«Για ποια δικαίωση μιλά ο Παν. Νάνος;»

ΣΚΛΗΡΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΘ. ΓΙΑΝΝΟΥΚΑ ΣΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΔΙΟΙΚΗΤΗ

Δημοσίευση: 25 Απρ 2019 15:37

Σκληρή κριτική στον πρώην διοικητή των δύο νοσοκομείων της Λάρισας Παν. Νάνο για την τριετή παρουσία του στη διοίκηση ασκεί ο πρόεδρος του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθηγητής Αθ. Γιαννούκας.

Με εκτενή ανακοίνωσή του επικρίνει τον πρώην διοικητή για απουσία διάθεσης για συνεργασία με το Τμήμα Ιατρικής, διακρίνει ακόμα για να αναρωτηθεί «πώς είναι δυνατόν κάποιος να αισθάνεται «δικαιωμένος» για το έργο του εκτός και αν το μέτρο της δικαίωσής του το αντλεί από την επιεικώς μίζερη προσωπομετρική διαχείριση μιας ζοφερής πραγματικότητας με σκοπό την αυτοπροβολή».

Αναλυτικά στην ανακοίνωσή του ο κ. Γιαννούκας αναφέρει:

«Πολλή δημοσιότητα δόθηκε τελευταία για το «μεγαλειώδες» έργο του απελθόντα διοικητή του ΠΓΝ Λάρισας. Συνήθως όταν υπάρχει απουσία χειροπιαστού έργου, που να τεκμηριώνει την ουσιαστική ανάπτυξη ενός ιδρύματος, η τακτική της παράθεσης πολλών αριθμών και οικονομικών μεγεθών, χωρίς δυνατότητα να ακουσθεί η πραγματική κατάσταση όπως την βιώνουν όλοι οι εργαζόμενοι και οι πολίτες, είναι η καλύτερος τρόπος για να "δείξει" κάποιος ότι έκανε έργο. Ωστόσο, όταν τα φώτα σβήνουν και η «παράσταση» τελειώνει εμείς, όλοι οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο, που μένουμε πίσω για να συνεχίσουμε να διαχειρισθούμε την πραγματικότητα μένουμε με την ίδια ζοφερή καθημερινότητα. Το ίδιο και οι πολίτες που αναζητούν υπηρεσίες υγείας βιώνουν το μέγεθος της «αποτελεσματικότητας» των διοικούντων και κρίνουν.

Το ΠΓΝΛ είναι αλήθεια ότι είναι ένα από τα κορυφαία σε απόδοση νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας μας τα τελευταία 5-6 έτη παρά τη δραματική μείωση του προϋπολογισμού του και παρά τις πολλές προσπάθειες δυσφήμισής του. Όμως αυτό το επίτευγμα είναι αποκλειστικά αποτέλεσμα του τιτάνιου καθημερινού αγώνα του προσωπικού του, μελών ΔΕΠ, ιατρών ΕΣΥ, νοσηλευτών, τεχνολόγων, λοιπών επιστημόνων, τραυματιοφορέων και όλων των εργαζομένων του.

Η αλήθεια είναι κάπως διαφορετική από αυτή που παρουσιάσθηκε με αφορμή την "ευκαιρία" της αποχώρησης του πρώην διοικητού του ΠΓΝ Λάρισας και για την ενημέρωση των συμπολιτών μας παραθέτουμε τα παρακάτω:

Πώς αυξήθηκε ο χειρουργικός χρόνος όταν η αναμονή της λίστας των ασθενών που αναμένουν να χειρουργηθούν έχει επιμηκυνθεί; Ο πρώην διοικητής και διοίκηση για το συγκεκριμένο θέμα επικεντρώθηκε ΜΟΝΟ στο πώς θα συμπληρώνονται τα δελτία της λίστας ασθενών αποκλειστικά από τους ιατρούς, καθώς δεν υπάρχει το αναγκαίο προσωπικό για τη διοικητική υποστήριξη του όλου εγχειρήματος. Δεν φρόντισε να αυξηθεί ο αριθμός των τραυματιοφορέων, ο οποίος μάλιστα μειώνεται εξαιτίας χαριστικών αποσπάσεων (γνωστές οι πρόσφατες στάσεις τους). Πώς λοιπόν θα διεκπεραιωθεί η έγκαιρη μεταφορά και τοποθέτηση των ασθενών στο χειρουργείο ώστε να αυξηθεί ο χειρουργικός χρόνος; Πώς θα ανοίξουν περισσότερες αίθουσες χειρουργείων όταν μεγάλος αριθμός νοσηλευτών είναι αποσπασμένος για αλλότρια καθήκοντα σε άλλες δομές;

Γιατί εξακολουθούν να παραμένουν κλειστές οι 8 κλίνες ΜΕΘ, όταν είναι γνωστή η αυξημένη ζήτησή τους με αποτέλεσμα να μεταφέρονται διασωληνωμένοι ασθενείς ανά την περιφέρεια σε νοσοκομεία που πολλές φορές δεν διαθέτουν ιατρικό προσωπικό για αντιμετώπιση πιθανών επιπλοκών;

Πώς γίνεται η διαχείριση των ασθενών να είναι επαρκής όταν απαξιώνεται το Τμήμα Αιμοδοσίας του ΠΓΝΛ και γίνονται άναρχες αποσπάσεις ιατρών από νευραλγικά Τμήματα του νοσοκομείου (π.χ. ΜΕΘ, Παθολογική και Ογκολογική Κλινική κ.ά);

Γιατί ιδρύονται Τμήματα και Εργαστήρια με αδιαφανείς διαδικασίες χωρίς καμία διαβούλευση (Επιστημονικό Συμβούλιο, Ιατρική Υπηρεσία, Τμήμα Ιατρικής); Γιατί συνεχίζει να υπάρχει χαρακτηριστική ένδεια στελέχωσης των εργαστηρίων με προσωπικό (π.χ. το ΠΓΝΛ έχει μικρότερο αριθμό τεχνολόγων-χειριστών ακτινολογίας απ’ ό,τι το ΓΝΛ με αποτέλεσμα να μην λειτουργεί ο μοναδικός αγγειογράφος της 5ης ΥΠΕ τις ημέρες εφημερίες ενώ να υπολειτουργεί και στο πρωινό ωράριο).

Γιατί δεν έγινε προσπάθεια αξιοποίησης των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων διαμέσου της Περιφέρειας Θεσσαλίας ώστε να γίνει κτιριολογική και τεχνολογική επέκταση; Ενώ άλλα νοσοκομεία όπως π.χ. το Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων προχώρησαν σε κτιριολογική επέκταση προσθέτοντας 80 νέες κλίνες μέσα στην περίοδο της οικονομικής κρίσης, στο ΠΓΝ Λάρισας δεν αιτήθηκε κάτι ανάλογο παρά την πρόταση του Χειρουργικού Τομέα ώστε να προκύψουν νέες αίθουσες Χειρουργείων και κλινών για στέγαση νέων χειρουργικών κλινικών (Χειρουργικής Παίδων, Πλαστικής Χειρουργικής). Αντίθετα σχεδιαζόταν η σε μία νύχτα κυριολεκτικά, χωρίς απόφαση από κανένα θεσμικό όργανο, εγκατάσταση της Κλινικής Χειρουργικής Παίδων σε χώρο «φανταστικό»!! με θαλάμους που ΘΑ γίνονταν από μετατροπή βοηθητικών χώρων της Παιδιατρικής Κλινικής και οι οποίοι ήταν τελείως ακατάλληλοι για τέτοια χρήση και χωρίς να είναι εφικτό τεχνικά το όλο εγχείρημα.

Θα μπορούσε κανένας να παραθέσει ατελείωτη λίστα «κατορθωμάτων» που περισσότερο δείχνουν ότι αποκλειστικά στόχευαν σε πρόσκαιρη προσωπική προβολή, παρά σε ΟΡΑΜΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ από τη μεριά της διοίκησης που με τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων (Περιφέρεια Θεσσαλίας, Τμήμα Ιατρικής κ.ά.) θα έβαζαν ισχυρά θεμέλια για την περαιτέρω ισχυροποίηση του ΠΓΝ Λάρισας ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ της υγείας των πολιτών.

Δυστυχώς η απουσία διάθεσης για συνεργασία με το Τμήμα Ιατρικής που στηρίζει αταλάντευτα τον τριτοβάθμιο χαρακτήρα του ΠΓΝ Λάρισας από την ίδρυσή του ήταν χαρακτηριστική. Σε πολλές δε περιπτώσεις υπήρχε και υποβολιμαία στάση παρά την προσπάθεια του Τμήματος Ιατρικής να ΚΙΝΗΘΕΙ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΜΕΝΩΝ ΚΑΝΟΝΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ και με τεκμηριωμένα επιχειρήματα σε σειρά θεμάτων που δεν τέθηκαν ποτέ όχι για υλοποίηση αλλά ούτε και σε διαβούλευση.

Δεν αντιλαμβανόμαστε λοιπόν μετά από όλα τα παραπάνω πώς είναι δυνατόν κάποιος να αισθάνεται «δικαιωμένος» για το έργο του, εκτός και αν το μέτρο της δικαίωσής του το ΑΝΤΛΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΕΙΚΩΣ ΜΙΖΕΡΗ ΠΡΟΣΩΠΟΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ μιας ζοφερής πραγματικότητας με σκοπό την ΑΥΤΟΠΡΟΒΟΛΗ. Το ΠΓΝ Λάρισας παραμένει το "αποκούμπι" όλων των πολιτών της κεντρικής Ελλάδας και τον μοχλό στήριξης του ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ και απαιτείται η ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΣΗ όλων των φορέων, Βουλευτών, Περιφέρειας Θεσσαλίας, Τοπικής Αυτοδιοίκησης κ.α. στην προσπάθεια μιας σημαντικής ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ του.

Για επίλογο παρατίθεται το πρόσφατο ψήφισμα της Συνέλευσης του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μετά από αίτημα του Τομέα Παθολογίας: 

“Η αποδυνάμωση των κλινικών του ΠΓΝ Λάρισας συνεχίζεται. Μετά την εσωτερική μετακίνηση ιατρού από την Παθολογική Κλινική προς το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, μετακινείται και 2ος ιατρός της Κλινικής Εντατικής Θεραπείας (ΚΕΘ) του ΠΓΝ Λάρισας προς άλλη ΜΕΘ (ένας επιμελητής Α΄ της ΚΕΘ του ΠΓΝΛ έχει ήδη μετακινηθεί στο ΓΝ Τρικάλων από 18/10/2016). Και όλες αυτές οι μετακινήσεις έχουν γίνει χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των διευθυντών των αντίστοιχων κλινικών. Οι μετακινήσεις των ιατρών της ΚΕΘ έγιναν με απόφαση του Διοικητή της 5ης ΥΠΕ, ο οποίος προχώρησε στις παραπάνω μετακινήσεις χωρίς προηγουμένως να συνεννοηθεί με τον Διευθυντή της Κλινικής. Επίσης, εξακολουθεί να ανανεώνεται η μετακίνηση ενός γιατρού Ογκολόγου από το ΠΓΝ Λάρισας στο Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας» της Αθήνας χωρίς να ερωτηθεί ο διευθυντής της Ογκολογικής Κλινικής, ενώ είναι γνωστό ότι ένας τεράστιος αριθμός ασθενών εξυπηρετείται από την παραπάνω κλινική. Οι παραπάνω ενέργειες δεν χαρακτηρίζονται μόνο από τον αντιδεοντολογικό τους χαρακτήρα αλλά συγχρόνως δημιουργούν εύλογα ερωτήματα για τις προθέσεις τόσο του Διοικητή της 5ης ΥΠΕ όσο και της διοίκησης του ΠΓΝ Λάρισας σχετικά με το μέλλον του ίδιου του νοσοκομείου και τον αντίκτυπο που αυτό θα έχει στην υγεία των κατοίκων όχι μόνο της Θεσσαλίας αλλά και των λοιπών περιοχών, οι κάτοικοι των οποίων έρχονται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο προκειμένου να επιλύσουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Η ΚΕΘ του ΠΓΝ Λάρισας λειτουργεί με 12 κλίνες Εντατικής Θεραπείας από 10ετίας, παρά το ότι έχει τη δυνατότητα να «λειτουργήσει» άλλες 8 ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ κλίνες, λόγω έλλειψης νοσηλευτών. Όλο αυτό το διάστημα προσλαμβάνονται νοσηλευτές σε περιφερικές ΜΕΘ (μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ, με μετακινήσεις κ.λπ.), όχι όμως και στην ΚΕΘ του ΠΓΝ Λάρισας. Αντί η ΥΠΕ να φροντίσει να διορίσει ή και να μετακινήσει νοσηλευτές από περιφερικά νοσοκομεία, που δέχονται λιγότερο σοβαρά περιστατικά για να ανοίξουν οι κλειστές κλίνες της ΚΕΘ, μετακινεί ιατρούς προς άλλες ΜΕΘ. Μ’ αυτόν τον τρόπο υποβάλλονται οι ασθενείς στον τεράστιο κίνδυνο της μεταφοράς προς περιφερικές ΜΕΘ (όπου βέβαια δεν θα υπάρχει και η κάλυψη των εξειδικευμένων ιατρών που χειρούργησαν ή και παρακολουθούν τον ασθενή).

Να σημειωθεί ότι το ΠΓΝ Λάρισας - εκτός του ότι διαθέτει 650 κλίνες, δηλαδή υπερδιπλάσιες από κάθε νοσοκομείο της Θεσσαλίας - δέχεται και τα πλέον σοβαρά περιστατικά, αφού είναι το μόνο που διαθέτει ειδικότητες που χρειάζονται άμεσα υποστήριξη ΜΕΘ για να λειτουργήσουν (Νευροχειρουργική, Αγγειοχειρουργική, Καρδιοχειρουργική, Πνευμονολογική,…) με αποτέλεσμα να μην επαρκούν οι κλίνες Εντατικής Θεραπείας παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού της ΚΕΘ, το οποίο συχνά εργάζεται με επιπλέον κλίνες, πέραν των δυνατοτήτων της κλινικής. Δημιουργείται δηλαδή το παράδοξο, το τριτοβάθμιο ΠΓΝ Λάρισας να διαθέτει τη μικρότερη αναλογία κλινών ΜΕΘ από όλα τα νοσοκομεία της 5ης ΥΠΕ, ενώ παγκοσμίως η αναλογία κλινών ΜΕΘ είναι πολύ μεγαλύτερη. Η απαξίωση στο έργο της ΚΕΘ του ΠΓΝΛ (μιας από τις πλέον αναγνωρισμένες ΜΕΘ-ΚΕΘ της χώρας, όπως αποδεικνύεται από το κλινικό της έργο και τις διεθνείς δημοσιεύσεις της) έχει τελικά αποδέκτη τους κατοίκους όλης της 5ης ΥΠΕ και θέτει σε κίνδυνο την υγεία τους.

Αίτημά μας είναι να επιστρέψουν άμεσα στην οργανική τους θέση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας όλοι οι γιατροί που έχουν μετακινηθεί σε άλλα νοσοκομεία και συγχρόνως να καλυφθούν οι κενές θέσεις νοσηλευτών προκειμένου το νοσοκομείο να συνεχίσει να προσφέρει στους ασθενείς το υψηλού επιπέδου έργο που απαιτεί η υγεία των πολιτών”.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass