Οριακή η κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας

ΚΡΟΥΟΥΝ ΤΟΝ ΚΩΔΩΝΑ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ, ΓΙΑΤΡΟΙ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Δημοσίευση: 13 Απρ 2019 21:04 | Τελευταία ενημέρωση: 13 Απρ 2019 21:36

Την έντονη ανησυχία τους για τη «ζοφερή», όπως χαρακτηρίζουν, κατάσταση στον χώρο της δημόσιας υγείας εξέφρασαν χθες έξω από την κεντρική είσοδο του Γενικού Νοσοκομείου της Λάρισας, με παράσταση διαμαρτυρίας τα διοικητικά συμβούλια των Συνταξιουχικών Σωματείων του νομού, του Εργατικού Κέντρου Ν. Λάρισας αλλά και γιατροί.

Όλοι τους ζήτησαν άμεση ενίσχυση σε όλους τους τομείς του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου και χαρακτηρίζοντας το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα ως «οριακό». Επίσης αναφέρθηκαν στις μεγάλες ελλείψεις που διαπιστώνονται στα Κέντρα Υγείας της περιοχής αλλά και στο γεγονός πως οι πολίτες δικαιούνται δωρεάν δημόσια υγεία, αφού την έχουν πληρώσει και συνεχίζουν να την πληρώνουν.

Αρχικά ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας κ. Τάσος Τσιαπλές είπε ότι σε αντίθεση με τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης για το σύστημα υγείας τα προβλήματα παραμένουν έντονα. «Εμείς βλέπουμε πως υπολειτουργούν πολλές κλινικές εδώ στο ΓΝΛ. Έχουν κλείσει 4 κλινικές, υπάρχει μια διαρροή του μόνιμου ιατρικού προσωπικού, υπάρχει υποστελέχωση στο νοσηλευτικό προσωπικό και ελλείψεις στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό» για να συνεχίσει «Δεν παζαρεύουμε το δικαίωμα για δωρεάν δημόσια υγεία. Το έχουμε πληρώσει πανάκριβα και το πληρώνουμε με χαράτσια. Απαιτούμε τα χρήματα που εισπράττονται από τον λαό να κατευθύνονται στην ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών της υγείας. Δεν κάνουμε πίσω».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των συνταξιούχων ΙΚΑ κ. Θανάσης Κουματζέλης υπογράμμισε ότι: «Διαμαρτυρόμαστε γιατί η υγεία πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Δεν μας φτάνουν όλα τα άλλα, μας έχουν πετσοκόψει και την υγεία. Για να πάμε να μας εξετάσει ένας γιατρός μάς δίνουν ημερομηνία μετά από τρεις μήνες. Ζητάμε επανδρωμένα κέντρα υγείας και νοσοκομεία» κατέληξε.

Εν συνεχεία τοποθετήθηκε ο πρόεδρος συνταξιούχων ΟΑΕΕ κ. Αστέριος Τσούτσας αναφέροντας ότι: «Εκτός από τις περικοπές των συντάξεων έχουμε να αντιμετωπίσουμε και το σοβαρό πρόβλημα της υγείας. Στον εργασιακό μας βίο τα πληρώσαμε όλα και δεν χρωστάμε τίποτα σε κανέναν, δεν δανειστήκαμε από κανέναν δανειστή και απαιτούμε να έχουμε δωρεάν υγεία».

Ο κ. Νίκος Νταφούλης, ως πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΓΝΛ και Κέντρων Υγείας αλλά και μέλος του γενικού συμβουλίου της ΕΝΓΕ, χαρακτήρισε την κατάσταση τραγική. «Υπάρχουν 90 γιατροί που υπηρετούν στο ΓΝΛ και οι οργανικές είναι 120 ενώ παλιότερα είχε 150. Σε καμιά περίπτωση δεν φτάνουν. Έχουμε μάθει πως με τη νέα προκήρυξη προβλέπονται μόλις 9 θέσεις για το ΓΝΛ αλλά αυτό είναι σταγόνα στον ωκεανό». Αναφέρθηκε στη μείωση του προϋπολογισμού «κατά 2.5 εκατ. ευρώ και αυτό συμβαίνει συνεχόμενα τα τελευταία 7 χρόνια» προσθέτοντας πως «δεν μπορεί να αντεπεξέλθει το νοσοκομείο με αυτές τις συνθήκες» που τις χαρακτήρισε τριτοκοσμικές. «Τα Κέντρα Υγείας είναι κατεστραμμένα ενώ δεν υπάρχει κάλυψη του ΕΚΑΒ». Εξέφρασε την ανησυχία του για την πιθανότητα κατάργησης των μικροβιολογικών εξετάσεων από τα Κέντρα Υγείας της Λάρισας, ενώ τόνισε πως δεν λειτουργεί κανένα ακτινολογικό σε αυτά. Ακόμα αναφέρθηκε και στις πολλές κενές θέσεις.

Ο κ. Αθανάσιος Αθανασιάδης, συντονιστής διευθυντής Παθολογικής Ογκολογίας του ΓΝΛ και αντιπρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσηλευτηρίων Κέντρων Υγείας Λάρισας χαρακτήρισε γνωστή την υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση του ΓΝΛ και είπε ότι «Δεν είναι συντεχνιακό αίτημα η σωτηρία του νοσοκομείου αλλά αίτημα όλης της κοινωνίας. Είναι σημαντικό πως οι συνταξιούχοι βρίσκονται κοντά μας και στη διεκδίκηση της δωρεάν υγείας για όλους».

Ακόμη ο διευθυντής του Ακτινολογικού κ. Γιώργος Μπαλής υποστήριξε ότι «Είμαστε σε οριακή κατάσταση. Μόλις γείρουμε λίγο θα καταρρεύσει το σύστημα. Η γενιά η δική μας φεύγει σε 2-3 χρόνια. Δεν θα υπάρχουν γιατροί ούτε για τα βασικά. Δεν υπάρχει ανανέωση. Παίρνουμε 10 γιατρούς αλλά χρειαζόμαστε άλλους 50». Επισήμανε ότι το κύριο πρόβλημα είναι πως δεν υπάρχουν ειδικευόμενοι ενώ τόνισε πως το φαινόμενο της φυγής των νέων γιατρών στο εξωτερικό πρέπει να σταματήσει.

Εν τέλει ο πρόεδρος του Συλλόγου πολιτικών συνταξιούχων δημοσίου νομού Λάρισας κ. Θεόδωρος Καραγώγος ανέφερε πως η κατάσταση στον χώρο της υγείας πάει από το κακό στο χειρότερο. Παρατήρησε μεγάλες ελλείψεις ιατρών, νοσηλευτικού προσωπικού και φαρμακευτικού υλικού λέγοντας πως «απαιτούμε από την πολιτεία την κάλυψη όλων των κενών θέσεων και γενναία χρηματοδότηση στην υγεία».

ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ

*Μετά την παράσταση διαμαρτυρίας ακολούθησε κατάληψη με συνθήματα στο κτίριο της Διοίκησης. Εκεί υπήρξε συνάντηση με τον αναπληρωτή διοικητή του Π.Γ.Ν. Λάρισας-Γ.Ν. Λάρισας στον οποίο και παρέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους. Η Ένωση Γιατρών του Γενικού Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας έπειτα από ομόφωνο ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης καλεί τα Δ.Σ. Συλλόγων, Σωματείων, Συνταξιουχικών Σωματείων και Φορέων της πόλης σε σύσκεψη, την Τρίτη 16 Απρίλη και ώρα 6.30 μ.μ, στο αμφιθέατρο του ΓΝΛ (είσοδος από Γεωργιάδου).

 

ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΙΑΣΤΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass