Ο κοινοβουλευτικός έλεγχος για την υγεία στην 5η ΥΠΕ

Δημοσίευση: 02 Οκτ 2018 22:03

Ενδιαφέροντα στοιχεία γύρω από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο που ασκήθηκε από τους βουλευτές για τα θέματα υγείας στην περιοχή της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας καταγράφονται στον απολογισμό δράσης της 5ης ΥΠΕ για το 2017.

IATRIKH STHLH2

Στη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς κατατέθηκαν συνολικά 50 ερωτήσεις βουλευτών, 9 λιγότερες συγκριτικά με το 2016 (59 ερωτήσεις). "Πρωταθλητές" αναδεικνύονται οι βουλευτές της Μαγνησίας, που κατέθεσαν 17 ερωτήσεις (ποσοστό 34%), 4 λιγότερες συγκριτικά με το 2016 και έπονται οι βουλευτές της Λάρισας με 12 ερωτήσεις (ποσοστό 24%) μία λιγότερη σε σχέση με το 2016. Ακολουθούν οι βουλευτές της Φθιώτιδας με 7 ερωτήσεις (14% και 10 λιγότερες συγκριτικά με το 2016), της Φωκίδας με 5 ερωτήσεις (10% και 3 περισσότερες συγκριτικά με το 2016), της Καρδίτσας με 3 ερωτήσεις (6% και 2 περισσότερες συγκριτικά με το 2016) και των Τρικάλων, της Εύβοιας και της Ευρυτανίας από 2 ερωτήσεις (4%) ενώ οι βουλευτές της Βοιωτίας δεν κατέθεσαν ερωτήσεις για θέματα υγείας το 2017.

Από τις 50 ερωτήσεις που κατατέθηκαν 32 αφορούσαν νοσοκομεία και οι 18 Κέντρα Υγείας και Μονάδες Υγείας. Όσον αφορά στη θεματολογία 17 αφορούσαν ελλείψεις προσωπικού (34%), 10 τη λειτουργία κλινικών-μονάδων (20%), 6 την κατανομή και αξιοποίηση πόρων (12%), 5 το υγειονομικό υλικό και εξοπλισμό (10%), 5 διοικητική κωλυσιεργία (10%), 3 τις μετακινήσεις προσωπικού (6%) και 4 άλλα θέματα (8%).

Πληρώνουν στην ώρα τους τα νοσοκομεία

Στην ώρα τους -εντός 90 ημερών- πληρώνουν πλέον τα δύο νοσοκομεία της Λάρισας καθώς αντιμετωπίστηκε το πρόβλημα των ληξιπρόθεσμων χρεών, ένα από τα πλέον σοβαρά προβλήματα με πολλαπλές επιπτώσεις τόσο για το σύστημα υγείας όσο και για την τοπική οικονομία.

Τα ληξιπρόθεσμα χρέη ανέρχονται πλέον σε 1,2 εκ. ευρώ για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και σχεδόν 300 εκ. ευρώ για το Γενικό Νοσοκομείο με στοιχεία της 31ης Αυγούστου έναντι 34 εκ. ευρώ το 2016 και δεν εξοφλούνται εξαιτίας της αδυναμίας εταιρειών και φυσικών προσώπων να εισπράξουν (εταιρείες που έχουν συγχωνευθεί, προβλήματα με φορολογικές και ασφαλιστικές ενημερότητες κ.ά.)

Διαγωνισμός για καθαρισμό κτιρίων της 5ης ΥΠΕ

Ηλεκτρονικό τακτικό δημόσιο ανοικτό διαγωνισμό για την προμήθεια «Υπηρεσίες Καθαρισμού Κτιρίων (90911200-8 )» για τις ανάγκες των αποκεντρωμένων μονάδων της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, προϋπολογισμού 753.000 € με Φ.Π.Α. και με κριτήριο κατακύρωσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομικής άποψης προσφορά μόνο βάσει τιμής προκήρυξε η υποδιοικήτρια της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στ. Ελλάδας κα Παρ. Ζαζά.

Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί με χρήση της πλατφόρμας του ΕΣΗΔΗΣ μέσω της διαδικτυακής πύλης www.promitheus.gov.gr . Συστημικός Αριθμός ηλεκτρονικού διαγωνισμού: 63460 .

Η ηλεκτρονική αποσφράγιση των προσφορών θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 13-11-2018 και ώρα 10:00 ενώ καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προσφορών ορίστηκε η Παρασκευή 9-11 -2018 μέχρι τις 6:00 μ.μ.

Η σχετική προκήρυξη είναι αναρτημένη και στην ιστοσελίδα της 5ης Υ.ΠΕ στη διαδρομή http://civil.dypethessaly.gr/hospitals - Προγραμματισμός Προμηθειών 2018.

Καλύτερη διαχείριση των αποθεμάτων αίματος

ΖΗΤΑ Ο ΑΝ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ Π. ΠΟΛΑΚΗΣ

Το 50% των διαθέσιμων (μη διασταυρωμένων) μονάδων αίματος από κάθε Νομαρχιακή Υπηρεσία Αιμοδοσίας θα μετακινείται προς διάθεση, κάθε Παρασκευή, στα Κέντρα Αίματος με τα οποία είναι συνδεδεμένες σύμφωνα με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας κ. Παύλου Πολάκη.

Η απόφαση για την έγκαιρη αποστολή αποθεμάτων αίματος στα Κέντρα Αίματος από τις ΝΥΑ, που προβλέπεται από τη νομοθεσία για τη βέλτιστη διαχείριση των διαθέσιμων μονάδων αίματος, με απώτερο στόχο την καθολική και ασφαλή μετάγγιση των ασθενών της χώρας, επικαιροποιήθηκε μετά από δύο πρόσφατες περιπτώσεις (μεταμόσχευση καρδιάς στην Αθήνα και ρήξη ανευρύσματος αορτής στη Θεσσαλονίκη), κατά τις οποίες κινδύνευσε να χαθεί το μόσχευμα ή η ανθρώπινη ζωή, λόγω απροθυμίας δήλωσης ή/και μετακίνησης των υπαρκτών αποθεμάτων αίματος στα νοσοκομεία νοσηλείας των ασθενών.

Παράλληλα, όπως αναφέρεται στην απόφαση, τo EKEA, που παρακολουθεί και επεξεργάζεται τα στοιχεία του Ηλεκτρονικού Εθνικού Μητρώου Αιμοδοτών, διαπιστώνει ότι υπάρχει μεγάλη ανομοιογένεια αποθεμάτων μεταξύ των Νοσοκομειακών Υπηρεσιών Αιμοδοσίας και σε κάποιες ΝΥΑ υπάρχουν σημαντικά αποθέματα, ακόμη και σπανίων ομάδων, αναντίστοιχα με τον όγκο μεταγγίσεων του αντίστοιχου νοσοκομείου. Το απόθεμα αίματος δεν ανακυκλώνεται με την αποστολή του πλεονάζοντος στα Κέντρα Αίματος, ώστε να τύχει κεντρικής διαχείρισης από αυτά, ανάλογα με τις ανάγκες των ασθενών.

Νέες ειδικότητες γιατρών

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η Υπουργική Απόφαση «Σύσταση, μετονομασία ιατρικών ειδικοτήτων, καθορισμός χρόνου και περιεχομένου άσκησης για την απόκτηση τίτλου ειδικότητας».

Στην Υπουργική Απόφαση καθιερώνονται νέες ειδικότητες (Ιατρική Γενετική, Οδοντοφατνιακή Χειρουργική, Εργαστηριακή Γενετική), μετονομάζονται ορισμένες (Ακτινολογία, Δημόσια Υγεία-Κοινωνική Ιατρική, Εσωτερική Παθολογία. Ενδοκρινολογία-Διαβήτης-Μεταβολισμός, Ιατρική Βιοπαθολογία/Εργαστηριακή Ιατρική, Ιατρική Εργασίας και Περιβάλλοντος, Ορθοπαιδική και Τραυματολογία, Πλαστική, Επανορθωτική και Αισθητική Χειρουργική, Ψυχιατρική Παιδιού και Εφήβου) και αυξάνεται ο χρόνος άσκησης στις εξής ειδικότητες: Aκτινοθεραπευτική Ογκολογία, Γενική Ιατρική, Δερματολογία-Αφροδισιολογία, Δημόσια Υγεία-Κοινωνική Ιατρική, Ιατροδικαστική, Νευροχειρουργική, Παιδιατρική, Ψυχιατρική Παιδιού και Εφήβου.

Επισημαίνεται ότι η ειδικότητα της Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής καθιερώνεται ως Ιατρική και Οδοντιατρική ειδικότητα.

Σύμφωνα με διευκρινιστική εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας στις νέες ειδικότητες θα υποβληθούν αιτήσεις για σειρά προτεραιότητας μετά τη δημοσίευση Υπουργικής Απόφασης με τα αναγνωρισμένα νοσοκομεία ως κατάλληλα για χορήγηση ειδικότητας και εφόσον συσταθούν θέσεις ειδικευομένων.

Ομάδα Εργασίας για εκπαιδευτικά προγράμματα

Ομάδας Εργασίας με αντικείμενο την κατάθεση προτάσεων για την ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων από την 5η ΥΠΕ συγκροτήθηκε με απόφαση του αναπληρωτή διοικητή κ. Δημ. Δημητριάδη.

Συγκεκριμένα οι προτάσεις της Ομάδας Εργασίας θα αφορούν εκπαιδευτικά προγράμματα (επιμορφωτικές ημερίδες, workshop, βιωματικά σεμινάρια, εξ αποστάσεως εκπαίδευση κ.ά.) που θα απευθύνονται σε όλο το προσωπικό που απασχολείται στις δομές ΠΦΥ (Κέντρα Υγείας και ΤΟΜΥ), με έμφαση στη διεπιστημονική προσέγγιση και συνεργασία, την ενδυνάμωση της ομαδικής εργασίας και την ανταπόκριση στις εκπαιδευτικές ανάγκες των εργαζομένων.

Οι προτάσεις της Ομάδας κατατίθενται στις 20 Νοεμβρίου κάθε έτους και αφορούν στον σχεδιασμό της ερχόμενης χρονιάς.

Μέλη της Ομάδας Εργασίας ορίζονται με διετή θητεία οι :

- Μαλτέζης Κυριάκος, γενικός ιατρός, επιμ. Α’, ΚΥ Αλιάρτου

- Μητσιάδου Ελένη, νοσηλεύτρια, ΚΥ Τρικάλων

- Παπανικολάου Νικόλαος, γενικός ιατρός, διευθυντής, ΚΥ Δυτ. Φραγκίστας

- Ρήγα Ελένη, οδοντίατρος, διευθύντρια, ΚΥ Λαμίας

- Τρουβά Θεώνη, μαία, ΚΥ Παλαμά

Συντονιστής της Ομάδας ορίζεται ο κ. Παπανικολάου Νικόλαος.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass