Αν και δεν υπάρχουν ακόμη επαρκείς έγκυρες μελέτες για τις βλαβερές συνέπειές τους * Τι λέει στην «ΕτΔ» ο δ/ντής της Πνευμονολογικής του ΠΠΓΝΛ

«Φούμαρα» τα «λιγότερο επικίνδυνα» καπνικά είδη...

Δημοσίευση: 21 Ιαν 2019 22:22

Πριν από πολλούς αιώνες, βγήκε ο πρώτος καπνός …από τον καπνό. Τον κάπνιζαν ή τον μασούσαν οι αυτόχθονες της Αμερικής, ενώ αργότερα εισήχθη στην Ευρώπη.

Σήμερα τα διάφορα καπνικά είδη έχουν δώσει στον κόσμο τη δυνατότητα της επιλογής του τρόπου απόλαυσης αλλά και τοξικοεξάρτησης.
Οι δύο πλευρές του θέματος –καπνός και επιστήμη- μιλάνε στην «ΕτΔ», ενημερώνοντας το κοινό η κάθε μία για το πεδίο της.
Μια μεγάλη ελληνική καπνοβιομηχανία που πλέον έχει αποκλίνει οριστικά από το τσιγάρο και έχει στραφεί αποκλειστικά στις θερμαινόμενες ράβδους καπνού, κυκλοφόρησε στην Ελλάδα το 2016 ένα νέο καπνικό προϊόν που ανήκει στην κατηγορία heat-not-burn, δηλαδή ο καπνός δεν καίγεται αλλά θερμαίνεται, με αποτέλεσμα να εκλύονται σημαντικά λιγότερες τοξικές ουσίες. Ακόμη, εξαιτίας της χαμηλότερης θερμοκρασίας και της απουσίας καύσης δεν υπάρχει στάχτη, ούτε η μυρωδιά του τσιγάρου.
Ο εκπρόσωπος της συγκεκριμένης καπνοβιομηχανίας, ερωτώμενος για την απήχηση που έχει μέχρι τώρα αυτό το είδος, πληροφορεί ότι περισσότεροι από 6 εκατομμύρια καπνιστές σε όλο τον κόσμο το έχουν επιλέξει και στην Ελλάδα ο αριθμός αυτός αγγίζει τις 150.000, με διαρκώς αυξητική τάση. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης αναλύοντας το θέμα από τη σκοπιά της υγείας εξηγεί ότι: «Οι πνεύμονες είναι φτιαγμένοι για να εισπνέουν καθαρό αέρα και σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης (π.χ. σε πυρκαγιά) να έχουν αμυντικούς μηχανισμούς για να αντεπεξέρχονται». Τονίζει επίσης ότι ο ανθρώπινος παράγοντας περιπλέκει τα πράγματα και διευκρινίζει: «Ο κάθε μη καθαρός αέρας είναι παθολογικό. Κάθε πρωτοβουλία που παίρνει κάποιος για να βάλει τοξικές ουσίες στους πνεύμονές του είναι παθολογικό». Ο καθηγητής εν τέλει, συμπεραίνει πως το παγκόσμιο εγχείρημα για το νέο είδος καπνού αποτελεί απλά τη μετάλλαξη του αρχικού “μοντέλου”, του τσιγάρου και πρόκειται για ακόμη έναν λάθος τρόπο χρήσης των πνευμόνων.
Ο καθηγητής απευθυνόμενος στους συστηματικά καπνιστές αναφέρει πως σήμερα στην Ελλάδα έχει σημειωθεί μείωση του καπνίσματος και το ποσοστό του κοινωνικού αυτού συνόλου από ≈30% έφτασε στο ≈20%. Δεν διστάζει να αναφέρει ακόμη την αντικατάσταση που υφίστανται οι καπνιστές με ανθρώπους που χρησιμοποιούν άλλες μορφές παθολογικής εισόδου τοξικών ουσιών.
Ο κ. Γουργουλιάνης ερωτώμενος για τον θερμαινόμενο καπνό αν είναι λιγότερο τοξικός από το κλασικό τσιγάρο απάντησε πως ακόμα είναι πολύ νωρίς για να βγουν έγκυρες μελέτες και πληροφορεί πως οι βλαβερές συνέπειες του τσιγάρου γνωστοποιήθηκαν 400 χρόνια αφότου ξεκίνησαν οι άνθρωποι να καπνίζουν.
Κλείνοντας τη συζήτηση, ο διευθυντής της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής της Λάρισας παρακινεί τον κόσμο γενικότερα στην καλή διατήρηση των πνευμόνων, προτρέποντάς τον να μην εισπνέει εκούσια τοξικές ουσίες, να ελέγχει τους χώρους και να τους διατηρεί καθαρούς.
Επίσης, κάνει έκκληση στους εφήβους να μην παρασύρονται από διάφορα “υγιεινά και λιγότερο επικίνδυνα” καπνικά είδη.
Ραφαέλα Παπαοικονόμου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass