ΥΠΟΘΕΣΗ ΥΓΕΙΑΣ

Δημοσίευση: 21 Αυγ 2018 22:15

Εθνικό Ινστιτούτο Νεοπλασιών και στην Ελλάδα

Μετά από παλινωδίες ετών και παρά τα επί χρόνια αιτήματα ασθενών και επιστημονικών συλλόγων αποφασίστηκε να συσταθεί και στην Ελλάδα Εθνικό Ινστιτούτο Νεοπλασιών. Τη σύστασή του προβλέπει νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, που τέθηκε σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση.

Μέσω του Ινστιτούτου, το υπουργείο θα επιχειρήσει να χαράξει εθνική στρατηγική για την αντιμετώπιση του καρκίνου, με δεδομένο ότι η ασθένεια αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες θανάτου στη χώρα, καθώς και μείζον εθνικό αλλά και παγκόσμιο πρόβλημα υγείας.

«Η ανάγκη για ενημέρωση, πρόληψη της νόσου, αλλά και υπεύθυνη, ολιστική και ασθενοκεντρική αντιμετώπιση μέσω της διαμόρφωσης Εθνικής Στρατηγικής για τη νόσο είναι επιβεβλημένη. Λόγω των ανωτέρω κρίνεται σκόπιμη η ίδρυση ενός Φορέα που θα αναλάβει τη διαμόρφωση και εισήγηση προς τον υπουργό Υγείας της εθνικής στρατηγικής για τον καρκίνο αλλά και θα συντονίζει τις ενέργειες που αφορούν στη συνολική, σε εθνικό επίπεδο, διαχείριση των νεοπλασματικών νοσημάτων», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Υπουργείο Υγείας. Η ηλεκτρονική διαβούλευση άνοιξε την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου και θα διαρκέσει μέχρι τις 24/08/2018 και ώρα 14:00. Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός απηύθυνε πρόσκληση σε όλους τους κοινωνικούς εταίρους και ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν σε αυτή, καταθέτοντας προτάσεις, προκειμένου να βελτιωθούν οι διατάξεις του νομοσχεδίου.

 

Σε δημόσια διαβούλευση o "Κώδικας Οδοντιάτρων"

Σε δημόσια διαβούλευση έθεσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, το σχέδιο νόμου «ΚΩΔΙΚΑΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΩΝ» και καλεί τους κοινωνικούς εταίρους και κάθε ενδιαφερόμενο να συμμετάσχουν, καταθέτοντας προτάσεις, προκειμένου να βελτιωθούν οι διατάξεις του νομοσχεδίου.

Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι τη Δευτέρα 27-08-2018 και ώρα 14:00 και σύμφωνα με το εισηγητικό σημείωμα «τα νέα δεδομένα στην άσκηση και λειτουργία του οδοντιατρικού επαγγέλματος, όπως –ενδεικτικά- η θεσμοθέτηση σύστασης και λειτουργίας εταιρειών παροχής οδοντιατρικών υπηρεσιών, η χορήγηση βεβαίωσης λειτουργίας οδοντιατρείου και σε φυσικά πρόσωπα μη οδοντιάτρους υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις {(ΠΔ 84/2001 (Α΄ 70), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με τις διατάξεις του άρθρου πρώτου του ν.4093/2012 (Α΄222)}, η άρση των περιορισμών στην άσκηση του οδοντιατρικού επαγγέλματος {ν. 3919/2011 (Α΄32)}, η παροχή των υπηρεσιών του οδοντιάτρου και εκτός της περιφέρειας του Συλλόγου, όπου είναι εγγεγραμμένος, η διασφάλιση του οδοντιατρικού απορρήτου, η προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των ασθενών κ.ά., καθιστούν αναγκαίο τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας, που διέπει τη λειτουργία των οδοντιατρικών συλλόγων και της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας (Ε.Ο.Ο.) καθώς και τη δεοντολογία του οδοντιατρικού λειτουργήματος».

Σύμφωνα με τον υπουργό, οι ρυθμίσεις του ν. 1026/1980 (Α΄ 48), που διέπουν σήμερα τη λειτουργία των οδοντιατρικών συλλόγων και της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, «εκτός του ότι σε πλείστες όσες περιπτώσεις έχουν αποδειχθεί ατυχείς και ελλιπείς, κατά το μεγαλύτερο μέρος τους είναι παρωχημένες και δεν ανταποκρίνονται στα νέα δεδομένα, με αποτέλεσμα να δημιουργούν προβλήματα που χρειάζονται αντιμετώπιση και λύση. Το ίδιο ισχύει και για τον Κώδικα Οδοντιατρικής Δεοντολογίας {Π.Δ 39/2009 (Α΄ 55)}, ο οποίος πρέπει επίσης να εκσυγχρονιστεί ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις και ανάγκες της επιστήμης και της κοινωνίας».

Όλα τα παραπάνω ζητήματα -αναφέρει ο κ. Ξανθός- αντιμετωπίζονται με το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου, στο οποίο, για λειτουργικούς λόγους, οι διατάξεις που εκσυγχρονίζουν και αναμορφώνουν αφενός τη λειτουργία των οδοντιατρικών συλλόγων και της οδοντιατρικής ομοσπονδίας και αφετέρου την οδοντιατρική δεοντολογία ενσωματώνονται σε ένα ενιαίο κείμενο, με τον τίτλο «Κώδικας Οδοντιάτρων».

 

Νέες κλινικές για την εκπαίδευση γιατρών

* Με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας κ. Παύλου Πολάκη αναγνωρίζεται η Δ΄ Παθολογική Κλινική Α.Π.Θ. του Γ.Ν. Θεσσαλονίκης «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ» ως κατάλληλη για την εκπαίδευση ιατρών στην ειδικότητα της Ρευματολογίας.

* Με άλλη απόφαση του κ. Πολάκη αναγνωρίζεται το Oφθαλμολογικό τμήμα του Γ.Ν. Κοζάνης «ΜΠΟΔΟΣΑΚΕΙΟ-ΜΑΜΑΤΣΕΙΟ» ως κατάλληλου για την εκπαίδευση ιατρών στην ειδικότητα της Οφθαλμολογίας.

 

Στις κάλπες οι φαρμακοποιοί

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Λάρισας μετά την παραίτηση του πρώην προέδρου κ. Ιωάννη Μακρυγιάννη αποφάσισε τη διεξαγωγή αρχαιρεσιών για την ανάδειξη ενός μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου.

Η διαδικασία περί διεξαγωγής συμπληρωματικών εκλογών από τον ΦΣ Λάρισας έχει οριστεί στις 14/10/2018 ημέρα Κυριακή και ώρα 8.00 π.μ.-6.00 μ.μ. στα γραφεία του συλλόγου Παναγούλη 25, 6ος όροφος.

Δικαίωμα υποβολής υποψηφιότητας έχουν όλα τα μέλη του ΦΣΛ ανεξάρτητα του χρόνου λειτουργίας του φαρμακείου τους . Οι επιθυμούντες πρέπει να υποβάλουν απλή γραπτή αίτηση προς τον ΦΣΛ βάζοντας υποψηφιότητα τουλάχιστον τριάντα ημέρες πριν τη διεξαγωγή των αρχαιρεσιών.

Οι υποψήφιοι συνάδελφοι θα πρέπει να υποβάλουν έγγραφες αιτήσεις στη γραμματεία του συλλόγου έως 12 Σεπτεμβρίου 2018.

 

Συνέδριο για τη στρατηγική της διάκρισης στην υγεία

2 STHLH YGEIAS KATS

Υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Υγείας τέθηκε το 20ό Πανελλήνιο Συνέδριο Management Υπηρεσιών Υγείας, που διοργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Management Υπηρεσιών Υγείας (ΕΕΜΥΥ) στην Αθήνα, από 1 έως 3 Νοεμβρίου.

Επίσης, με ομόφωνη απόφαση της 11ης Συνόδου της Executive Committee της European Association of Hospital Managers (ΕΑΗΜ), που λήφθηκε την 1.6.2018 στο Graz της Αυστρίας, το επετειακό 20ό Πανελλήνιο Συνέδριο της ΕΕΜΥΥ τέθηκε υπό την Αιγίδα της ΕΑΗΜ. Είναι η πρώτη φορά που ένα εθνικό συνέδριο χώρας-μέλους τυγχάνει αυτής της τιμητικής διάκρισης, η οποία αντανακλά τη διεθνή αναγνώριση του έργου της ελληνικής εταιρείας.

Το φετινό επετειακό συνέδριο της ΕΕΜΥΥ έχει γενικό τίτλο "Υγεία: Η Στρατηγική της Διάκρισης" και σηματοδοτεί την ανάγκη διατύπωσης μιας σφαιρικής και πολυθεματικής πρότασης διαφυγής του συστήματος υγείας από τη διαχρονική κρίση, με στόχο την ανθρωποκεντρική λειτουργία, την επάρκεια και την ποιοτική διάκριση των υπηρεσιών προς τους πολίτες, στο πλαίσιο της οικονομικής πραγματικότητας των επόμενων ετών.

Εκτός των δεκάδων νοσοκομειακών στελεχών που συμμετέχουν με την παρουσίαση εργασιών τους, προσκεκλημένοι διακεκριμένοι ομιλητές θα καλύψουν σύγχρονα θέματα, όπως είναι η μετάβαση από την πληροφόρηση στην τεχνητή ευφυΐα, η αξιολόγηση των αναγκών υγείας, η οργάνωση και διοίκηση της υγείας κ.ά., σε ένα διαδραστικό συνέδριο, ικανό να διατυπώσει με το πέρας του μια εφικτή στρατηγική πρόταση.

 

* Από τον Δ. Κατσανάκη (katsanakis@eleftheria.gr)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass