Δραματοθεραπεία με στόχο την αισιοδοξία

ΝΕΟ ΤΜΗΜΑ ΞΕΚΙΝΑ ΣΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ

Δημοσίευση: 13 Νοε 2018 22:02

«Στόχος είναι να μπορέσουν οι άνθρωποι να διατηρήσουν την αισιοδοξία τους, ένα υψηλό επίπεδο συνειδητότητας και να βρουν λύσεις», δηλώνει η δραματοθεραπεύτρια Καλλιόπη Λαγκούρα με αφορμή την έναρξη του νέου τμήματος δραματοθεραπείας που ξεκινά αύριο Τετάρτη στις 6 το απόγευμα στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Λάρισας.

Η δραματοθεραπεία είναι μια βιωματική μέθοδος θεραπείας και ως ψυχοθεραπευτική προσέγγιση ανήκει στην κατηγορία των θεραπειών μέσα από την Τέχνη.

Όπως εξηγεί η κ. Λαγκούρα «όταν παρακολουθούμε μία θεατρική παράσταση, παρουσιάζονται μπροστά μας θέματα και αποτελέσματα που ενίοτε αγγίζουν και τη δική μας ζωή. Τις περισσότερες φορές φεύγουμε από το θέατρο με ένα αίσθημα κάθαρσης, με νέες ιδέες και την εμπειρία της μεταμόρφωσης. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπάρχει η δραματική απόσταση της εμπειρίας αυτής από τη δική μας ζωή, ώστε να μην παρακολουθούμε απλώς μία αναπαραγωγή της προσωπικής μας σύγκρουσης. Στην ουσία, γινόμαστε μάρτυρες ενός θεατρικού έργου που διαδραματίζεται σε ένα μακρινό χρόνο και χώρο και μπορούμε να δούμε πιο καθαρά, να μπούμε σε αυτό χωρίς να διακινδυνεύσουμε και να πλησιάσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο. Αυτή η διαδικασία, με τη βοήθεια των ηθοποιών, γίνεται από εμάς τους ίδιους και καταλήγει σε ένα συμπέρασμα».

Αυτό ακριβώς είναι και το θεραπευτικό ταξίδι του θεάτρου, αυτό το ταξίδι θα κληθούν να κάνουν τα μέλη του Συλλόγου Καρκινοπαθών. «Η δραματοθεραπεία βασίζεται στην εφαρμογή του, έτσι ώστε και εμείς οι ίδιοι να μπορέσουμε να ξεδιπλώσουμε το προσωπικό μας δράμα, να δράσουμε με διαφορετικούς τρόπους, να το πλησιάσουμε περισσότερο και εν τέλει να το κατανοήσουμε, πάντα μέσα σε ένα προστατευμένο περιβάλλον», αναφέρει για να προσθέσει ότι: «θα λέγαμε λοιπόν πως η δραματοθεραπεία είναι ένα μέσο μεταμόρφωσης και έχει ως στόχο να μπορέσουν οι άνθρωποι να διατηρήσουν την αισιοδοξία τους, ένα υψηλό επίπεδο συνειδητότητας και να βρουν λύσεις».

Η δραματοθεραπεία απευθύνεται σε όλους τους ενήλικες και οι τεχνικές που χρησιμοποιεί, προκειμένου να επιτευχθούν τα παραπάνω, είναι ουσιαστικά όλες οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται και στο θέατρο, όπως είναι η κίνηση, ο χορός, η φωνή, οι μάσκες, το παίξιμο ρόλων, τα θεατρικά παιχνίδια, οι αυτοσχεδιασμοί, η δημιουργική γραφή / επεξεργασία κειμένων. «Εργαλεία σημαντικά, που μας βοηθούν να φανταστούμε, να δημιουργήσουμε και να βιώσουμε άλλη πραγματικότητα πέρα από την ήδη υπάρχουσα», σημειώνει.

Ως δεύτερη συντονίστρια στο τμήμα θα συμμετέχει η ψυχολόγος Ειρήνη Μακρίδου, η οποία αναφέρει πως στόχος είναι η δραματοθεραπεία να βοηθήσει στην ψυχοθεραπεία. «Το θέατρο σημαίνει και έκθεση, μπορεί να μπουν και να βγουν σε έναν ρόλο και αυτό να τους φορτίσει ή να τους θυμίσει κάτι από το παρελθόν ή να τους αγγίξει κάτι, γι’ αυτό θα ήταν καλύτερο να βρίσκεται στον χώρο και ειδικός για να το ρυθμίσει και να το μεταφέρουμε στην ομάδα ψυχοθεραπείας χωρίς να υπάρχουν εντάσεις».

Οι συμμετέχοντες στο τμήμα δραματοθεραπείας θα ξεκινήσουν με ασκήσεις χαλάρωσης και παίξιμο ρόλων και στη συνέχεια θα μπουν σε άλλα θέματα όπως είναι κείμενα και θεατρικό παιχνίδι.

Να σημειωθεί ότι η συμμετοχή στο τμήμα είναι δωρεάν και οι συντονίστριες προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον Σύλλογο εθελοντικά.

Ζωή Παρμάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass