Χωρίς ΓΝΛ δεν υπάρχει δημόσια υγεία στη Λάρισα

ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΠΡ. ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Κ. ΜΠΑΡΓΙΩΤΑΣ ΑΠΟΤΡΕΠΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΠΑΡΑΠΕΝΤΕ ΤΟ «ΛΟΥΚΕΤΟ» ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ

Δημοσίευση: 29 Οκτ 2019 22:15

Η παρουσία του πρώην βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής Κώστα Μπαργιώτα στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των γιατρών στο προαύλιο του Γενικού Νοσοκομείου την προηγούμενη Τετάρτη, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης της ΟΕΝΓΕ, ήταν φυσικό να προκαλέσει το ενδιαφέρον των τοπικών μέσων ενημέρωσης.

Ο πρώην βουλευτής, ως επαγγελματίας της υγείας πλέον, έσπευσε ως καταξιωμένος γιατρός της Ορθοπεδικής Κλινικής να διατυπώσει τη δική του άποψη για την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση, που μαστίζει το νομαρχιακό νοσοκομείο και δεν του επιτρέπει να παρέχει σύγχρονες υπηρεσίες υγείας στους Λαρισαίους ασθενείς.

Το νοσοκομείο πρέπει να στηριχθεί για να αποκτήσει τη θέση που είχε και του αξίζει να έχει, είπε στους δημοσιογράφους λίγη ώρα πριν αναχωρήσει για το χειρουργείο για να συνεχίσει το επεμβατικό του έργο. Άποψη που ο ίδιος είχε φροντίσει να στηρίξει έμπρακτα μετακινούμενος από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο για να σωθεί μια βασική κλινική του νοσοκομείου, που έφτασε στα όρια αναστολής της λειτουργίας της!

Και εδώ βρίσκεται ένα από τα βασικά προβλήματα της κλινικής: με τον διευθυντή της Κ. Χαρτώνα και τον Φώτη Σκούπρα να βρίσκονται σε τροχιά συνταξιοδότησης και να αποχωρούν μέχρι το τέλος του χρόνου και τον επίσης έμπειρο ορθοπεδικό Κυριάκο Αβραμίδη να αποσπάται στον γειτονικό Βόλο εξαιτίας της εκλογής του ως προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Βόλου η κλινική έμενε με τρεις ορθοπεδικούς επιμελητές Β’ και η αναστολή της λειτουργίας της για τυπικούς λόγους ήταν θέμα χρόνου- δεν μπορεί να λειτουργεί κλινική χωρίς την παρουσία διευθυντή ή επιμελητή Α’.

Το πρόβλημα συζητήθηκε, η πρόταση έγινε και ο Κώστας Μπαργιώτας, που μόλις είχε επιστρέψει στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο μετά το αποτέλεσμα των πρόσφατων εθνικών εκλογών, δέχθηκε να μετακινηθεί και να αποτελέσει τη λύση του προβλήματος. Υποστηρικτής αυτής της μετακίνησης, όπως ο ίδιος αποκαλύπτει, υπήρξε ο καθηγητής Ορθοπεδικής και διευθυντής της Ορθοπεδικής Κλινικής του ΠΓΝΛ Κώστας Μαλίζος, ο οποίος δήλωσε πρόθυμος να βοηθήσει στο στήσιμο και τη στήριξη της κλινικής.

Οι πρώτες διαπιστώσεις του πρώην βουλευτή είναι σαφείς και κατηγορηματικές τόσο για την κλινική όσο και συνολικά για το νομαρχιακό νοσοκομείο. «Οι δυνατότητες είναι τεράστιες με το προσωπικό και τις υποδομές που διαθέτει. Το ενδιαφέρον, ωστόσο, των διοικήσεων ήταν τόσο χαμηλό, ώστε να υποβαθμιστεί και να εγκαταλειφθεί ώστε για την αναβάθμισή του να απαιτείται μεγάλος χρόνος και τεράστιες προσπάθειες» δηλώνει θεωρώντας καταστροφικές τις αντιλήψεις και τις νοοτροπίες προσώπων, που κλήθηκαν να ασκήσουν διοίκηση στα δύο νοσοκομεία της Λάρισας.

Ενδεικτικό της παλαιότητας των εγκαταστάσεων, ένα από τα πλέον εμφανή προβλήματα, είναι και το γεγονός ότι επιστρέφοντας στην κλινική 24 χρόνια μετά βρήκε τους ίδιους θαλάμους, τα ίδια κρεβάτια, την ίδια κακή εικόνα στα πατώματα, χωρίς τουαλέτες στα δωμάτια. Συνεπώς, υποστηρίζει, το πρώτιστο είναι ένα νοικοκύρεμα, χωρίς ράτζα στους διαδρόμους, και μια ουσιαστική ανακαίνιση το κόστος της οποίας δεν είναι μεγάλο –πέραν των πρόσφατων ελαιοχρωματισμών, που έγιναν σε πολλές κλινικές του νοσοκομείου. Όπως άλλωστε και στα χειρουργεία, που χρειάζονται επειγόντως οργάνωση και υλικά για να λειτουργήσει, καθώς διαθέτει και προσωπικό και κυρίως χειρουργικό χρόνο, που είναι ζητούμενο για άλλα νοσοκομεία.

Με τρεις επιμελητές Β’ και χωρίς ειδικευόμενους η κλινική θα αντιμετωπίσει έντονα λειτουργικά προβλήματα αν συνυπολογιστεί ότι το αυτόνομο πλέον Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών δεν διαθέτει ορθοπεδικό, επισημαίνει ο κ. Μπαργιώτας για να συμπληρώσει ότι η λύση του προβλήματος είναι η ενιαία κατάταξη των ειδικευομένων στην περιφέρεια. Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, ένα νοσοκομείο- αναφοράς θα αναλάβει την ευθύνη της εκπαίδευσης των ειδικευομένων, αυτό τον ρόλο μπορεί να διαδραματίσει μόνο το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, και οι ειδικευόμενοι να προσφέρουν κυκλικά τις υπηρεσίες τους σε όλα τα νοσοκομεία της Περιφέρειας, ώστε να αποκτούν ποικίλες εμπειρίες.

«Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι χωρίς το νομαρχιακό νοσοκομείο δεν μπορεί να υπάρξει δημόσια υγεία στον νομό. Δεν είναι δυνατό να στηριχθεί ένα δημόσια σύστημα υγείας όταν δεν λειτουργεί σωστά η μοναδική δομή υγείας, που βρίσκεται στον πολεοδομικό ιστό της πόλης…» καταλήγει ο κ. Μπαργιώτας υποδηλώνοντας ότι με τη συνολική του στάση θα αποτελέσει βασικό πυλώνα της προσπάθειας διάσωσης και αναβάθμισης του νομαρχιακού νοσοκομείου.

Του Δημ. Κατσανάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass