Μέσω ΥΠΕ η μεταφορά ψυχικά ασθενών στις δομές

ΑΛΛΑΖΕΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ

Δημοσίευση: 19 Δεκ 2018 22:02

Αποκεντρώνεται με σκοπό τη διαχείριση της διαδικασίας από τις Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας αντί της κεντρικής διαχείρισης, που ίσχυε μέχρι σήμερα, η μετάβαση των ψυχικά ασθενών σε Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης.

Με τη νέα διαδικασία η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας επιχειρεί να εξορθολογίσει τη διαδικασία για να καλύψει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις ανάγκες των ατόμων με σοβαρές ψυχικές διαταραχές και σοβαρά ψυχοκοινωνικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων των ασθενών των Ψυχιατρικών Τμημάτων των Γενικών Νοσοκομείων αλλά και των ψυχικά πασχόντων που διαβιούν στην κοινότητα.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Υγείας Γ. Γιαννόπουλου σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια ορίζεται ένας Διαχειριστής Κενών Θέσεων -στην 5η ΥΠΕ ορίστηκε η κα Μαρία Οικονόμου- και συστήνεται εντός 15 ημερών από τον διοικητή της 5ης ΥΠΕ Νέστορα Αντωνίου Επιτροπή Διαχείρισης της μετάβασης.

Σε αντίθεση με τη σημερινή διαδικασία εγγραφής των κενών θέσεων (και) της 5ης ΥΠΕ στην πανελλαδική κεντρική λίστα, αυτές θα καταγράφονται πλέον από τη διαχειρίστρια της 5ης ΥΠΕ, η οποία θα συγκεντρώνει και τα αιτήματα των φορέων για τη μεταφορά ασθενών - αιτήματα μπορούν να υποβάλουν Κοινωνικές Υπηρεσίες των Δήμων, των Κέντρων Κοινότητας και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου καθώς και του Ψυχιατρικού Τμήματος, Γενικού ή Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.

Ακολούθως η Διαχειρίστρια Κενών Θέσεων διαβιβάζει κάθε αίτημα συνοδευόμενο από σχετικό φάκελο καθώς και στοιχεία για τις υφιστάμενες κενές θέσεις των Μονάδων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης στην Επιτροπή Διαχείρισης της Μετάβασης.

Η Επιτροπή αξιολογεί τα αιτήματα βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων εντός 15 ημερών και αποφασίζει για τη μετάβαση των ασθενών σε κατάλληλη Μονάδα. Τα κριτήρια αξιολόγησης των αιτημάτων αφορούν στο χρόνο νοσηλείας σε ψυχιατρικό τμήμα/κλινική, τη διασφάλιση της θεραπευτικής συνέχειας, όπου αυτό είναι εφικτό, εντός του ιδίου Τομέα, τον βαθμό λειτουργικότητας του ασθενή (χαμηλή, μέση, υψηλή), κοινωνικά κριτήρια (διαθέσιμο εισόδημα, ύπαρξη υποστηρικτικού οικογενειακού περιβάλλοντος/οικείων προσώπων), την εντοπιότητα και την ύπαρξη οικείων του ασθενή στον τόπο που εδρεύει η Μ.Ψ.Α., τον χρόνο που έχει μεσολαβήσει από την υποβολή του αιτήματος και τον τύπο της Μονάδας Ψυχικής Υγείας. Σημειώνεται ότι τα αιτήματα μετάβασης ασθενών από Μ.Ψ.Α. για παιδιά-εφήβους σε Μ.Ψ.Α. ενηλίκων αλλά άστεγους ασθενείς διεκπεραιώνονται κατά προτεραιότητα.

Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο για την ένταξη του ασθενή η Μονάδα Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης στην οποία παραπέμπεται υποχρεούται να τον δεχθεί. Σε περίπτωση αδυναμίας προσαρμογής του ασθενή στη δομή μετά την παρέλευση τριμήνου αναζητείται άλλη Μονάδα ένταξης.

Ερωτηθείσα η διαχειρίστρια Κενών Θέσεων της 5η ΥΠΕ κα Μαρία Οικονόμου χαρακτήρισε θετική εξέλιξη τη νέα διαδικασία θεωρώντας ότι με αυτή θα καλυφθούν καλύτερα οι ανάγκες των ψυχιατρικών ασθενών της Υγειονομικής Περιφέρειας σε αντίθεση με την προηγούμενη διαδικασία που δεν μπορούσαν να καλυφθούν εξαιτίας της πληθώρας των αιτήσεων και της έλλειψης κενών θέσεων στις δομές την ώρα που χάνονταν πολλές θέσεις, οι οποίες καλύπτονταν από την πανελλαδική λίστα.

Αναφορικά με την έναρξη λειτουργίας της διαδικασίας η κα Οικονόμου απέφυγε οποιαδήποτε πρόβλεψη καθώς πρέπει να οριστεί από τον διοικητή της 5ης ΥΠΕ η Επιτροπή Διαχείρισης της Μετάβασης στην οποία συμμετέχουν ένας ψυχίατρος και ένας κοινωνικός λειτουργός παραπέμποντας εμμέσως πλην σαφώς στην περίοδο αμέσως μετά τις εορτές των Χριστουγέννων.

Σημειώνεται τέλος ότι για τη φιλοξενία ασθενή σε Μ.Ψ.Α. δεν απαιτείται νοσηλεία αυτού. Αρκεί ως προϋπόθεση η προηγούμενη νοσηλεία του ασθενούς (ανεξαρτήτως χρονικής διάρκειας) σε Ψυχιατρικό Τμήμα Γενικού Νοσοκομείου ή σε Ψυχιατρικό Νοσοκομείο ή σε Μονάδα Απεξάρτησης αναγνωρισμένη από το κράτος ή σε Ιδιωτική Ψυχιατρική Κλινική.

Του Δημ. Κατσανάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass