Αναζητείται επειγόντως επιταχυντής για το Πανεπιστημιακό!

ΕΝΩ ΤΟ ΜΗΧΑΝΗΜΑ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΝΙΑΡΧΟΥ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΑΣΤΑΜΑΤΗΤΑ, ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΔΕΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΟΓΩ ΠΑΛΑΙΟΤΗΤΑΣ

Δημοσίευση: 24 Αυγ 2019 18:40 | Τελευταία ενημέρωση: 24 Αυγ 2019 18:41
Ο επιταχυντής δωρεά του ιδρύματος Νιάρχος που παραδόθηκε τον Ιούνιο 2018 (στιγμιότυπο από την παράδοση) δουλεύει αδιάκοπα και καλύπτει τις βασικές ανάγκες της θεραπείας των καρκινοπαθών, με τον παλιό να καλύπτει ήπιες θεραπείες για να μην υποστεί …βλάβη! Ο επιταχυντής δωρεά του ιδρύματος Νιάρχος που παραδόθηκε τον Ιούνιο 2018 (στιγμιότυπο από την παράδοση) δουλεύει αδιάκοπα και καλύπτει τις βασικές ανάγκες της θεραπείας των καρκινοπαθών, με τον παλιό να καλύπτει ήπιες θεραπείες για να μην υποστεί …βλάβη!

«Ανησυχούμε, ανησυχούμε πολύ… Καθημερινά τρέμουμε με την ιδέα μιας βλάβης στο παλιό μηχάνημα ακτινοθεραπείας, που μπορεί να είναι και η τελευταία. Και αν μας λείψει το μηχάνημα, τότε το πρόβλημα θα είναι τεράστιο για όλους εμάς που έχουμε την ανάγκη της θεραπείας. Και είμαστε πολλοί, πάρα πολλοί σε όλη την Κεντρική Ελλάδα…».

Λόγια καθαρά, χωρίς περιστροφές, μια κραυγή αγωνίας από την πρόεδρο του Συλλόγου Καρκινοπαθών Λάρισας κα Ιωάννα Καραβάνα για να αναδείξει μετά και τις προχθεσινές συναντήσεις με τη διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου αλλά και του προσωπικού του Τμήματος Ακτινοθεραπείας το μείζον πρόβλημα του Τμήματος, αλλά και το αίτημα που τους τελευταίους μήνες διατυπώνεται σε όλα τα επίπεδα.

Πρόκειται για την αντικατάσταση του παλαιού μηχανήματος ακτινοθεραπείας, που χαρακτηρίστηκε τον προηγούμενο μήνα από την κατασκευάστρια εταιρεία «end of life» («εκτός ωφέλιμου χρόνου ζωής»), γεγονός που σημαίνει ότι το συγκεκριμένο μηχάνημα μένει πλέον ακάλυπτο αφού δεν επισκευάζεται σε περίπτωση βλάβης!

Οι βασικές ανάγκες για θεραπείες των ασθενών βέβαια καλύπτονται πλέον αποκλειστικά από τον νέο επιταχυντή, που δώρισε το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και ξεκίνησε να λειτουργεί τον Ιούνιο 2018, με τον παλιό επιταχυντή να καλύπτει ανάγκες για ήπιες θεραπείες ακριβώς για να αποφευχθεί ο κίνδυνος βλάβης!

Το αίτημα της αντικατάστασης του παλιού επιταχυντή για λόγους ασφαλείας σε μια περίοδο ραγδαίας αύξησης των θεραπειών ως αποτέλεσμα της αντίστοιχης αύξησης της νόσου, έχει υποβληθεί από τη διευθύντρια του Τμήματος Ακτινοθεραπείας κα Μαρία Τόλια προς τη διοίκηση πριν το μηχάνημα χαρακτηριστεί, με τη διοίκηση να αναζητά τρόπους για τη χρηματοδότηση της αγοράς νέου επιταχυντή, το κόστος του οποίου ξεπερνά τα 2,5 εκατ. ευρώ.

Το υψηλό κόστος καθιστά την ικανοποίηση του αιτήματος απαγορευτική για το Υπουργείο Υγείας, ενώ το θέμα τέθηκε και σε πρόσφατη συνάντηση της αναπληρώτριας διοικήτριας κας Ανθής Χαλιβέρα με τον πρώην αντιπεριφερειάρχη Θανάση Παιδή, ο οποίος δεσμεύτηκε να μεταφέρει το αίτημα στον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό για να διερευνηθεί η δυνατότητα ένταξης της προμήθειας μέσω ΕΣΠΑ.

Καλά πληροφορημένες πηγές μάλιστα αναφέρουν ότι η διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου θα συζητήσει το θέμα σε μια από τις επόμενες συνεδριάσεις, ενώ έχει προγραμματίσει εντός Σεπτεμβρίου συνάντηση με τη Διαχειριστική Αρχή για να εξετάσει τις δυνατότητες χρηματοδότησης.

Η αντικατάσταση του παλιού επιταχυντή, δεδομένου ότι ο νέος δουλεύει ασταμάτητα, προσφέρει ασφάλεια για τις θεραπείες σε δημόσια ιδρύματα, γι΄ αυτό και για την ικανοποίηση του αιτήματος πρέπει να συνδράμουν οι φορείς της πόλης και του νομού με όποιο τρόπο συμφωνούν τόσο η κα Χαλιβέρα όσο και η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών.

Από την πλευρά της η διευθύντρια του Τμήματος Ακτινοθεραπείας κα Μαρία Τόλια ούτε να ακούσει θέλει για την πιθανότητα βλάβης, καθώς το Τμήμα έχει αυξήσει εντυπωσιακά τον αριθμό των εξυπηρετούμενων ασθενών όπως φαίνεται από τα στατιστικά στοιχεία των θεραπειών. Είναι ενδεικτικό ότι το 12μηνο Ιουλίου 2017-Ιουνίου 2018 υλοποιήθηκαν 11.663 θεραπείες και το 12μηνο Ιουλίου 2018-Ιουνίου 2019 19.721 θεραπείες παρουσιάζοντας αύξηση της τάξεως του 70%! Η αύξηση αυτή σύμφωνα με την κα Τόλια είναι αποτέλεσμα της προσθήκης του επιταχυντή του ιδρύματος Νιάρχου αλλά και της ένταξης του Τμήματος στην ολοήμερη λειτουργία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, παρά το γεγονός ότι αποχώρησαν δύο γιατροί χωρίς να αντικατασταθούν.

Ωστόσο όπως επισήμανε και ο Σύλλογος Καρκινοπαθών στη χθεσινή ανακοίνωσή του «ο όγκος των ασθενών που χρήζουν ακτινοθεραπείας στην περιοχή που καλύπτει η 5η ΥΠΕ παραμένει πολλαπλάσιος του αριθμού που ήδη εξυπηρετούνται σήμερα και αυτό αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα που συλλογικά θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από όλους τους τοπικούς κυρίως φορείς, αλλά και τις οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο των ασθενών». Με την πρόεδρο του συλλόγου να διευκρινίζει πάντως ότι «κανένα περιστατικό δεν έμεινε χωρίς θεραπεία εφόσον ο ασθενής προγραμμάτισε έγκαιρα τη θεραπεία του…».

Ερωτηθείσα σχετικά με την αναφορά στη στελέχωση των δημόσιων δομών υγείας με αξιόμαχο ανθρώπινο δυναμικό μέσω αναγκαίων προσλήψεων ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, το οποίο «θα υπηρετεί πραγματικά στις θέσεις στις οποίες θα προσλαμβάνεται», η κα Καραβάνα τάχθηκε υπέρ της παροχής κινήτρων για την παραμονή του νοσηλευτικού προσωπικού στις Ογκολογικές Κλινικές, γιατί όπως διαπιστώνει, κανείς δεν θέλει να τοποθετηθεί σ΄ αυτές τις κλινικές αλλά και όποιος τοποθετείται εκδηλώνει την επιθυμία να αποχωρήσει.

ΔΗΜ. ΚΑΤΣΑΝΑΚΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass