ΥΠΟΘΕΣΗ ΥΓΕΙΑΣ

Δημοσίευση: 06 Νοε 2018 22:20

Διεθνές κέντρο εκπαίδευσης σε χειρουργικές τεχνικές

2 DIEUNES KENTRO EKPAIDEYSHSΓια δύο ημέρες (31/10/18-1/11/18) 28 χειρουργοί ορθοπαιδικοί από τη Ρωσία, τις Αραβικές Χώρες και τη Βόρειο Αφρική φιλοξενήθηκαν στις σύγχρονες εγκαταστάσεις της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Οι συμμετέχοντες εκπαιδεύτηκαν σε νέες χειρουργικές τεχνικές και σύγχρονα χειρουργικά εμφυτεύματα για την αντιμετώπιση του τραύματος του πυελικού δακτυλίου και των άκρων από οχτώ Βρετανούς και Έλληνες καθηγητές ειδικούς και διεθνώς αναγνωρισμένους στο τραύμα. Μετά τη θεωρητική τους κατάρτιση οι εκπαιδευόμενοι είχαν την ευκαιρία να εφαρμόσουν στην πράξη τις νέες τεχνικές σε ανθρώπινα παρασκευάσματα στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του εργαστηρίου ανατομίας υπό την επίβλεψη του αν. καθηγητή Ανατομίας Αρ. Ζιμπή και των ειδικών εκπαιδευτών.

Η εκπαιδευτική δραστηριότητα είναι πολύ συχνή στο ανατομείο της Ιατρικής Σχολής αφού τον περασμένο μήνα (5-6/10/18) είκοσι Έλληνες, νέοι χειρουργοί σπονδυλικής στήλης, εκπαιδεύτηκαν στις σημαντικότερες χειρουργικές τεχνικές αποκατάστασης τραύματος και εκφυλιστικών παθήσεων της αυχενικής μοίρας σε συνεργασία με τη Νευροχειρουργική Κλινική του ΠΓΝΛ και τους καθηγητές Κ. Φουντά, Κ. Πατεράκη και την Ελληνική Εταιρεία Σπονδυλικής Στήλης.

Τέλος, σε λίγες ημέρες (16-17/11/18) πρόκειται να πραγματοποιηθεί παρόμοιο εκπαιδευτικό σεμινάριο, σε συνεργασία με την Ορθοπαιδική Κλινική του ΠΓΝΛ και τους καθηγητές Κ. Μαλίζο και Μ. Χαντέ και την Ελληνική Αρθροσκοπική Εταιρεία, που αφορά στις σύγχρονες τεχνικές στην αρθροσκοπική χειρουργική του γόνατος. Αντίστοιχα εκπαιδευτικά σεμινάρια πολλών χειρουργικών ειδικοτήτων έχουν γίνει "θεσμός" και έχουν φιλοξενήσει εκπαιδευτές και εκατοντάδες εκπαιδευόμενους από πολλές χώρες. Κρίνοντας την απήχησή τους από τη συνεχώς αυξανομένη ζήτηση για όλο και μεγαλύτερο αριθμό αναλόγων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, και από τις πολύ εγκωμιαστικές αξιολογήσεις εκπαιδευτών και εκπαιδευομένων διαβλέπουμε ανάκαμψη του ενδιαφέροντος για επιστημονικό "τουρισμό" στη Λάρισα παρά το πλήγμα που υπέστη από την οικονομική κρίση, την έλλειψη αεροπορικής σύνδεσης και τους μεγάλους περιορισμούς που επεβλήθηκαν σε χορηγούς.

Μια καλά συντονισμένη προσπάθεια για την προβολή της Λάρισας ως "Ιπποκρατικής Πόλης" για την Ιστορία της, αλλά κυρίως για τις Ιατρικές Υπηρεσίες που προσφέρονται από τα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία της, τους ιδιώτες γιατρούς και τις υπηρεσίες αποκατάστασης από τα αντίστοιχα κέντρα και τους επαγγελματίες ειδικούς, θα την καθιερώσουν ως "Πόλη της Ιατρικής", σημειώνουν οι πανεπιστημιακοί καθηγητές. Στην προσπάθεια αυτή επιτακτική παραμένει η ανάγκη δημιουργίας του Ογκολογικού Κέντρου και της Μονάδας Πρωτονίων που έχει μελετήσει ομάδα ειδικών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, και παραμένει μια ανεκπλήρωτη απαίτηση.

 

Κατάλληλο για εκπαίδευση Φυσικών

το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας

Με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη αναγνωρίζεται το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας ως κατάλληλο για τη χορήγηση πλήρη χρόνου άσκησης (RTH+R+NM) στην ειδικότητα Φυσικών Νοσοκομείων – Ακτινοφυσικών Ιατρικής.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα αναγνωρίστηκαν κατάλληλα στην 1η ΥΠΕ το Αντικαρκινικό - Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών «Άγιος Σάββας» και το Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς «Οι Άγιοι Ανάργυροι», στην 2η ΥΠΕ το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν» και το Γενικό Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Πειραιά «Μεταξά», στην 3η ΥΠΕ το Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Παπαγεωργίου», στην 4η ΥΠΕ το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «ΑΧΕΠΑ», το Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Θεαγένειο» και το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Έβρου -Αλεξανδρούπολη, στην 6η ΥΠΕ το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών και το Γενικό Νοσοκομείο Πατρών και την 7η ΥΠΕ το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου- Γενικό Νοσοκομείο «Βενιζέλειο».

 

Τροποποιείται ο Οργανισμός του ΠΓΝΛ

Την ανακατανομή κενών οργανικών θέσεων του κλάδου ειδικευμένων ιατρών Ε.Σ.Υ. στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας ενέκριναν με Κοινή Υπουργική Απόφαση οι υπουργοί Διοικητικής Αναστυγκρότησης και Υγείας.

Με την απόφαση καταργούνται από τον Οργανισμό δύο θέσεις γιατρών Νευροχειρουργικής με αποτέλεσμα οι θέσεις στη συγκεκριμένη ειδικότητα να διαμορφώνονται σε 7, ενώ συνιστώνται δύο θέσεις γιατρών Αγγειοχειρουργικής με τις θέσεις στην ειδικότητα της Αγγειοχειρουργικής να διαμορφώνονται σε 4 συνολικά.

 

Οδηγίες για εφαρμογή δικαστικών αποφάσεων

Οδηγίες για την εφαρμογή δικαστικών αποφάσεων δίνει στα νοσοκομεία ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός.

Σύμφωνα με νέα εγκύκλιο τα νοσοκομεία ή οι Δ.Υ.ΠΕ., όπου κοινοποιείται απόφαση διοικητικού δικαστηρίου, με την οποία ακυρώνεται διορισμός ιατρού Ε.Σ.Υ., οφείλουν να πάψουν να αποδέχονται τις υπηρεσίες του εν λόγω ιατρού.

Τα αρμόδια για τις κρίσεις των ιατρών Συμβούλια, μετά την κοινοποίηση της απόφασης του διοικητικού δικαστηρίου, οφείλουν να προβούν άμεσα σε νέα κρίση της υπόθεσης. Μη τήρηση των ανωτέρω θέτει σε κίνδυνο τόσο την υπηρεσιακή κατάσταση των ενδιαφερόμενων ιατρών, όσο και την εν γένει εύρυθμη λειτουργία των μονάδων υγείας και θα αποτελεί αντικείμενο πειθαρχικού ελέγχου των υπευθύνων, τονίζει ο κ. Ξανθός.

 

 Γραμμή Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού «10525»

 

3GRAMMH UHLASMOYΚαθημερινά από τις 9 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι λειτουργεί η τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης θηλασμού «10525». Στελεχώνεται από έμπειρους επαγγελματίες υγείας προκειμένου να υποστηρίξει τις θηλάζουσες μητέρες στα ερωτήματά τους σε σχέση με τον Μητρικό Θηλασμό. Η ενημέρωση και η υποστήριξη των μητέρων, καθώς και ολόκληρης της οικογένειας, κρίθηκε πρωταρχικής σημασίας δράση για το έργο του προγράμματος «ΑΛΚΥΟΝΗ», με σεβασμό πάντα στην επιλογή της μητέρας. Η πανελλαδική τηλεφωνική γραμμή «10525» ξεκίνησε να λειτουργεί περί το τέλος του 2013 και έως σήμερα έχει δεχθεί περίπου 12.000 κλήσεις. Στη γραμμή απευθύνονται μητέρες που θηλάζουν από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό αλλά και έγκυες γυναίκες προκειμένου να προετοιμαστούν για την έναρξη και την εδραίωση του θηλασμού. Συχνά καλούν επαγγελματίες υγείας, αναζητώντας βιβλιογραφικές παραπομπές για τη χρήση φαρμάκων και εξειδικευμένων ιατρικών πράξεων.

Ο μέσος χρόνος διάρκειας κλήσης είναι περίπου 20 λεπτά. Αρχικά γίνεται λήψη σύντομου ιστορικού, διαδικασία απαραίτητη για την ορθή συμβουλευτική της μητέρας. Τα ερωτήματα του ιστορικού δομήθηκαν βάσει πρωτοκόλλων και αφορούν πληροφορίες από το ατομικό και μαιευτικό ιστορικό της μητέρας καθώς και πληροφορίες για το νεογέννητο. Τέλος διερευνάται η πορεία του θηλασμού καθώς και η αιτία/αιτίες που οδήγησαν τη μητέρα στην αναζήτηση βοήθειας. Στόχος λοιπόν, είναι η υποστήριξη του Μητρικού Θηλασμού, με σεβασμό στις εξαιρέσεις. Οι συστάσεις δίνονται με απλό, ευέλικτο και μη ενοχοποιητικό τρόπο υποστηρίζοντας τη μητέρα που θηλάζει έως και τον αποθηλασμό.

Από την ανάλυση του ιστορικού των κλήσεων, όπως αναφέρουν στελέχη του προγράμματος «ΑΛΚΥΟΝΗ» φαίνεται ότι οι ανησυχίες των πρώτων ημερών αφορούν στην υπερφόρτωση, τις πληγωμένες θηλές, τα προβλήματα της προσκόλλησης του βρέφους στον μαστό, τον ίκτερο και τον ρυθμό πρόσληψης βάρους. Στη συνέχεια, μετά την εδραίωση του θηλασμού, τα συνήθη ερωτήματα ενδεικτικά αφορούν την επαρκή πρόσληψη βάρους, την ανεπάρκεια γάλακτος και τον πόνο στο στήθος. Συνήθη ερωτήματα είναι ο χρόνος και η διαδικασία του αποθηλασμού καθώς και η συμβατότητα φαρμάκων και ιατρικών πράξεων με τον θηλασμό.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass