ΥΠΟΘΕΣΗ ΥΓΕΙΑΣ

Δημοσίευση: 15 Ιαν 2019 22:14

Μεταφορά μητρικής ατράκτου σε Ελληνίδα γυναίκα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ ΣΤΟ 2ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΤΗΣ INSTITUTE OF LIFE

Η Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής «Institute of Life» διοργάνωσε το 2ο Επιστημονικό της Συμπόσιο στο Μέγαρο Μουσικής από τις 10 έως τις 12 Ιανουαρίου 2019.

Το κεντρικό θέμα του Επιστημονικού Συμποσίου ήταν οι νεότερες εξελίξεις στον τομέα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής καθώς και της χειρουργικής αντιμετώπισης συχνών γυναικολογικών παθήσεων.

Στο πλαίσιο του Συμποσίου πραγματοποιήθηκε, εκτός των άλλων, στρογγυλή τράπεζα ανταλλαγής απόψεων από κορυφαίους επιστήμονες με καινοτόμο θέμα: "Ο ρόλος των μιτοχονδρίων στην αναπαραγωγή" η οποία αναμεταδόθηκε ζωντανά διαδικτυακά, από την Αμερικανική Εταιρεία Ανθρώπινης Αναπαραγωγής (ASRM) που εκδίδει το περιοδικό Fertility – Sterility, σε 7.000 επιστήμονες από 100 χώρες. Η επιστημονική ομάδα της «Institute of Life» ανακοίνωσε, στην παγκόσμια αυτή τηλεδιάσκεψη, τα αποτελέσματα της πρωτοποριακής Κλινικoεργαστηριακής Έρευνας, που διεξήγαγε τα τελευταία 2 χρόνια στην Ελλάδα, τα οποία επιβεβαιώνουν την ασφάλεια της μεθόδου της μιτοχονδριακής αντικατάστασης, σε ανθρώπινα ωάρια. Στο πλαίσιο αυτό, ο επιστημονικός συνεργάτης της «Institute of Life», Δρ. NunoCosta-Borges ανακοίνωσε την πρώτη εγκυμοσύνη με την εφαρμογή της μεθόδου της Μεταφοράς της Μητρικής Ατράκτου σε Ελληνίδα γυναίκα.

Η μέθοδος αυτή επιτρέπει την αποκατάσταση των λειτουργιών των ωαρίων διατηρώντας τα γενετικά τους χαρακτηριστικά αναλλοίωτα. Κατά αυτόν τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα στους ειδικούς να αντιμετωπίσουν προβλήματα γυναικών που πάσχουν από σπάνιες μιτοχονδριακές γενετικές παθήσεις ή γυναικών με υπογονιμότητα και επαναλαμβανόμενες αποτυχίες εξωσωματικής γονιμοποίησης που οφείλονται σε μιτοχονδριακές δυσλειτουργίες.

Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα που παρουσιάστηκαν από την ομάδα της «Institute of Life» αναμένεται να επηρεάσουν θετικά το μέλλον της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της «Institute of Life» εξέδωσαν την ακόλουθη ανακοίνωση: "Η μέθοδος της Μεταφοράς της Μητρικής Ατράκτου, με την οποία για πρώτη φορά επιτεύχθηκε εγκυμοσύνη στην Ελλάδα, μπορεί να αποτελέσει τομή για την Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή. Είμαστε πολύ περήφανοι που μας δίνεται η ευκαιρία να μοιραζόμαστε με συναδέλφους από όλον τον κόσμο τις νεότερες εξελίξεις στον κλάδο. Η καινοτομία είναι η τροφή της επιστήμης και στην Institute of Life κατευθύνουμε όλες μας τις προσπάθειες προς το νεότερο, το καλύτερο και το αποτελεσματικότερο".

Επιστημονικό Συμβούλιο ΠΦΥ για την 5η ΥΠΕ

Με απόφαση του διοικητή της 5ης ΥΠΕ Νέστορα Αντωνίου συγκροτείται πενταμελές Επιστημονικό Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ.) της 5ης Υ.ΠΕ. με μέλη:

1. Δημήτριο Δημητριάδη, αναπληρωτή διοικητή της 5ης Υ.ΠΕ., ως πρόεδρο

2. Βενιζέλο Μιχαήλ, διευθυντή ΕΣΥ Γενικής Ιατρικής, υπεύθυνο συντονιστή επιστημονικής

λειτουργίας του Κ.Υ. Πύλης, με αναπληρωτή του τον Γραντζή Ευάγγελο, διευθυντή ΕΣΥ

Χειρουργικής, υπεύθυνο συντονιστή επιστημονικής λειτουργίας του Κ.Υ. Λάρισας

3. Χάμο Βασίλειο, διευθυντή ΕΣΥ Γενικής Iατρικής, υπεύθυνο συντονιστή επιστημονικής

λειτουργίας του Κ.Υ. Αγιάς, με αναπληρωτή του τον Λεπενό Θεοχάρη, διευθυντή ΕΣΥ Γενικής Ιατρικής, υπεύθυνο συντονιστή επιστημονικής λειτουργίας του Κ.Υ. Αμφίκλειας.

4. Γεωργοπούλου Μαρία, διευθύντρια ΕΣΥ Ιατρικής Βιοπαθολογίας, υπεύθυνη συντονίστρια

επιστημονικής λειτουργίας του Κ.Υ. Αταλάντης, με αναπληρωτή της τον Παπανικολάου

Νικόλαο, διευθυντή ΕΣΥ Γενικής Ιατρικής, υπεύθυνο συντονιστή επιστημονικής λειτουργίας

του Κ.Υ. Δυτικής Φραγκίστας.

5. Λιάκου Παναγιώτα, μόνιμη υπάλληλο του Κ.Υ. Φαρσάλων, κλάδου ΠΕ διοικητικού Λογιστικού.

Έργο του Επιστημονικού Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είναι ο συντονισμός, σε επίπεδο Υγειονομικής Περιφέρειας, όλων των ενεργειών που αφορούν την αποτελεσματικότερη λειτουργία όλων των Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας.

Επιτροπή εσωτερικού ελέγχου στο Γ.Ν.Λ.

Ορίστηκε από την 5η ΥΠΕ τριμελής Επιτροπή Εσωτερικού Ελέγχου για το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας αποτελούμενη από τους:

* Λιόλιο Δημήτριο, αναπληρωτή διοικητή του Π.Γ.Ν.Λ - Γ.Ν.Λ. ως πρόεδρο.

* Μητρούλα Σπυρίδωνα ως τακτικό μέλος του Δ.Σ. του Π.Γ.Ν.Λ - Γ.Ν.Λ.

* Χατζηγρηγορίου Θεοχάρη που αναδείχτηκε εσωτερικός ελεγκτής του Π.Γ.Ν.Λ - Γ.Ν.Λ.

Έργο της ανωτέρω Επιτροπής είναι η παρακολούθηση της χρηματοοικονομικής πληροφόρησης της αποτελεσματικής λειτουργίας του συστήματος διαχείρισης κινδύνου καθώς και της πορείας του υποχρεωτικού ελέγχου των οικονομικών της Μονάδος. Ο εσωτερικός ελεγκτής οφείλει να αναφέρει στον διοικητή και την Επιτροπή Ελέγχου κάθε θέμα που έχει σχέση με την πορεία και τα αποτελέσματα ελέγχου και να συντάσσει τη σχετική έκθεση.

Ευρωπαϊκή πρωτιά Ελλάδας σε οδοντιάτρους

Πρώτη ευρωπαϊκή χώρα σε αριθμό οδοντιάτρων σε σχέση με τον πληθυσμό είναι η Ελλάδα.

Κατέχει την όγδοη θέση σε φαρμακοποιούς που ασκούν το επάγγελμα και μόλις 16η σε φυσικοθεραπευτές, όπως προκύπτει από πρόσφατα συγκριτικά δεδομένα της Eurostat.

Η χώρα μας κατέχει ακόμα μία πρωτιά σε αριθμό επαγγελματιών Υγείας. Πρόκειται για τους γιατρούς, οι οποίοι δεν περιλαμβάνονται, ωστόσο, στη συγκεκριμένη έκθεση.

Με βάση τα στοιχεία της Eurostat, τα οποία αφορούν το 2016, η κατάταξη της χώρας μας ανά επάγγελμα Υγείας έχει ως εξής:

Οδοντίατροι

Η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση, με 13.225 επαγγελματίες ή 122,7 ανά 100.000 πληθυσμού.

Ενδεικτικό της απόστασης που μας χωρίζει από άλλες χώρες του “Ευρωπαϊκού Νότου” είναι πως η Ισπανία έχει 35.716 οδοντιάτρους ή 76,8 ανά 100.000 πληθυσμού, η Ιταλία 47.559 (80,1 ανά 100.000) και η Πορτογαλία 9.875 (95,6 ανά 100.000).

Φαρμακοποιοί

Με 11.300 άτομα να είναι σήμερα επαγγελματικά ενεργά, αντιστοιχούν 104,9 φαρμακοποιοί ανά 100.000 κατοίκους και η χώρα μας κατέχει την όγδοη ευρωπαϊκή θέση.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, πως σχεδόν κάθε ενεργός επαγγελματικά φαρμακοποιός στην Ελλάδα αντιστοιχεί σχεδόν σε ένα φαρμακείο (11.000), ενώ στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες οι ενεργοί φαρμακοποιοί δεν έχουν υποχρεωτικά φαρμακείο.

Με βάση, λοιπόν, τον αριθμό των φαρμακείων, η χώρα μας κατέχει μία επίσης πρωτιά (φαρμακεία ανά κατοίκους), η οποία δεν αποτυπώνεται στα στοιχεία της Eurostat.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 2016 αναλογούσαν 96 φαρμακεία ανά 100.000 Έλληνες, αριθμός που κατέτασσε την Ελλάδα στην πρώτη ευρωπαϊκή θέση (η μέση αναλογία στην Ευρωπαϊκή Ένωση των “28” είναι 31 φαρμακεία ανά 100.000).

Με βάση τον υπολογισμό της Eurostat (ενεργοί επαγγελματίες), την πρώτη θέση σε αναλογία φαρμακοποιών ανά 100.000 κατοίκους έχει η Μάλτα (132,9) και ακολουθούν το Βέλγιο (122,5), η Ισπανία (120.8) και η Ιταλία (115,6).

Φυσικοθεραπευτές

Η χώρα μας βρίσκεται αρκετά χαμηλά στην κατάταξη, με μόλις 7.571 φυσικοθεραπευτές (70,3 ανά 100.000 κατοίκους).

Πολύ πιο ψηλά βρίσκεται η Ισπανία με 48.173 επαγγελματίες (103,6 ανά 100.000) και η Ιταλία με 61.033 (100,7 ανά 100.000).

Στην Πορτογαλία εργάζονται μόλις 1.371 φυσικοθεραπευτές και αναλογούν 13,3 ανά 100.000 πληθυσμού.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass