερνήσεις, ανεξάρτητα από μνημόνια, ελλείμματα και χρέη, με κριτήριο τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους.

Εμείς οι γυναίκες διεκδικούμε αποκλειστικά δημόσια δωρεάν πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, πλήρη και αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, επαναχορήγηση του επιδόματος τοκετού σε όλες τις γυναίκες και των επιδομάτων σε ΑμΕΑ, δωρεάν εμβολιασμούς σε όλα τα παιδιά.

Διεκδικούμε όλα αυτά γιατί υπάρχουν οι δυνατότητες, σύμφωνα με την ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, δεν αποδεχόμαστε τον «έντιμο συμβιβασμό» της κυβέρνησης γιατί σημαίνει φτώχεια, ανεργία, ανασφάλεια για μας και τα παιδιά μας, κατέληξε η κ. Καρυώτη.

Μεν. Κατσαμπέλας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass