Ευρήματα ανεκτίμητης αξίας για την υγεία των Λαρισαίων

* ΣΤΙΣ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΥΟ ΚΙΝΗΤΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΗΣ 5ης ΥΠΕ * ΣΤΑΛΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ 4η ΤΟΜΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΓΙΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ

Δημοσίευση: 20 Δεκ 2018 22:14

Ευρήματα τα οποία επιβεβαιώνουν την ανεκτίμητη αξία της πρόληψης μέσα από την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας κατέγραψαν τα συνεργεία των δύο κινητών υγειονομικών μονάδων της 5ης ΥΠΕ, που βρέθηκαν για τρεις συνεχόμενες εβδομάδες στη Λάρισα για δράσεις της ΤΟΜΥ Αμπελοκήπων και της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Συγκεκριμένα οι δύο κινητές μονάδες της 5ης ΥΠΕ βρέθηκαν την τελευταία εβδομάδα του προηγούμενου μήνα στον προαύλειο χώρο του Μύλου Παπά για προληπτικές εξετάσεις από την 4η ΤΟΜΥ Αμπελοκήπων Λάρισας και ακολούθως τις πρώτες δύο εβδομάδες του Δεκέμβρη στην πλατεία Ρήγα Φεραίου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας πριν αναχωρήσει για τα Γιάλτρα Εύβοιας για να συνεχίσουν τις εξορμήσεις τους στην ύπαιθρο της Υγειονομικής Περιφέρειας.

Σύμφωνα με τα πρώτα στατιστικά στοιχεία που έχουν αποσταλεί στους δύο φορείς για περαιτέρω επεξεργασία, στη διάρκεια των τριών εβδομάδων έγιναν στο πλαίσιο του προγράμματος πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού σε γυναίκες ηλικίας από 40 έως 60 ετών 190 μαστογραφίες, εκ των οποίων 90 για την 4η ΤΟΜΥ και 120 για την Περιφέρεια Θεσσαλίας, και 225 μετρήσεις οστικής μάζας (έλεγχος για οστεοπόρωση σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση και σε άνδρες άνω των 60 ετών) εκ των οποίων 105 για την 4η ΤΟΜΥ και 120 για την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Παράλληλα ελέγχθηκε η αναπνευστική λειτουργία 155 Λαρισαίων με σπιρομέτρηση για καπνιστές/στριες άνω των 40 ετών εκ των οποίων οι 65 για την 4η ΤΟΜΥ και οι 90 για την Περιφέρεια Θεσσαλίας, ενώ διενεργήθηκαν 3.120 βιοχημικές εξετάσεις για 240 άτομα -1.040 εξετάσεις σε 80 άτομα για την 4η ΤΟΜΥ και 2.080 εξετάσεις για 160 άτομα για την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Αναφερόμενη στα πρώτα συμπεράσματα των εξετάσεων η υπεύθυνη για τη λειτουργία των δύο κινητών μονάδων κα Μαρία Μαυρουδή σημείωσε πως αν και οι μαστογραφίες έχουν σταλεί για διάγνωση στους συνεργαζόμενους γιατρούς των δύο νοσοκομείων εντοπίστηκαν ύποπτα ευρήματα που υποχρέωσαν τους υπαλλήλους των συνεργείων να συστήσουν στις εξεταζόμενες γυναίκες να συμβουλευτούν τον γιατρό τους.

Ανάλογες συστάσεις έγιναν και σε ορισμένες περιπτώσεις καπνιστών με ιδιαίτερα επιβαρυντικά αποτελέσματα, αν και, όπως σημειώνει η κα Μαυρουδή, η συντριπτική πλειοψηφία των σπιρομετρήσεων επειδή γίνονται σε καπνιστές δεν δίνει φυσιολογικά αποτελέσματα. Η γενική οδηγία φυσικά είναι η διακοπή του καπνίσματος.

Όσον αφορά στις μετρήσεις οστικής μάζας η κα Μαυρουδή αναφέρει ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα μία στις τρεις γυναίκες εμφανίζει μείωση της οστικής μάζας χωρίς όμως αυτό να σημαίνει και οστεοπόρωση αλλά οστεοπενία, που θεωρείται σύνηθες αποτέλεσμα για τις συγκεκριμένες ηλικίες. Ενώ το πλέον χαρακτηριστικό εύρημα στις βιοχημικές εξετάσεις αφορά στην αυξημένη χοληστερίνη, που θεωρείται αποτέλεσμα της κακής διατροφής αλλά και της έλλειψης άσκησης.

Τα αποτελέσματα των εξετάσεων έχουν σταλεί στην 4η ΤΟΜΥ Αμπελοκήπων και στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Θεσσαλίας για επεξεργασία και εξαγωγή συμπερασμάτων γύρω από τα εφαρμοζόμενα προγράμματα πρωτοβάθμιας φροντίδας του πληθυσμού στα αστικά κέντρα.

Πρόκειται για αποτελέσματα που δεν διαφέρουν από τους πανελλαδικούς μέσους όρους, καταλήγει η υπεύθυνη της λειτουργίας των δύο κινητών μονάδων για να αναδείξει την αξία των προληπτικών εξετάσεων. Είναι ενδεικτικό ότι κατά την πρώτη ημέρα παρουσίας των μονάδων στα Γιάλτρα Ευβοίας από τις 28 γυναίκες που πήγαν για μαστογραφία οι 5 εμφάνισαν ύποπτα ευρήματα και παραπέμφθηκαν σε ειδικούς γιατρούς –οι συγκεκριμένες γυναίκες πιθανότατα να μην έκαναν μαστογραφία εάν δεν πήγαιναν στον τόπο τους οι μονάδες της 5ης ΥΠΕ, γεγονός που δεν βοηθά στην έγκαιρη αντιμετώπιση οποιουδήποτε προβλήματος, υποστήριξε η κα Μαυρουδή.

Του Δημ. Κατσανάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass