Πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας η κορωνίδα των φαρμακείων

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΣΟΦΛΑ ΣΕ ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ

Δημοσίευση: 03 Οκτ 2019 17:15

«Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας θα είναι η κορωνίδα των φαρμακείων. Το φαρμακείο του μέλλοντος συμβάλλει στην πρόληψη των ασθενειών, βάζει τη σφραγίδα του στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στο κομμάτι της πρόληψης και έχει προτεραιότητα τον ασθενή και την υψηλή ποιότητα παρεχόμενων υπηρεσιών».

Αυτό τόνισε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Λάρισας Σο.Φ.ΛΑ. Συν.Πε. κ. Πέτρος Καφανέλης κατά τη διάρκεια της ανοιχτής συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου στο ξενοδοχείο «Διβάνι» της Λάρισας. Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού ενημέρωσε ότι η Λάρισα προχωρά με τη χρηματοδότηση του Δευτεροβάθμιου Οργάνου ΟΣΦΕ σε μια νέα δράση πρόληψης, όπου οι συνεταιρισμένοι φαρμακοποιοί θα μπορούν μέσα από τα φαρμακεία τους να προχωρήσουν στην ανίχνευση ατόμων με αδιάγνωστη αρτηριακή υπέρταση ή και κολπική μαρμαρυγή. Σημείωσε ότι με τη συμμετοχή σε αυτή τη νέα δράση πρόληψης το φαρμακείο προχωρά ένα βήμα παραπέρα, προσφέροντας ανταποδοτικά οφέλη στο ασφαλιστικό σύστημα. «Εμείς δεν είμαστε γιατροί και ούτε κάνουμε διάγνωση, μπορούμε όμως να ανιχνεύσουμε κινδύνους και να προλάβουμε μια ασθένεια προτού εξελιχθεί. Ήδη τρέχουμε το πρόγραμμα και αρχές Νοεμβρίου θα είμαστε σε θέση να ξεκινήσουμε με προγράμματα που έχουν να κάνουν με την επιμόρφωση των φαρμακοποιών, ενώ εξίσου σημαντικό είναι ότι τα στοιχεία αυτά που θα λαμβάνει ο φαρμακοποιός θα καταγράφονται σε μια βάση δεδομένων για να αξιολογηθούν στην πορεία από το σύστημα δημόσιας υγείας» πρόσθεσε.

Οι ελλείψεις φαρμάκων, όπως και τα φάρμακα υψηλού κόστους, ήταν δύο ακόμα θέματα που απασχόλησαν ιδιαίτερα τη συνεδρίαση. Αναφορικά με τις ελλείψεις φαρμάκων, ο πρόεδρος του Σο.Φ.ΛΑ. τόνισε ότι υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης, είναι απαραίτητο όμως να γίνει καταγραφή και οι ανάλογες ενέργειες. Φέρνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Novartis σημείωσε ότι σε σχέση με πέρυσι έρχονται στις αποθήκες 25 με 30% λιγότερα ελλειπτικά φάρμακα. «Δεν είμαστε Αθήνα, όπου ένα φάρμακο σε έλλειψη μπορεί να φτάσει μέσα σε 1 ώρα από την εταιρεία στην αποθήκη. Στη Λάρισα, στην επαρχία η κάθε ημέρα μετράει για τον ασθενή. Έχουμε άλλες ανάγκες και αυτό οι εταιρείες πρέπει να το δουν».

Όσον αφορά στη διάθεση φαρμάκων υψηλού κόστους, ο κ. Καφανέλης σημείωσε ότι τα Δευτεροβάθμια Όργανα λειτουργούν με υπευθυνότητα και βρίσκονται σε διαπραγμάτευση. Τέλος, μεταξύ άλλων θεμάτων, συζητήθηκαν και θέματα ανάπτυξης του Συνεταιρισμού με υποδομές και τεχνολογικά μέσα.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΦΣΛ

Στη συνεδρίαση παρευρέθηκε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας κ. Θάνος Κουτσούκης, ο οποίος μίλησε για τα φαρμακεία του μέλλοντος και την αξία ανάπτυξης συνεργασιών και συνεργειών με τους συνεταιρισμούς, προκειμένου ο φαρμακοποιός να είναι πρωταγωνιστής των εξελίξεων και να αντέξει στο διαρκές μεταβαλλόμενο οικονομικό κοινωνικό περιβάλλον.

Ο κ. Κουτσούκης έκανε λόγο ακόμη και για συνενώσεις φαρμακείων, ένα δύσκολο εγχείρημα, όπως το χαρακτήρισε, αλλά πολλά υποσχόμενο για το μέλλον των φαρμακείων. Ακόμα αναφέρθηκε στο πλαίσιο δράσης του συλλόγου για το επόμενο διάστημα με στόχο την ανάδειξη του επιστημονικού ρόλου του φαρμακοποιού και την αναβάθμισή του, μέσω προγραμμάτων επιμόρφωσης, συγγραφής επιστημονικών άρθρων και έκδοση περιοδικού και ειδικών οδηγιών για χρήση συσκευών, φάρμακα και κοινή αντιμετώπιση ασθενών.

«Το φαρμακείο πρέπει να ανήκει στον ανεξάρτητο Έλληνα φαρμακοποιό. Είναι το μέλλον μας και πρέπει να δούμε σοβαρά τι αξίζουμε και τι δικαιούμαστε με βάση αυτό που προσφέρουμε. Δε μπορεί να λειτουργούμε με δανεικά φάρμακα ή χωρίς να γίνεται απολύτως σεβαστή η ιατρική συνταγή» ανέφερε χαρακτηριστικά. Τέλος, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου αναφέρθηκε και στο τεράστιο ζήτημα των ελλείψεων φαρμάκων και δήλωσε ότι ο Σύλλογος σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο είναι διατεθειμένος να φέρει στην επιφάνεια το θέμα διεκδικώντας επίλυση. «Αυτό το θέμα πρέπει να λυθεί οριστικά. Όλη μέρα στα φαρμακεία ασχολούμαστε με την εύρεση φαρμάκων. Το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό και οι εταιρείες θα πρέπει να ξαναδούν τον τρόπο που διαχειρίζονται τα αποθέματά τους» κατέληξε.

Της Νατάσας Πολυγένη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass