Καμπανάκι για αίμα στα νοσοκομεία

ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΓΝΛ ΣΤΟΥΣ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ * ΑΓΩΝΙΩΔΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΑΝΘΗΣ ΧΑΛΙΒΕΡΑ ΣΤΟΥΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΤΟΥ ΠΓΝΛ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΑΙΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

Δημοσίευση: 18 Ιουλ 2019 22:10

Είμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού, τα ψυγεία μας χτύπησαν κόκκινο... Oι μεταγγισιακές ανάγκες των ασθενών επιβάλλουν αμείωτη την προσφορά αίματος.

Μην τους αφήνετε ακάλυπτους. Μια βόλτα στα μέρη μας, ένα χέρι, μια φλέβα, ώστε να κυλήσει το σωτήριο, θεραπευτικό υγρό. Είναι τόσο απλή, τόσο ανώδυνη διαδικασία. Είναι θέμα Δημόσιας Υγείας. Μας αφορά. Είναι θέμα ενσυναίσθησης, παιδείας. Ελάτε σήμερα. Ανεπίτρεπτο να αναβάλλονται χειρουργεία, να υπομεταγγίζονται άνθρωποι. Δώστε μας τη δυνατότητα να γίνουμε αποτελεσματικοί. Γιατί το αίμα δεν παράγεται σε κανένα εργαστήριο. Προσφέρεται μόνο από υγιείς, συνειδητοποιημένους αιμοδότες...

Η ανάρτηση στη σελίδα του τμήματος Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας στο facebook δυνατή, το μήνυμα σαφές και η αγωνία έκδηλη. Η έκκληση για λίγο αίμα, μια από τις πολλές εκκλήσεις των τελευταίων ημερών, κρούει το καμπανάκι του κινδύνου, αναδεικνύει την αγωνία των υγειονομικών για την κάλυψη των αναγκών, καθώς τα αποθέματα εξαντλούνται επικίνδυνα με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι κίνδυνοι για την υγεία των πολιτών εξαιτίας της έλλειψης αίματος!

Το πρόβλημα εμφανίζεται στη διάρκεια των γιορτών και των αργιών και εντοπίζεται στο γεγονός ότι ενώ η ζήτηση σε αίμα παραμένει σε σταθερά επίπεδα ή βαίνει αυξανόμενη, έστω και σε μικρά ποσοστά, η προσφορά εμφανίζεται ιδιαίτερα μειωμένη. Είναι ενδεικτικά τα στοιχεία της Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου, σύμφωνα με τα οποία το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου έχουν προγραμματιστεί 6 συνολικά εξορμήσεις, αριθμός μειωμένος συγκριτικά με τους χειμερινούς μήνες.

Προς το παρόν το Γενικό Νοσοκομείο καλύπτει τις ανάγκες του για τους μεταγγιζόμενους ασθενείς αλλά και για τα χειρουργεία, σε αντίθεση με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, όπου άρχισαν ακόμα και οι σκέψεις για αναβολές χειρουργείων, κυρίως ορθοπεδικών περιστατικών, εάν δεν εξασφαλιστεί η απαιτούμενη επάρκεια αίματος.

Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στο νοσηλευτικό ίδρυμα είναι η αγωνιώδης επιστολή της αναπληρώτριας διοικήτριας κας Ανθής Χαλιβέρα προς τους διευθυντές των κλινικών αλλά και τους προϊσταμένους τμημάτων και υπηρεσιών, από τους οποίους ζητά να κινητοποιήσουν το προσωπικό για να προσφέρει αίμα.

Όπως αναφέρει η κα Χαλιβέρα «Θα θέλαμε να σας επισημάνουμε το πρόβλημα που υπάρχει στην επάρκεια αίματος στην περιοχή της Λάρισας καθώς και στον ευρύτερο Ελλαδικό χώρο.Το πρόβλημα εντείνεται λόγω της θερινής περιόδου.

Σύμφωνα με τα ανωτέρω, κρίνεται επιτακτική η ανάγκη κινητοποίησης του προσωπικού του νοσοκομείου και ευρύτερα του πληθυσμού της περιοχής, προκειμένου να προσέλθει στις κατά τόπους αιμοδοσίες για την εθελοντική προσφορά του πολύτιμου αίματος».

«Εάν το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο αντιμετωπίζει τόσο σοβαρό πρόβλημα, πρέπει να συμβάλει στην εξεύρεση λύσης για την αντιμετώπισή του…» δηλώνει η διευθύντρια Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου κα Μαίρη Χατζητάκη, επισημαίνοντας πως το πρόβλημα της επάρκειας αίματος επιτείνεται από το γεγονός ότι η γειτονική Πιερία έχει μπει σε καθεστώς καραντίνας εξαιτίας του διαπιστωμένου κρούσματος του ιού του Δυτικού Νείλου με αποτέλεσμα οι ανάγκες του νομού να καλύπτονται και από τη Λάρισα.

Δεδομένης της μειωμένης προσφοράς, στελέχη του τμήματος Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου τηλεφωνικών προσκλήσεων στους εθελοντές αιμοδότες να προσέλθουν στο νοσοκομείο για να προσφέρουν αίμα, απευθύνοντας παράλληλα εκκλήσεις προς κάθε κατεύθυνση για στήριξη της προσπάθειας να εξασφαλιστεί επάρκεια αίματος.

«Δυστυχώς το τμήμα μας πρέπει να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες μιας ολόκληρης περιοχής με δύο δημόσια νοσοκομεία, ιδιωτικές κλινικές με ελάχιστο προσωπικό και παλαιό εξοπλισμό…» συμπληρώνει η κα Χατζητάκη αποκαλύπτοντας πως φέτος δεν είναι δυνατή η εξόρμηση στα βλαχοχώρια ακόμα και αν βρεθεί προσωπικό, καθώς το παλιό αυτοκίνητο δεν πληροί τις προδιαγραφές μεταφοράς αίματος.

ΔΗΜ. ΚΑΤΣΑΝΑΚΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass