Στα «χαρακώματα» ΕΟΠΥΥ και Κέντρα Αποκατάστασης

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΙΣΑΓΩΓΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΕΙΣ -ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΜΕ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΕΞΠΡΕΣ ΖΗΤΑ Ο ΕΟΠΥΥ - ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ Η ΕΝΩΣΗ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

Δημοσίευση: 13 Ιαν 2019 22:15

Δοκιμάζονται εκ νέου οι σχέσεις μεταξύ Υπουργείου Υγείας και Κέντρων Αποθεραπείας Αποκατάστασης με αφορμή την απόφαση του ΕΟΠΥΥ να προχωρήσει στην εφαρμογή της ηλεκτρονικής γνωμάτευσης και της Real Time για την εισαγωγή ασθενών στα Κέντρα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Κλειστής Νοσηλείας, όπως προβλέπεται στον τροποποιημένο Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του Οργανισμού.

Το σύνθημα για την εφαρμογή του νέου τρόπου εισαγωγής στα Κέντρα Αποκατάστασης με διαδικασίες εξπρές έδωσε ο γενικός διευθυντής του ΕΟΠΥΥ Γιώργος Αγγούρης προκαλώντας την άμεση αντίδραση της Ένωσης Κέντρων Αποκατάστασης Ελλάδος, που ζήτησε την αναστολή της εφαρμογής της οδηγίας, την οποία χαρακτηρίζει αντικειμενικά μη εφαρμόσιμη.

Μόλις την προηγούμενη Τετάρτη ο γενικός διευθυντής του ΕΟΠΥΥ με την οδηγία του ενημέρωνε τις ΥΠΕ, τις ιδιωτικές κλινικές και τα Κέντρα Αποκατάστασης ότι από την επόμενη ημέρα η εισαγωγή ασθενών στα Κέντρα Αποθεραπείας-Αποκατάστασης Κλειστής Νοσηλείας (ΚΑΑ-ΚΝ) για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ θα γίνεται μόνο με ηλεκτρονική γνωμάτευση.

Ο νέος τρόπος εισαγωγής προβλέπεται στο άρθρο 44 του τροποποιημένου Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του Οργανισμού όπου αναφέρεται «σε κάθε περίπτωση που απαιτείται εισαγωγή σε ΚΑΑ-ΚΝ, νοσηλευόμενου ασθενούς, υποβάλλεται ηλεκτρονικά αίτημα προς το αρμόδιο όργανο του ΕΟΠΥΥ προς έγκριση».

Σύμφωνα με την οδηγία του διευθυντή του ΕΟΠΥΥ στην ιστοσελίδα του Οργανισμού (www.eopyy.gov.gr ->πάροχος υγείας ->ιατρικές υπηρεσίες -> γνωμάτευση παροχών ΕΚΠΥ -> γνωμάτευση ΚΑΑ-ΚΝ) από την Πέμπτη 10 Ιανουαρίου είναι διαθέσιμο και το σχετικό ηλεκτρονικό έντυπο γνωμάτευσης για εισαγωγή ασθενούς σε ΚΑΑ-ΚΝ, προκειμένου οι διευθυντές των Νοσοκομείων και των Ιδιωτικών Κλινικών να υποβάλουν ηλεκτρονικό αίτημα προέγκρισης για εισαγωγή σε ΚΑΑ-ΚΝ ασθενών, στο αρμόδιο όργανο του Οργανισμού.

Η ηλεκτρονική γνωμάτευση θα υποβάλλεται από τον θεράποντα ιατρό 48 ώρες πριν την εκτιμώμενη έξοδο από το νοσοκομείο-κλινική, ο οποίος θα λαμβάνει άμεση ενημέρωση για την έκβαση του αιτήματος (εγκριτικό ή απορριπτικό ) μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ώστε και ο ασθενής να ενημερώνεται, πριν την έκδοση του εξιτηρίου του. Κατόπιν της υποβολής και της ολοκλήρωσης του ελέγχου από τον Οργανισμό και εφόσον η απόφαση του αρμόδιου οργάνου είναι εγκριτική, ο ασθενής μπορεί να μεταβεί προς συνέχιση της νοσηλείας του σε ΚΑΑ-ΚΝ.

Σύμφωνα με τα παραπάνω από 17/1/2019 και στο εξής, οι εισαγωγές ασθενών σε ΚΑΑ-ΚΝ οι οποίες δεν ακολούθησαν την αναφερόμενη διαδικασία δεν θα γίνονται δεκτές από τον ΕΟΠΥΥ.

Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

Η οδηγία για την εφαρμογή του νέου τρόπου φαίνεται να αιφνιδίασε τα Κέντρα Αποκατάστασης προκαλώντας αντιδράσεις όχι για το περιεχόμενο, που ήταν λίγο πολύ γνωστό από την τροποποίηση του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας, αλλά για την εφαρμογή του με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς προηγούμενη προετοιμασία από τους εμπλεκόμενους φορείς.

"Μας είναι πραγματικά αδύνατο να κατανοήσουμε την απόφασή σας αυτή. Σας ζητούμε ειλικρινά να αναστείλετε την εφαρμογή της οδηγίας έως ότου ολοκληρωθεί η επεξεργασία της Ηλεκτρονικής Ιατρικής Γνωμάτευσης σύμφωνα με το νέο ΕΚΠΥ και την επιστημονική συμβολή της ΕΕΦΙΑΠ καθώς και τη γόνιμη συμμετοχή μας μέσω διαλόγου και την τελική έγκριση από το ΔΣ του οργανισμού" ήταν η άμεση απάντηση του προέδρου της Ένωσης των Κέντρων Αποκατάστασης κ. Χρίστου Βιρβίλη υποστηρίζοντας ότι η εφαρμογή μιας οδηγίας που δεν είναι αντικειμενικά εφαρμόσιμη ουσιαστικά και τυπικά καταργεί τη δυνατότητα εισαγωγής ασφαλισμένου σε ΚΑΑ ΚΝ.

Μεταξύ των ενστάσεών της η Ένωση υποστηρίζει ότι παρότι το νέο σύστημα τέθηκε σε ισχύ από την Πέμπτη η ηλεκτρονική γνωμάτευση δεν έχει αναρτηθεί στο σύστημα, ενώ δεν έχουν ενημερωθεί οι δυνητικοί γνωματεύοντες γιατροί για την εφαρμογή της ηλεκτρονικής γνωμάτευσης.

Επιπρόσθετα όπως σημειώνει η Ένωση στην επιστολή της στον ΕΟΠΥΥ η εμπειρία της αντίστοιχης ηλεκτρονικής γνωμάτευσης για τα ΚΑΑ ΗΝ όπως αυτή αρχικά εκδόθηκε και έχει παίξει σημαντικό ρόλο στο γεγονός ότι τα ΚΑΑ ΗΝ είναι ακόμα σήμερα απλήρωτα από την εφαρμογή της νέας σύμβασης την 1η Ιουνίου 2018, δημιουργεί τεράστια δυσπιστία για τη ορθότητα αυτή για τα ΚΑΑ ΚΝ.

ΒΟΛΕΣ ΚΑΤΑ ΠΟΛΑΚΗ

Εξοργισμένος από τους χειρισμούς του ΕΟΠΥΥ εμφανίζεται και ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ Αχ. Νταβέλης και υποστηρίζει ότι ο Οργανισμός μπορεί να κάνει χρήση των μεταβατικών διατάξεων και να δώσει χρόνο προκειμένου να προετοιμαστεί το σύστημα της εισαγωγής ασθενών με την εφαρμογή της ηλεκτρονικής γνωμάτευσης με την οποία δεν μπορεί να διαφωνήσει κανείς.

Παράλληλα επικρίνει δριμύτατα τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας κ. Παύλο Πολάκη γιατί η πολιτική του έχει ως αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η υποβολή των δαπανών από τα Κέντρα Αποκατάστασης για δύο διαδοχικούς μήνες για εξόφληση (Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2018). Με τον τρόπο αυτό όμως, καταλήγει ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ αλλά και γνωστού Κέντρου Αποκατάστασης, διαμορφώνεται νέος κύκλος ανείσπρακτων οφειλών του δημοσίου, πρόβλημα που η χώρα μας υποχρεώθηκε να αντιμετωπίσει με οδηγίες των θεσμών κατά την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

 

Του Δημ. Κατσανάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass