Παραδέχθηκε καθυστερήσεις στα ογκολογικά φάρμακα

Ο ΥΦ. ΥΓΕΙΑΣ Β. ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ ΑΠΑΝΤΩΝΤΑΣ ΣΕ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑΣ ΛΙΑΚΟΥΛΗ

Δημοσίευση: 05 Οκτ 2019 16:21

Πιστώσεις υπάρχουν αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία, θα γίνουν οι παραγγελίες, θα προχωρήσουν και μέχρι το τέλος του έτους θα καλυφθούν όλες οι ανάγκες σε ό,τι αφορά στα ογκολογικά φάρμακα, διαβεβαίωσε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης απαντώντας χθες σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής Ευαγγελίας Λιακούλη με αφορμή δημοσίευμα της «Ε» για την έλλειψη ογκολογικών φαρμάκων στα Νοσοκομεία της Λάρισας.

Όπως ανάφερε ο κ. Κοντοζαμάνης, το Υπουργείο Υγείας έδωσε την προηγούμενη εβδομάδα χρηματοδοτική ένεση στα νοσοκομεία της χώρας με 52 εκατομμύρια προκειμένου να προμηθευτούν φάρμακα, αλλά έσπευσε να διευκρινίσει ότι υπάρχουν λογιστικές διαδικασίες, που δεν έχουν ολοκληρωθεί ώστε να εκταμιευτούν αυτά τα χρήματα. «Δεν αρκεί η απόφαση του Υπουργείου Υγείας να δώσει ένα φάρμακο, υπάρχουν μετά λογιστικές διαδικασίες, οι οποίες μπορεί να καθυστερήσουν την παράδοση των φαρμάκων αυτών στα νοσοκομεία, διότι πρέπει να γίνουν τροποποιήσεις στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων» είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός για να καταλήξει: «Και πράγματι αυτές τις διαδικασίες πρέπει να τις επιταχύνουμε, έτσι ώστε να είναι άμεσα διαθέσιμα τα χρήματα στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων». Νωρίτερα, ο κ. Κοντοζαμάνης υποστήριξε ότι το υπουργείο έχει διαπιστώσει εκτίναξη της φαρμακευτικής δαπάνης τον τελευταίο κυρίως χρόνο, σημειώνοντας πως το Υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υγειονομικές περιφέρειες, θα παρακολουθεί την εκτέλεση των προϋπολογισμών και τη διανομή των φαρμάκων στους ασθενείς που τα δικαιούνται. Στη δευτερολογία της η βουλευτής Λάρισας αναφέρθηκε σε περιστατικό ασθενούς, που την ίδια μόλις ημέρα είχε φύγει άπρακτη από το νοσοκομείο, λόγω έλλειψης συγκεκριμένου σκευάσματος, το οποίο μάλιστα δεν συγκαταλέγεται καν στην κατηγορία των «ακριβών» φαρμάκων. Ο υφυπουργός Υγείας, σε εμφανή αμηχανία απάντησε πως τα νοσοκομεία έχουν πιστώσεις για την αγορά φαρμάκων, αλλά ίσως να μην «είναι μόνο θέμα Υπουργείων. Είναι και θέμα διοικήσεων, είναι και θέμα ανθρώπων. Νομίζω, εξ όσων γνωρίζω, ότι δεν υπάρχει έλλειψη στη χώρα στο συγκεκριμένο φάρμακο». Αμέσως μετά τη συζήτηση η κα Λιακούλη υποστήριξε ότι η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, δια στόματος του υφυπουργού κ. Βασίλη Κοντοζαμάνη, επιχείρησε με αοριστολογίες και έχοντας εμφανή έλλειψη σοβαρού, κεντρικού σχεδιασμού να απαντήσει για την αδυναμία προμήθειας αναγκαίων φαρμάκων για ογκολογικούς και αιματολογικούς ασθενείς του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, αλλά και άλλων μεγάλων νοσοκομείων της χώρας. Ο υφυπουργός Υγείας, κατέληξε η Λαρισαία βουλευτής, γενικολογώντας, αναφέρθηκε στις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης επί του συγκεκριμένου ζητήματος, αναγνωρίζοντας την κρισιμότητά του, χωρίς ωστόσο να δίνει κάποια επί της ουσίας απάντηση ή λύση, στα όσα πολύ συγκεκριμένα του καταμαρτυρήθηκαν για τον Γολγοθά που καθημερινά αντιμετωπίζουν οι ασθενείς, αλλά και τα στελέχη και οι θεράποντες ιατροί του ΠΓΝ Λάρισας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass