Νομοθετική ρύθμιση για τη Γαστρεντερολογική Κλινική

ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ * ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΡΥΘΜΙΣΗ *ΧΡ. ΚΕΛΛΑΣ: «ΛΟΓΙΚΟ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ, ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΘΕΙ» * ΣΗΜΕΡΑ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΤΗΣ Ε. ΛΙΑΚΟΥΛΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Δημοσίευση: 01 Νοε 2019 22:00
Μετά τη σύσκεψη με τη συμμετοχή του Χρ. Κέλλα και του υφυπ. Υγείας κ. Βασ. Κοντοζαμάνη, ο υπ. Υγείας κ. Βασ. Κικίλιας καταθέτει τη Δευτέρα νομοθετική ρύθμιση για την επανίδρυση της Γαστρεντερολογικής Κλινικής στο ΓΝΛ. Μετά τη σύσκεψη με τη συμμετοχή του Χρ. Κέλλα και του υφυπ. Υγείας κ. Βασ. Κοντοζαμάνη, ο υπ. Υγείας κ. Βασ. Κικίλιας καταθέτει τη Δευτέρα νομοθετική ρύθμιση για την επανίδρυση της Γαστρεντερολογικής Κλινικής στο ΓΝΛ.

Ο κύβος ερρίφθη στο Υπουργείο Υγείας και η απόφαση για την επανίδρυση της Γαστρεντερολογικής Κλινικής στο Γενικό Νοσοκομείο πρέπει να θεωρείται οριστική και αμετάκλητη.

Τις προσεχείς ημέρες ο υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας καταθέτει ειδική νομοθετική ρύθμιση με την οποία ανοίγει τον δρόμο στο νομαρχιακό νοσοκομείο να τροποποιήσει τον Οργανισμό, συμπεριλαμβάνοντας τη Γαστρεντερολογική Κλινική με Κοινή Υπουργική Απόφαση αντί της χρονοβόρας διαδικασίας έκδοσης Προεδρικού Διατάγματος.

Η λύση του προβλήματος και με δεδομένη την πολιτική βούληση δρομολογήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη διάρκεια σύσκεψης εργασίας στην οποία συμμετείχαν ο υφυπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο βουλευτής Χρήστος Κέλλας και υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου και της αρμόδιας Διεύθυνσης Ανάπτυξης Μονάδων Υγείας, όπου διαπιστώθηκε ότι για την ικανοποίηση του αιτήματος απαιτείται η χρονοβόρα διαδικασία έκδοσης Προεδρικού Διατάγματος.

Τόσο στη σύσκεψη όσο και στις επόμενες ημέρες μέσα σε κλίμα έντονων πιέσεων και συνεχών διαβουλεύσεων και κινητοποιήσεων στη Λάρισα, ο Λαρισαίος βουλευτής πρότεινε μια μεταβατική περίοδο εφαρμογής του νέου νόμου ώστε όποιο νοσοκομείο επιθυμεί να τροποποιήσει τον Οργανισμό Λειτουργίας του με τη διαδικασία του προηγούμενου νομικού πλαισίου, δηλαδή με την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

Η πρόταση του Λαρισαίου βουλευτή κρίθηκε ενδιαφέρουσα και έγινε αποδεκτή αρχικά από τον κ. Κοντοζαμάνη και στη συνέχεια από τον υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια, ο οποίος, όπως αποκάλυψε χθες το απόγευμα ο κ. Κέλλας, θα καταθέσει τη Δευτέρα για ψήφιση τη νομοθετική ρύθμιση σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Με τη ρύθμιση αυτή που τιτλοφορείται «Παράταση προηγούμενου Νομικού Πλαισίου για τους Οργανισμούς Λειτουργίας των ΝΠΔΔ του Υπουργείου Υγείας (ΚΥΑ)» προβλέπεται ότι «κατ’ εξαίρεση και για το χρονικό διάστημα από 7-8-2019 έως και 31-12-2020 δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 20 του ν. 4622-2019 (Α’ 133) για τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου του τομέα υγείας του Υπουργείου Υγείας, των οποίων η οργάνωση και λειτουργία εξακολουθεί να διέπεται από τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 6 του ν. 2889/2001 (Α’37) όπως αυτό ισχύει. Κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα ήτοι από 7-8-2019 έως και 31-12-2020 η διάταξη της παραγράφου 4 του άρθρου 20 του άνω ν. 4622/2019 παραμένει σε ισχύ».

Με την προτεινόμενη διάταξη δηλαδή ορίζεται ότι η κατάρτιση/τροποποίηση των οργανισμών των Ν.Π.Δ.Δ. του τομέα Υγείας του Υπουργείου Υγείας, μεταβατικά και μέχρι 31-12-2020 γίνεται με Κ.Υ.Α., σύμφωνα με το προηγούμενο νομικό πλαίσιο καθώς όπως επισημαίνεται στην αιτιολογική έκθεση της διάταξης «τα Νοσοκομεία αποτελούν μονάδες υγείας με ιδιαίτερο επιδιωκόμενο σκοπό, που κατά κύριο λόγο συνίσταται στην προώθηση και προαγωγή της υγείας, καθώς και στη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας. Ο οργανισμός λειτουργίας κάθε νοσοκομείου θα πρέπει να είναι λειτουργικά ευέλικτος και να προσαρμόζεται στις μεταβαλλόμενες συνθήκες και απαιτήσεις της ιατρικής επιστήμης προς ικανοποίηση των σκοπών ευρύτερου κοινωνικού ενδιαφέροντος, που είναι η συλλογική κάλυψη των υγειονομικών αναγκών του πληθυσμού της χώρας. Η ιατρική υπηρεσία του νοσοκομείου έχει ιδιαίτερη διάρθρωση αποτελούμενη από τμήματα και μονάδες ειδικής μορφής και σκοπού, υπεύθυνα/ες για την προώθηση και προαγωγή υγείας, έρευνα και εκπαίδευση, παροχή υπηρεσιών υγείας, προγραμματισμό, έλεγχο παρεχόμενων ιατρικών υπηρεσιών, οργάνωση, προγραμματισμό και εκτέλεση ιατρικών πράξεων και επιστημονικών δραστηριοτήτων».

Και η αιτιολογική έκθεση καταλήγει: «Από τα ανωτέρω συνάγεται ότι, δεν είναι δυνατή η αντιστοίχιση και αντιμετώπιση των απολαυόντων επιστημονικής αυτοτέλειας ιατρικού αντικειμένου μονάδων της ιατρικής υπηρεσίας, μετά του ιατρικού προσωπικού αυτής, με την τυπική διοικητική διάρθρωση των υπηρεσιών του δημοσίου. Ως εκ τούτου, οι οργανισμοί των Νοσοκομείων, όπως και των άλλων φορέων του τομέα Υγείας θα πρέπει να καταρτίζονται/τροποποιούνται, μεταβατικά, μέσω των διαδικασιών Κ.Υ.Α. προς ανταπόκριση στους ανωτέρω επιδιωκόμενους σκοπούς και δεν θα πρέπει να ακολουθείται η ιδιαίτερα χρονοβόρα διαδικασία έκδοσης Προεδρικών Διαταγμάτων».

Ο ΧΡ. ΚΕΛΛΑΣ

Εμφανώς ικανοποιημένος από την εξέλιξη αυτή και τη λύση ενός προβλήματος που ταλανίζει χρόνια το νομαρχιακό νοσοκομείο, ο Λαρισαίος βουλευτής Χρήστος Κέλλας με δήλωσή του στην «Ε» ευχαρίστησε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για την άμεση ανταπόκρισή της για την επίλυση του προβλήματος, που απασχολούσε τον ιατρικό κόσμο της Λάρισας και της Θεσσαλίας γενικότερα.

«Το αίτημα της επανίδρυσης της συγκεκριμένης κλινικής στο νομαρχιακό νοσοκομείο ήταν απολύτως λογικό, συνδεόταν με την ίδια την επιβίωσή του και ως εκ τούτου έπρεπε να γίνει αποδεκτό για να στηρίξουμε τη δημόσια υγεία στον νομό και την ευρύτερη περιοχή» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κέλλας, αναλαμβάνοντας τη δέσμευση στους Λαρισαίους πολίτες να συνεχίσει να βρίσκεται κοντά στα καθημερινά τους προβλήματα, αναζητώντας τις καλύτερες δυνατές λύσεις.

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Αξίζει να σημειωθεί ότι τις κυβερνητικές αποφάσεις τόσο για τη Γαστρεντερολογική Κλινική όσο και για τα γενικότερα προβλήματα του νομαρχιακού νοσοκομείου όπως τέθηκαν στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας από την Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, αναμένεται εκτός απροόπτου να ανακοινώσει σήμερα στη Βουλή ο υφυπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης απαντώντας στη σχετική επίκαιρη ερώτηση της Λαρισαίας βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής κας Ευαγγελίας Λιακούλη.

Του Δημ. Κατσανάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass