ΥΠΟΘΕΣΗ ΥΓΕΙΑΣ

Δημοσίευση: 20 Αυγ 2019 22:00

Τα ραντεβού, οι ψεκασμοί και τα δημόσια έσοδα

Σε κανονικούς ρυθμούς φαίνεται να μπαίνει σταδιακά και ο χώρος της υγείας, με την ονοματολογία για την επιλογή των στελεχών που θα τοποθετηθούν στις ΥΠΕ αρχικά και ακολούθως στα νοσοκομεία να συνεχίζεται με αμείωτο ενδιαφέρον. Για τη διοίκηση της 5ης ΥΠΕ προέκυψε ιδιαίτερο ενδιαφέρον από γνωστό Θεσσαλό υγειονομικό, που δραστηριοποιείται επαγγελματικά στην Αθήνα, ενώ παράλληλα έχει και διακριτική παρουσία στην πολιτική. Με τη διαρροή της πληροφορίας για το ενδιαφέρον του δεν ήταν λίγοι αυτοί που άρχισαν τη συλλογή πληροφοριών γύρω από το βιογραφικό του και την ικανότητά του να χειρίζεται διοικητικά τα θέματα της υγείας.

* * *

Φρένο στα εμβόλιμα ραντεβού που πραγματοποιούνται συνήθως σε δημόσια Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας και προκαλούν καθυστερήσεις στις προγραμματισμένες επισκέψεις, επιχειρεί να βάλει ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Με εγκύκλιό του προς τις Υγειονομικές Περιφέρειες ο κ. Κοντοζαμάνης ζητά να ενημερωθούν όλα τα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της χώρας, ώστε να τηρείται η σειρά προτεραιότητας στα προγραμματισμένα ραντεβού, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι σε ορισμένες περιπτώσεις δεν τηρείται η σειρά προτεραιότητας κατά την εκτέλεση των προγραμματισμένων ραντεβού σε δημόσιους φορείς υγείας, είτε αυτές λειτουργούν με το 1535 ή με τους πενταψήφιους αριθμούς κλήσης ή με το σύστημα eRDV της ΗΔΙΚΑ ή μέσω του τηλεφωνικού κέντρου της δομής.

«Σας εφιστούμε την προσοχή για την ανάγκη πιστής τήρησης της σχετικής σειράς προτεραιότητας» σημειώνει χαρακτηριστικά στην εγκύκλιό του ο υφυπουργός Υγείας. Διευκρινίζει μάλιστα: «Με στόχο τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στους πολίτες, τα προγραμματισμένα ραντεβού των ασθενών θα πρέπει να τηρούνται και να εκτελούνται απαρέγκλιτα βάσει της σειράς προτεραιότητας, χωρίς να είναι δυνατή η οποιαδήποτε παρέμβαση και για οποιονδήποτε λόγο, με εξαίρεση τις υγειονομικές εξετάσεις που πραγματοποιούν οι υποψήφιοι των στρατιωτικών σχολών και των σχολών σωμάτων ασφαλείας για τις πανελλαδικές εξετάσεις καθώς επίσης και των υποψηφίων λοιπών προκηρύξεων των σωμάτων ασφαλείας».

 

* * *

TO NOSOKOMEIO UELEI TH GNOMH SAS MAS PLHROFOREIΤο Νοσοκομείο θέλει τη γνώμη σας, μας πληροφορεί το κυτίο στην είσοδο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου. Την έχει λοιπόν και δημοσίως. Το κυτίο χρήζει επισκευής για να είναι χρήσιμο και ο επισκέπτης (όποιος το επιθυμεί δηλαδή) να διατυπώνει τις απόψεις και τα παράπονά του. Η σημερινή του εικόνα είναι αποτρεπτική για να στηρίξει τον λόγο για τον οποίο υπάρχει…

 

* * *

Το ζήτησε η Περιφέρεια και το έκανε αποδεκτό ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης μετά και τη σύμφωνη γνώμη των μελών της Επιτροπής για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση Τροπικών Νοσημάτων του Υπουργείου Υγείας.

Η Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας εντάχθηκε στις περιοχές όπου εγκρίνεται η κατ’ εξαίρεση χρήση βιοκτόνων σκευασμάτων με τη μέθοδο ψεκασμού υπέρμικρου όγκου (ULV) από αέρος και από εδάφους για τη φετινή χρονιά. Λογικό ακούγεται για μια περιοχή που αναδεικνύεται ως η περιοχή με τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου, σύμφωνα με την τελευταία εβδομαδιαία έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.

* * *

Οδηγίες προς όλες τις δημόσιες δομές της χώρας που παρέχουν υπηρεσίες υγείας σε πολίτες κρατών-μελών των Ευρωπαϊκής Ένωσης και λοιπών χωρών σε μια προσπάθεια διασφάλισης των δημόσιων εσόδων δίνει το Υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με τις οδηγίες, εφόσον οι δημόσιες δομές χορηγούν παροχές ασθενείας σε είδος σε ασφαλισμένους ευρωπαϊκών χωρών με χρήση εντύπου Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθενείας (ΕΚΑΑ) ή Πιστοποιητικού Προσωρινής Αντικατάστασης (ΠΠΑ), οφείλουν να υποβάλουν τις δαπάνες στον ΕΟΠΥΥ και παράλληλα να στέλνουν στον ΕΟΠΥΥ αντίγραφο του εντύπου δικαιώματος της ΕΚΑΑ ή του ΠΠΑ, προκειμένου να διασφαλισθεί η έγκαιρη αναζήτηση της δαπάνης από τους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς Φορείς.

Στις περιπτώσεις χορήγησης παροχών ασθενείας σε είδος σε ασφαλισμένους ευρωπαϊκών χωρών οι οποίοι κατά τη στιγμή της χορήγησης της παροχής δεν φέρουν μαζί τους το κατάλληλο έντυπο δικαίωμα (ΕΚΑΑ) και εφόσον δεν προλαβαίνουν να προσκομίσουν εγκαίρως ΠΠΑ (σε περίπτωση νοσηλείας) οφείλουν να εισπράττουν ιδιωτικά τη δαπάνη για τις παρασχεθείσες υπηρεσίες και να χορηγούν ταυτόχρονα όλα τα απαραίτητα παραστατικά στον ασφαλισμένο, προκειμένου ο δεύτερος να τα υποβάλει στον ασφαλιστικό του Φορέα για αποζημίωση όταν επιστρέψει στη χώρα του. Σε ασφαλισμένους τρίτων χωρών εκτός Ε.Ε., οφείλουν να εισπράττουν ιδιωτικά τη δαπάνη για τις παρασχεθείσες υπηρεσίες, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν διακρατικές συμφωνίες με τρίτες χώρες για την κάλυψη παροχών ασθενείας σε είδος.

* * *

Στο μεταξύ ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων ενημερώνει τους καταναλωτές ότι το προϊόν Magniskin Vivilian beauty skin oil (30 ml), που περιέχεται σε γυάλινη συσκευασία χρώματος καφέ, δεν έχει γνωστοποιηθεί στην Ευρωπαϊκή Βάση Δεδομένων για τα καλλυντικά, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Επιπλέον, παρουσιάζεται με θεραπευτικές ενδείξεις χωρίς να έχει αξιολογηθεί και εγκριθεί ως φάρμακο, κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας.

Ο ΕΟΦ σημειώνει ότι διαδικτυακά δεν είναι διαθέσιμα τα στοιχεία του παρασκευαστή ή και διανομέα του προϊόντος και υπενθυμίζει ότι η αγορά προϊόντων αρμοδιότητάς του από αναξιόπιστες πηγές μπορεί να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή. Για τον λόγο αυτό επισημαίνει στους καταναλωτές να μην χρησιμοποιούν τα προϊόντα αυτά.

 

OI AYTODIOIKHTIKES EKLOGES PERASAN ALLA OI DESMEYSEISΟι αυτοδιοικητικές εκλογές πέρασαν αλλά οι δεσμεύσεις έμειναν. Μια (προεκλογική) δέσμευση του δημάρχου Απόστολου Καλογιάννη ανακίνησε η αναπληρώτρια διοικήτρια του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ανθή Χαλιβέρα για να επαναφέρει και επίσημα το πρόβλημα της έλλειψης εξωτερικού φωτισμού περιμετρικά του νοσοκομείου -από το άλσος του Μεζούρλου μέχρι την είσοδο του νοσοκομείου.

Ο φωτισμός δεν υπάρχει από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του νοσοκομείου όμως η κίνηση από ασθενείς, συνοδούς προσωπικό βάρδιας είναι συνεχής και προκειμένου να μην συμβεί κάποιο ατύχημα σε έναν δρόμο όπου δεν υπάρχουν ούτε διαχωριστικές γραμμές ο φωτισμός είναι αναγκαίος, υποστηρίζει η αναπληρώτρια διοικήτρια. Θυμίζοντας στον δήμαρχο και εγγράφως ότι υποσχέθηκε τη λύση του προβλήματος προεκλογικά...

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass