«Παζάρι» για τις θέσεις γιατρών στα νοσοκομεία!

ΣΤΑ ΔΥΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΔΙΝΟΝΤΑΙ 16 ΘΕΣΕΙΣ, ΟΣΕΣ ΠΑΙΡΝΕΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ ΚΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΟΣΕΣ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ - ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΙΝΚΥΛ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΝΟΜΕΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΝΤΑΣ «ΣΚΑΝΔΑΛΟ» ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΜΑΦΚ ΣΤΟ ΓΝΛ

Δημοσίευση: 13 Απρ 2019 21:02 | Τελευταία ενημέρωση: 13 Απρ 2019 21:15

Κατανομές ιατρικού προσωπικού στα νοσοκομεία της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας, που δύσκολα μπορεί να γίνουν κατανοητές -συνεπώς και αποδεκτές- από τις τοπικές κοινωνίες, ήταν το αποτέλεσμα της προχθεσινής συνάντησης της 5ης ΥΠΕ με τους διοικητές των νοσοκομείων της Κεντρικής Ελλάδας ενόψει της σχετικής προκήρυξης που ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας.

Μετά τη μαραθώνια συζήτηση που εξελίχθηκε σε σκληρή διαπραγμάτευση με πολλά επιχειρήματα και ακόμα περισσότερες γκρίνιες και παράπονα στο αμφιθέατρο του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, τα δύο νοσοκομεία της Λάρισας κατόρθωσαν να εξασφαλίσουν μαζί τόσους γιατρούς όσους εξασφάλισε το νοσοκομείο του Βόλου και σχεδόν όσους το νοσοκομείο Τρικάλων (!) προκαλώντας ήδη τις πρώτες αντιδράσεις στη Λάρισα.

Συγκεκριμένα, τα δύο νοσοκομεία της Λάρισας σύμφωνα με την απόφαση της 5ης ΥΠΕ εξασφαλίζουν 16 θέσεις ιατρικού προσωπικού, εκ των οποίων οι 10 στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και οι υπόλοιπες 6 στο Γενικό Νοσοκομείο, όσες ακριβώς θέσεις γιατρών εξασφάλισε και το νοσοκομείο του Βόλου, την ώρα που στο νοσοκομείο των Τρικάλων δίνονταν 14 θέσεις γιατρών!

Από την αρχή της συνεδρίασης, προχθές το μεσημέρι στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου Λάρισας, διαφάνηκε το σκληρό παζάρι που θα ακολουθούσε για την κατανομή των 90 θέσεων της 5ης ΥΠΕ, από τις 900 θέσεις που θα προκηρύξει το Υπουργείο Υγείας καθώς τα αιτήματα των νοσοκομείων εμφανίζονταν υπερδιπλάσια -είναι ενδεικτικό ότι τα δύο νοσοκομεία της Λάρισας είχαν ζητήσει 60 συνολικά θέσεις, εκ των οποίων οι 44 στο Πανεπιστημιακό και οι 16 στο Γενικό Νοσοκομείο.

Το στίγμα των προθέσεων της 5ης ΥΠΕ έδωσε η υποδιοικήτρια της 5ης ΥΠΕ κα Παρασκευή Ζαζά, η οποία χαρακτηρίζοντας υπερβολικές τις απαιτήσεις των νοσοκομείων εμφανίστηκε αποφασισμένη να προχωρήσει στην κατανομή των θέσεων με βάση μια σειρά από κριτήρια που αφορούν στις ανάγκες, τις προηγούμενες καλύψεις θέσεων και κυρίως στην προσέγγιση του στόχου 80% των κενών οργανικών θέσεων εργασίας στα νοσοκομεία.

Στη βάση των συγκεκριμένων κατευθύνσεων οι διοικήσεις των νοσοκομείων παρά τις αντίθετες απόψεις τους υποχρεώθηκαν να αναπροσαρμόσουν τις απαιτήσεις τους, με τον απερχόμενο διοικητή των δύο νοσοκομείων Παναγιώτη Νάνο να τονίζει την ανάγκη κάλυψης των δύο νοσοκομείων της Λάρισας με 30 γιατρούς, εκ των οποίων 19 στο Πανεπιστημιακό και 11 στο Γενικό Νοσοκομείο, μειώνοντας με τον τρόπο αυτό τις απαιτήσεις των δύο ιδρυμάτων κατά 50%.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η διοίκηση της 5ης ΥΠΕ αποσαφήνισε ότι προτεραιότητα στην κατανομή θα έχουν τα υποστελεχωμένα νοσοκομεία και κλινικές για να δικαιολογήσει τον μικρό αριθμό των γιατρών που δίνεται στα νοσοκομεία της Λάρισας στο γεγονός ότι η κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων στο Γενικό Νοσοκομείο και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ανέρχονται σε 80% και 72% αντίστοιχα όταν το αντίστοιχο ποσοστό στα νοσοκομεία του Βόλου, των Τρικάλων και της Λαμίας κυμαίνεται από 60% μέχρι 62%.

Στελέχη της διοίκησης της 5ης ΥΠΕ πάντως δεν έκρυψαν την απογοήτευσή τους για το κλίμα δυσαρέσκειας που εκφράστηκε για τις κατανομές από τους διοικητές πολλών νοσοκομείων και ιδιαίτερα της Στερεάς Ελλάδας υπενθυμίζοντας πάντως ότι η προκήρυξη των 900 θέσεων γιατρών σε ολόκληρη την Ελλάδα, εκ των οποίων οι 90 στη χωρική αρμοδιότητα της 5ης ΥΠΕ, είναι η πρώτη φάση των 10 χιλιάδων προσλήψεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, που σχεδιάζει το Υπουργείο Υγείας για την επόμενη τετραετία.

Οι εκπρόσωποι της 5ης ΥΠΕ μετά την πολύωρη διαπραγμάτευση ζήτησαν από τους διοικητές των νοσοκομείων να στείλουν τις ανάγκες τους σε ειδικότητες γιατρών με βάση την αποφασισθείσα κατανομή, ώστε να προωθηθούν στο Υπουργείο Υγείας ενόψει της προκήρυξης των θέσεων.

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Οι αποφάσεις της 5ης ΥΠΕ δεν πέρασαν απαρατήρητες από τα επιτελεία των δύο νοσοκομείων που δεν έκρυβαν τη δυσαρέσκειά τους για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται αν και καλούνται να αντιμετωπίζουν καθημερινά περιστατικά από ολόκληρη τη Θεσσαλία κάνοντας λόγο για "κοροϊδία και εμπαιγμό".

Ενδεικτική των πρώτων αντιδράσεων υπήρξε η παρέμβαση του προέδρου της ΕΙΝΚΥΛ Νίκου Νταφούλη στον αναπληρωτή διοικητή Δημ. Λιόλιο, στο περιθώριο της κατάληψης του κτιρίου διοίκησης, στο πλαίσιο της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας των Συνταξιουχικών Σωματείων Ν. Λάρισας και του Εργατικού Κέντρου Ν. Λάρισας για τα προβλήματα της υγείας.

Ο κ. Νταφούλης πρόεδρος της ΕΙΝΚΥΛ αναφέρθηκε στο ζήτημα της προκήρυξης 6 μόλις θέσεων για το ΓΝΛ και ζήτησε να επανέλθει ο Οργανισμός του Νοσοκομείου στις 150 θέσεις γιατρών, ενώ ανακοίνωσε την απόφαση της ένωσης Γιατρών του νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας να συγκαλέσει σύσκεψη συλλόγων, σωματείων, συνταξιουχικών σωματείων και φορέων της πόλης την Τρίτη 16 Απρίλη και ώρα 6.30μ.μ. στο αμφιθέατρο του ΓΝΛ (είσοδος από Γεωργιάδου).

Αναφερόμενος στο πρόβλημα των κενών οργανικών θέσεων γιατρών ο κ. Νταφούλης υπενθύμισε την περικοπή των θέσεων αυτών από 150 το 2012 σε 122, από τις οποίες είναι καλυμμένες οι 90. Από τις υπόλοιπες 32 μόλις οι 16 δόθηκαν για προκήρυξη (από αυτές εγκρίθηκαν προχθές από την ΥΠΕ οι 6) ενώ οι υπόλοιπες 16 είναι "μπλοκαρισμένες" για άγνωστο λόγο.

Η συγκεκριμένη εικόνα, συνέχισε ο κ. Νταφούλης, έχει τεράστιες επιπτώσεις στη λειτουργία του νοσοκομείου και των κλινικών του με αποτέλεσμα δύο τμήματα, η Παιδοχειρουργική Κλινική και το Ακτινολογικό να αδυνατούν να καταθέσουν πρόγραμμα εφημεριών, ενώ χαρακτήρισε σκάνδαλο την υπόθεση της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦΚ) γιατί αν και έχει νοσηλεύσει εκατοντάδες ασθενείς δεν υπάρχει στον Οργανισμό Λειτουργίας του Νοσοκομείου, γεγονός που καθιστά αδύνατη τη διεκδίκηση θέσεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού!

Για το πρόβλημα της ΜΑΦΚ, που λειτουργεί ως Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, έχει ενημερώσει ακόμα και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ο διευθυντής της ΜΕΘ Απ. Κομνός, χωρίς ωστόσο να έχει βρεθεί λύση στο πρόβλημα παρότι η ένταξη της μονάδας στον Οργανισμό και η τροποποίησή του είναι σχετικά απλή υπόθεση και απαιτεί μόλις μία υπουργική απόφαση!

Του Δημ. Κατσανάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass