ΥΠΟΘΕΣΗ ΥΓΕΙΑΣ

Δημοσίευση: 29 Οκτ 2019 22:10

Το Ογκολογικό Κέντρο,  οι φυσικοθεραπευτές  και ο... κηπουρός

* Δήλωση με δυνητικά ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη Θεσσαλία έκανε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας την προηγούμενη Παρασκευή με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού. «Άμεση προτεραιότητά μας είναι η δημιουργία ογκολογικών θεραπευτικών κέντρων στην Αθήνα και στην Περιφέρεια, ώστε να καλυφθεί πληθυσμιακά η χώρα μας, είπε ο υπουργός, καλλιεργώντας νέες προσδοκίες στη Θεσσαλία σχετικά με την προώθηση του αιτήματος για τη λειτουργία ενός σύγχρονου πρότυπου Ογκολογικού Κέντρου στη Λάρισα, που θα παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες πρόληψης και περίθαλψης στους καρκινοπαθείς της περιφέρειας.

Το αίτημα διατύπωσε τον προηγούμενο Μάρτιο στο 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλίας, που διοργάνωσαν η εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» και η Περιφέρεια Θεσσαλίας-Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο οποίος ανακοίνωσε ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι έτοιμη να υλοποιήσει σχετική μελέτη για τη δημιουργία του Ογκολογικού Κέντρου εφόσον πάρει το «πράσινο φως» για τη σκοπιμότητα από το Υπουργείο Υγείας.

* * *

* Προσωρινά καθήκοντα αναπληρώτριας προϊστάμενης στο Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών σε θέματα Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΚΕΠΥΚΑ) της Διοίκησης της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας ανατέθηκαν στην κα Ελένη Τσιλίκου, κλάδου ΤΕ Διοικητικού - Λογιστικού, με βαθμό Α', από τον διοικητή της 5ης ΥΠΕ Φώτη Σερέτη.

Η απόφαση ισχύει από την 1η Νοεμβρίου μέχρι την πλήρωση της συγκεκριμένης θέσης.

* * *

*Ο Σύλλογος Φίλων Μ.Ε.Θ. του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, σε συνεργασία με τον Δήμο Φαρσάλων, διοργανώνουν ιατρική ομιλία στο Πολιτιστικό Κέντρο Φαρσάλων σήμερα Τρίτη 29 Οκτωβρίου και ώρα 18:00 με θέμα: «Εμβολιασμός Ενηλίκων».

Ομιλητής θα είναι ο επιμελητής της Μ.Ε.Θ. Σπυρίδων Καραγιάννης πνευμονολόγος/εντατικολόγος.

* * *

* Αύξηση 5,7% σημείωσε ο αριθμός των φυσικοθεραπευτών πέρυσι, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ, ανήλθαν σε 8.506 άτομα έναντι 8.048 ατόμων το 2017. Η μεγαλύτερη αύξηση, σε απόλυτες τιμές, παρατηρείται στην Αττική (από 3.652 άτομα σε 3.820 άτομα). Αλλά και στην Κεντρική Μακεδονία (από 1.400 άτομα σε 1.506 άτομα).

Σημειώνεται ότι ο αριθμός των φυσικοθεραπευτών τα τελευταία χρόνια και συγκεκριμένα από το 2013 έως το 2018 παρουσιάζει αυξητική τάση. Ήτοι από 6.629 φυσικοθεραπευτές το 2013 σε 8.506 άτομα το 2018 (αύξηση 28,3%).

Ο δείκτης συγκέντρωσης των φυσικοθεραπευτών ανά 10.000 κατοίκους πέρυσι ήταν 7,9. Οι μεγαλύτερες τιμές του δείκτη παρουσιάζονται στις Περιφέρειες Αττικής (10,2) και Κεντρικής Μακεδονίας (8). Ενώ η μικρότερη τιμή εμφανίζεται στην περιφέρεια του Νοτίου Αιγαίου (4,3).

Ο μεγαλύτερος αριθμός φυσικοθεραπευτών παρατηρείται στην Περιφέρεια Αττικής (44,9%) ή περίπου το ήμισυ των επαγγελματιών του κλάδου. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, δεύτερη είναι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (17,7%) και ακολουθούν η Θεσσαλία (5,6%) και η Δυτική Ελλάδα (5,4%). Όλες οι άλλες περιφέρειες παρουσιάζουν ποσοστά κάτω του 5%. Τα χαμηλότερα ποσοστά παρουσιάζονται στη νησιωτική Ελλάδα (Βόρειο Αιγαίο, Νότιο Αιγαίο, Ιόνια Νησιά) και στη Δυτική Μακεδονία.

* * *

* Σε χαμηλά επίπεδα παραμένουν οι επισκέψεις σε ιατρό για γριπώδη συνδρομή, όπως καταγράφεται στην τελευταία εβδομαδιαία Έκθεση Επιδημιολογικής Επιτήρησης της Γρίπης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας. Την εβδομάδα από 14 μέχρι 20 Οκτωβρίου στα Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης (Τμήμα Ιολογίας, Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, και Β' Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Ιατρική Σχολή Α.Π.Θ.) και στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Ε.Κ.Π.Α, ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 28 κλινικά δείγματα, όλα από νοσοκομεία. Το 1 (3,6%) εξ αυτών ήταν θετικό για ιό γρίπης τύπου Α και η περαιτέρω υποτυποποίησή του έδειξε ότι ανήκε στον υπότυπο Α (Η3Ν2).

Την ίδια περίοδο καταγράφηκε ένα εισαγόμενο σοβαρό κρούσμα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, σε ταξιδιώτη, με νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ. Το κρούσμα δεν είχε εμβολιαστεί για τη γρίπη.

* * *

* Την ώρα που τα νοσοκομεία σε ολόκληρη την Υγειονομική Περιφέρεια αναζητούν εναγωνίως γιατρούς και νοσηλευτές έστω και με τη διαδικασία πρόσληψης επικουρικού προσωπικού για να καλύψουν τις ανάγκες τους, το Νοσοκομείο Τρικάλων έχει την πολυτέλεια να προσλαμβάνει ...κηπουρό!

Την απόφαση για την έγκριση πρόσληψης ενός υπαλλήλου του κλάδου ΔΕ κηπουρών/φυτικής παραγωγής παράλληλα με άλλους τρεις υπαλλήλους ΥΕ γενικών καθηκόντων ως επικουρικό προσωπικό στο Νοσοκομείο Τρικάλων υπέγραψε ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ Φώτης Σερέτης μετά από σχετική έγκριση και από το Υπουργείο Υγείας.

Σημειώνεται ότι η διάρκεια της σύμβασης ορίζεται για χρονικό διάστημα 24 μηνών και ο κηπουρός προσλαμβάνεται με καθεστώς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass