«Εθισμένοι» στα συμπληρώματα διατροφής

* ΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΔΑΠΑΝΩΝΤΑΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 25 ΕΥΡΩ ΤΟΝ ΜΗΝΑ * ΟΙ ΛΑΡΙΣΑΙΟΙ ΤΑ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΓΙΑ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ * ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΟΜΩΣ ΚΡΟΥΟΥΝ ΤΟΝ ΚΩΔΩΝΑ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΠΡΟΜΗΘΕΥΟΝΤΑΙ ΧΩΡΙΣ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΗ ΓΙΑΤΡΟΥ ΚΑΙ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ

Δημοσίευση: 25 Αυγ 2019 22:40
Έντονο το ενδιαφέρον των Λαρισαίων για συμπληρώματα διατροφής, όπως παραδέχεται η κ. Ν. Ρώνου που διατηρεί επιχείρηση με φυτικά σκευάσματα, καλλυντικά και βιταμίνες Έντονο το ενδιαφέρον των Λαρισαίων για συμπληρώματα διατροφής, όπως παραδέχεται η κ. Ν. Ρώνου που διατηρεί επιχείρηση με φυτικά σκευάσματα, καλλυντικά και βιταμίνες

Περισσότερο ενδιαφέρον για την υγεία τους δείχνουν τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες, προσέχοντας το διαιτολόγιό τους και εντάσσοντας την άσκηση στη καθημερινότητά τους.

Μέσα σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν και τα συμπληρώματα διατροφής και οι υπερτροφές που τα τελευταία χρόνια είναι στη «μόδα». Ολοένα και περισσότεροι καταναλώνουν συμπληρώματα διατροφής για βελτίωση του ανοσοποιητικού, για διάφορες παθήσεις αλλά και γενικότερα για διάθεση και ευεξία. Στην αγορά της Λάρισας τα συμπληρώματα διατροφής φαίνεται να προτιμώνται ιδιαίτερα, παρά το γεγονός ότι το κόστος τους δεν είναι χαμηλό, καθώς πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν στις ευεργετικές τους ιδιότητες.

Η Λαρισαία κ. Νικολέττα Ρώνου-Καραπούλιου, ιδιοκτήτρια κεντρικής επιχείρησης με συμπληρώματα διατροφής, παραδέχεται ότι αρκετός κόσμος ενδιαφέρεται και παίρνει συμπληρώματα διατροφής αν και πολλές φορές δυσκολεύεται λόγω του οικονομικού. Άτομα κάθε ηλικίας λέει ότι ψάχνουν περισσότερο να βρουν σκευάσματα που θα ενισχύσουν το ανοσοποιητικό τους, θα βοηθήσουν σε κάποιες παθήσεις και γενικότερα οτιδήποτε μπορεί να τους βοηθήσει να έχουν μια καλύτερη υγεία. Ψηλά στη λίστα των προτιμήσεών τους δείχνουν ότι είναι συμπληρώματα για τη μνήμη, παθήσεις όπως χοληστερίνη, ζάχαρο, πολυβιταμινούχα, ιχθυέλαια, μουρουνέλαια και Ω3. Ακόμη, προσθέτει ότι ενδεικτικό του άγχους που έχει ο κόσμος είναι η αύξηση των περιστατικών με ευερέθιστο έντερο, γεγονός που οδήγησε στην κατανάλωση προβιοτικών, ενώ πολλοί είναι και εκείνοι που ψάχνουν φυτικές λύσεις για την αντιμετώπιση του άγχους. «Ο περισσότερος κόσμος που ασχολείται, ψάχνει όσο το δυνατόν φυτικές λύσεις που θα τον βοηθήσουν να έχει καλύτερη υγεία, απλά αναζητά προϊόντα που θα είναι και οικονομικά» καταλήγει.

Η κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος Μαρία Πλάδα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με την αλόγιστη χρήση των συμπληρωμάτων διατροφής. «Δυστυχώς η κατανάλωση συμπληρωμάτων διατροφής δίχως γνωμάτευση ιατρού είναι μεγάλη. Η χρήση τους αποτελεί σοβαρή υπόθεση στον τομέα της υγείας και είναι γεγονός ότι η ανεξέλεγκτη κατανάλωσή τους προκαλεί τοξικότητα και βλάβη στα ζωτικά όργανα. Φυτικά ή μη, όλα συσσωρεύονται και επεξεργάζονται στο συκώτι. Όλοι οι διατροφολόγοι συμφωνούν ότι η χρήση συμπληρωμάτων είναι ωφέλιμη σε ομάδες πληθυσμού που παρουσιάζουν υποθρεψία. Στους ανθρώπους που έχουν κάποια συγκεκριμένη έλλειψη βιταμίνης, μετάλλου ή ιχνοστοιχείου προτείνονται από τον ιατρό και υπάρχει καθοδήγηση» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η ίδια τονίζει ότι χρειάζεται επίσης μεγάλη προσοχή σε όσους επιλέγουν να πάρουν τέτοια σκευάσματα από το διαδίκτυο λόγω κόστους, καθώς τις περισσότερες φορές δεν αναφέρεται η ολική σύσταση του προϊόντος και στην πραγματικότητα δεν ξέρουν τι καταναλώνουν. «Μία ισορροπημένη και πλήρης διατροφή σχεδιασμένη με βάση τις ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες του ατόμου μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την υγεία».

ΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΥΟ ΤΑ ΠΑΙΡΝΕΙ

Εξαιρετικά ενδιαφέροντα τα συμπεράσματα που προέκυψαν από έρευνα της ΑΚΟΣ (μη κερδοσκοπική εταιρεία η οποία αποτελείται από επιστήμονες του χώρου της υγείας), που δείχνει ότι ένας στους δύο παίρνει συμπληρώματα διατροφής στην Ελλάδα και πάνω από τους μισούς δαπανούν τουλάχιστον 25 ευρώ τον μήνα για να τα αγοράσουν.

Σύμφωνα με αυτά, ένας στους δύο παίρνουν συμπληρώματα διατροφής αναζητώντας το «ελιξίριο» που θα του διασφαλίσει μακροζωία και καλή ποιότητα υγείας, ενώ τρεις στους τέσσερις από όσους δεν παίρνουν, θέλουν να πάρουν.

Περίπου ένας στους τρεις αγοράζει συμπληρώματα διατροφής για λογαριασμό άλλου και ένας στους τέσσερις όσων συμμετείχαν στην έρευνα (23%) κρύβει από τον γιατρό του ότι παίρνει συμπληρώματα διατροφής είτε γιατί φοβάται ότι αυτός θα τον επικρίνει είτε γιατί δεν εμπιστεύεται την κρίση του.

Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι πάνω από 50% δαπανούν μηνιαίως έως και 25 ευρώ, ενώ ένας στους πέντε διαθέτει πάνω από 50 ευρώ για την αγορά συμπληρωμάτων διατροφής. Το 52% λαμβάνει συμπληρώματα διατροφής καθημερινά, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό (72%) από όσους δεν λαμβάνουν συμπληρώματα διατροφής ενδιαφέρεται να τα δοκιμάσει.

Στην έρευνα συμμετείχαν 1.128 άτομα, τα οποία συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σε ηλεκτρονική ή έντυπη μορφή. Από αυτούς το 67,2% ήταν γυναίκες και το 32,8% άνδρες. Το 65,1% δήλωσαν υγιείς και 35,9% δήλωσαν ασθένεια όπως σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση, χρόνια νεφρική νόσο, χρόνιο νόσημα εντέρου, καρκίνο ή άλλο.

ΒΑΣΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Όσον αφορά στις διατροφικές συνήθειες, οι ερωτώμενοι προτιμούν ελαιόλαδο (93%), φρέσκα λαχανικά (91%), φρέσκα φρούτα (90%) και μέλι (81%). Ακολουθούν σοκολάτα-κακάο (67%), πράσινο τσάι (48%), ταχίνι (41%), ρόδι (34%), κράνα-κράνμπερι (31%), σαφράν-κρόκος (19%) και κεφίρ (17%).

Στις υπερτροφές, στην κορυφή των προτιμήσεων είναι ο βασιλικός πολτός (9%) και το ιπποφαές (9%). Ακολουθούν το κουκούτσι βερίκοκου (5%), το σπαθόχορτο (5%), το έλαιο κάνναβης (2%), το μαύρο κίμινο (2%), τα φύλλα ελιάς (2%) και το γάλα γαϊδούρας (1%).

Όσον αφορά στα συμπληρώματα με τη μεγαλύτερη ζήτηση, αυτά είναι: Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα (29%), προβιοτικά (17%), ασβέστιο (15%) και μαγνήσιο (14%). Ακολουθούν πρωτεΐνες (13%), σπιρουλίνα (11%), αμινοξέα (7%), κολλαγόνο (6%) και το συνένζυμο Q10 (3%).

Δημοφιλέστερες είναι οι βιταμίνες C και D (από 19% αντίστοιχα) και ακολουθούν το σύμπλεγμα βιταμινών Β (9%), Β12 (7%), Ε (5%), Β6 (4%) και Α (3%) και Κ (2%).

ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ

Στην πλειονότητά τους χρησιμοποιούν τα συμπληρώματα διατροφής για να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους (82%). Περίπου ένας στους δύο τα χρησιμοποιεί για προληπτικούς λόγους (55%), αλλά και για την πρόληψη του καρκίνου (32%). Σημαντική η αντιγηραντική δράση τους απάντησε το 24%. Το 52% ξεκίνησε να λαμβάνει συμπληρώματα διατροφής όταν έμαθε ότι βελτιώνουν την υγεία. Σημαντικό ποσοστό (41%) ανέφερε ότι άρχισε να τα χρησιμοποιεί όταν αντιμετώπισε κάποιο πρόβλημα υγείας και το 11% από τότε που ασθένησε πρόσωπο του συγγενικού περιβάλλοντός του. Φαρμακοποιός και γιατρός -κατά 33% αντίστοιχα- υπέδειξαν στους συμμετέχοντες στην έρευνα τη χρήση συμπληρωμάτων διατροφής. Περίπου οκτώ στους δέκα (77%) υποστηρίζουν ότι έχουν ενημερώσει τον θεράποντα ιατρό τους για το ότι λαμβάνουν συμπληρώματα διατροφής. Από το 23% που επέλεξε να μην τον ενημερώσει, περίπου οι μισοί το έπραξαν γιατί φοβήθηκαν τα αρνητικά σχόλιά του. Ένα υψηλό ποσοστό (45%) αναφέρει ότι ο γιατρός του δεν γνωρίζει αρκετά επί των συμπληρωμάτων διατροφής για να κατευθύνει ή ότι δεν εμπιστεύονται την κρίση του επί του θέματος (33%).

ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ

Πάνω από τους μισούς δαπανούν έως 25 ευρώ τον μήνα για την αγορά συμπληρωμάτων διατροφής. Το 19% δαπανά μηνιαίως από 25 έως 50 ευρώ και 18% από 50 έως 100 ευρώ. Περίπου 7% δαπανά από 100 έως 150 ευρώ τον μήνα και μόνο το 2% διαθέτει πάνω από 150 ευρώ τον μήνα για την αγορά συμπληρωμάτων διατροφής. Σημειώνεται ότι το ερωτηματολόγιο υλοποιήθηκε για λογαριασμό της ΑΚΟΣ και του ΙΕΛΚΑ (Ινστιτούτο Ερευνών Λιανεμπορίου και Καταναλωτικών Αγαθών).

 

ΝΑΤΑΣΑ ΠΟΛΥΓΕΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass