Αναστέλλει τη λειτουργία των κινητών μονάδων!

Ο ΝΕΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ 5ης ΥΠΕ Φ. ΣΕΡΕΤΗΣ – ΔΙΑΚΟΠΤΕΤΑΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΤΕΜΠΩΝ, ΑΚΥΡΩΝΟΝΤΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ -ΟΡΓΙΣΜΕΝΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡ. ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΖΕΤΤΑΣ ΜΑΚΡΗ

Δημοσίευση: 01 Οκτ 2019 22:05

Σοβαρό πλήγμα στην παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στη θεσσαλική ύπαιθρο επιφέρει η αιφνίδια απόφαση του νέου διοικητή της 5ης ΥΠΕ κ. Φώτη Σερέτη να αναστείλει τη λειτουργία των δύο Κινητών Μονάδων, ακυρώνοντας όλα τα προγράμματα πρόληψης μέχρι το τέλος του χρόνου.

Την πλήρη αντίθεσή της με την προοπτική αναστολής της λειτουργίας των κινητών μονάδων και κατ’ επέκταση της εύκολης πρόσβασης των πολιτών για τη διενέργεια προληπτικών ελέγχων και εξετάσεων εξέφρασε ήδη η πρώην υφυπουργός Υγείας κα Ζέττα Μακρή ζητώντας με την κατάθεση σχετικής ερώτησης εξηγήσεις από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Την ίδια ώρα ο νέος διοικητής της 5ης ΥΠΕ διαβεβαιώνει ότι η απόφαση για την αναστολή της λειτουργίας των κινητών μονάδων έχει προσωρινό χαρακτήρα και θα ισχύσει μέχρι να θωρακιστεί θεσμικά η λειτουργία των μονάδων.

Αναλυτικά στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας ο νέος διοικητής της 5ης ΥΠΕ ενημέρωσε τους υπεύθυνους των κινητών μονάδων για την απόφασή του να αναστείλει τη λειτουργία τους, αρχικά των μικροβιολογικών εργαστηρίων και ακολούθως όλων των υπόλοιπων εργαστηρίων για τις σπιρομετρήσεις, οστεοπόρωση και τις μαστογραφίες με το επιχείρημα ότι οι κινητές μονάδες –έστω και αν έχουν διάρκεια ζωής 8 χρόνων και έχουν κατοχυρωθεί στη συνείδηση των ανθρώπων της υπαίθρου- λειτουργούν χωρίς την απαιτούμενη άδεια!

Καλά πληροφορημένες πηγές μάλιστα αναφέρουν πως ο κ. Σερέτης ενημερώνοντας τους υπευθύνους τόσο των κινητών μονάδων όσο και των Κέντρων Υγείας, επικαλείται απόφαση της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας από τον προηγούμενο Ιανουάριο, η οποία ωστόσο δεν εφαρμόστηκε ποτέ.

Ο ίδιος ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ ερωτηθείς σχετικά, επιβεβαίωσε μιλώντας στην «Ε» την απόφασή του για την αναστολή λειτουργίας των μονάδων επισημαίνοντας πως δεν έχουν άδεια λειτουργίας και ως εκ τούτου για λόγους προστασίας των πολιτών δεν μπορούν να συνεχίσουν τις εξορμήσεις τους στην ύπαιθρο.

Η αιφνιδιαστική απόφαση περί αναστολής προκάλεσε ήδη θύελλα αντιδράσεων, καθώς η άμεση υλοποίησή της έχει ως αποτέλεσμα να διακοπεί το πρόγραμμα των προληπτικών εξετάσεων, που βρισκόταν σε εξέλιξη στον Δήμο Τεμπών, και να ακυρωθεί το σύνολο των προγραμματισμένων εξορμήσεων μέχρι το τέλος του χρόνου. Ενώ οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι έχει σταλεί μήνυμα στο προσωπικό των κινητών μονάδων –μία γιατρός, τρεις επισκέπτριες υγείας, μία μαία, μία χειρίστρια και δύο τεχνολόγοι ιατρικών εργαστηρίων- να επιστρέψουν στις οργανικές τους θέσεις.  

Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΖΕΤΤΑΣ ΜΑΚΡΗ

«Δεδομένου ότι το ζήτημα της αναστολής λειτουργίας των κινητών μονάδων είναι εξαιρετικά σημαντικό και ευαίσθητο, αφού έχει ως αποτέλεσμα να αναστέλλεται η εύκολη πρόσβαση των πολιτών για τη διενέργεια προληπτικών ελέγχων και εξετάσεων, ιδίως εκείνων που ανήκουν στις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες και εκείνων που διαβιούν σε απομακρυσμένες περιοχές, η Πολιτεία έχει θεμελιώδη υποχρέωση να εξασφαλίζει τα μέσα και τους πυλώνες κοινωνικής συνοχής για τη δημόσια υγεία αλλά και για την πρόληψη της υγείας των πολιτών της, προκειμένου να διασφαλισθεί η συνταγματικά κατοχυρωμένη ίση μεταχείριση προς όλους» επισημαίνει η πρώην υφυπουργός Υγείας κα Ζέττα Μακρή σε ερώτησή της, με την οποία ζητά εξηγήσεις από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

Η βουλευτής Μαγνησίας χαρακτηρίζει αυτονόητο, ότι η εφαρμογή των προληπτικών ελέγχων και των επακόλουθων διαγνώσεων συμβάλλουν, αφενός στη μείωση της θνησιμότητας και αφετέρου στη μείωση του κόστους θεραπείας μορφών καρκίνου, όπως αυτού του πνεύμονα και του μαστού, για να αναδείξει τη σπουδαιότητα του προσφερόμενου έργου των κινητών μονάδων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει, στα 8 χρόνια λειτουργίας τους, οι κινητές μονάδες έχουν επιτελέσει εξαιρετικά σημαντικό και ουσιαστικό ιατρικό και κοινωνικό έργο, αφού έχουν πραγματοποιήσει συνολικά: 16.111 μαστογραφίες, 186.937 μικροβιολογικές εξετάσεις σε 16.585 άτομα, εξετάσεις για οστεοπόρωση σε 24.907 άτομα και εξετάσεις για σπιρομέτρηση σε 9.725 άτομα, ενώ 182 άτομα έχουν εξετασθεί από ουρολόγο και τέλος, 495 άτομα έχουν εξετασθεί για ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής και περιφερειακών αγγείων.

Του Δημ. Κατσανάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass