Προβλήματα στη λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης

ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ

Δημοσίευση: 18 Δεκ 2018 15:24

Στα προβλήματα στη λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης, αφορά ερώτηση προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Υγείας που κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ, μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Λάρισας, Γιώργος Λαμπρούλης.

Όπως μεταξύ άλλων σημειώνεται στην ερώτηση «η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί ότι θα λύσει το θεσμικό πρόβλημα των Κέντρων Πρόληψης, που λειτουργούν σαν μικρές, διασπασμένες και υποστελεχωμένες αστικές εταιρείες για να καλύψουν τις ανάγκες της χώρας με κρίσιμες υπηρεσίες.

Το Υπουργείο Υγείας συνέστησε μια ομάδα εργασίας, που ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2017. Σε αυτήν κατατέθηκε και η πρόταση του σωματείου των εργαζομένων που ζητούν τη σύσταση ενός εθνικού φορέα πρόληψης.

Στη συνέχεια, ωστόσο, το Υπουργείο Υγείας, αντί να νομοθέτηση, σύστησε διυπουργική επιτροπή στις αρχές του 2018 χωρίς να έχει ενημερώσει για το αν αυτή συνεδριάζει, αν έχει βγάλει αποτελέσματα και ποια.

Όσο το θεσμικό πλαίσιο δεν αλλάζει, τα Κέντρα Πρόληψης έχουν επιβαρυνθεί σε ακραίο βαθμό. Ενδεικτικά: Δεν καλύπτονται οι τουλάχιστον 53 κενές θέσεις προσωπικού, ενώ τα κοινωνικά αιτήματα αυξάνονται και δυσκολεύουν. Το Υπουργείο Υγείας στο πρόσφατο κείμενό του «Στρατηγικός Σχεδιασμός του Υπουργείου Υγείας στον Τομέα Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων», αναφέρει ότι: «Μέσα στο 2017 υλοποιήθηκε, μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα, πακέτο προσλήψεων προσωπικού αορίστου χρόνου για τους φορείς πρόληψης και αντιμετώπισης των εξαρτήσεων». Προσλήψεις στα Κέντρα Πρόληψης δεν έγιναν το 2017 ούτε άλλωστε το 2018».

Φέτος δεν έχει σταλεί έγκριση εισόδου των Κέντρων Πρόληψης στα σχολεία, παρότι οι εργαζόμενοι έχουν 20ετή εμπειρία και οι φορείς είναι δια νόμου εγκεκριμένοι για την υλοποίηση προγραμμάτων πρόληψης, σύμφωνα με το άρθρο 60 του Ν. 4139/2013».

Ο «Στρατηγικός Σχεδιασμός του Υπουργείου Υγείας στον Τομέα Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων» αφορά κυρίως ΕΣΠΑ, αφιερώνοντας ελάχιστο χώρο στην πρόληψη των εξαρτήσεων, στο τέλος του κειμένου και αποκλειστικά με ΕΣΠΑ.

Ερωτώνται οι Υπουργοί: Προτίθεται η κυβέρνηση να προχωρήσει στη νομοθετήσει νέου θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης; Συνεδριάζει η διυπουργική επιτροπή για το θεσμικό πλαίσιο των Κέντρων Πρόληψης και πότε έχει προγραμματιστεί να παραδώσει το έργο της;

Προτίθενται να καλύψουν τις κενές θέσεις στα Κέντρα Πρόληψης, ώστε να αρχίσει η κάλυψη των αναγκών της κοινότητας σε υπηρεσίες πρόληψης και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας; Προτίθενται να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να λειτουργήσουν τα Κέντρα Πρόληψης Πειραιά και Ανατολικής Αττικής; Προτίθενται να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να εγκριθεί η είσοδος των επιστημονικών ομάδων των Κέντρων Πρόληψης στα σχολεία;» καταλήγουν οι βουλευτές του ΚΚΕ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass