ΥΠΟΘΕΣΗ ΥΓΕΙΑΣ

Δημοσίευση: 05 Νοε 2019 22:18

Μ. Βασλαματζής

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η παρέμβαση του παθολόγου ογκολόγου του ΓΝΑ «Ευαγγελισμός» Μ. Βασλαματζή στο διήμερο διαδραστικό συμπόσιο κλινικών περιστατικών ουρολογικού καρκίνου, που διοργάνωσε στη Λάρισα η Εταιρεία Κλινικής και Εργαστηριακής Έρευνας στην Ογκολογία σε συνεργασία με τις Ογκολογική και Ουρολογική Κλινικές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.

Ο κ. Βασλαματζής περιέγραψε τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις από την εισαγωγή νέων ακριβών θεραπειών και τεχνολογιών στη σύγχρονη Ογκολογία και υποστήριξε ότι στην Ελλάδα δεδομένης της κοινωνικοοικονομικής περιόδου πρέπει να υπάρχουν και να εφαρμόζονται κατευθυντήριες οδηγίες βασισμένες στη διεθνή βιβλιογραφία και πρότυπα ώστε να μειωθεί η ανεξέλεγκτη συνταγογράφηση.

Η χρήση γενωσίμων και βιοομοειδών πρέπει να ενθαρρύνεται και να προωθείται με παράλληλο έλεγχο των ακριβότερων φαρμάκων, είπε χαρακτηριστικά για να αναφερθεί σε μεγάλη έρευνα η οποία αποκάλυψε ότι μόνο το 69% των ογκολόγων πιστεύουν ότι τα βιοομοειδή έχουν παρόμοια αποτελεσματικότητα με τα αντίστοιχα βιολογικά, μόνο το 62% συμφώνησε ότι η ασφάλεια είναι ισοδύναμη και μόνο το 12% κατανόησε χωρίς καμία επιφύλαξη τη λογική και την αναγκαιότητα της αλλαγής.

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του σε έναν από τους βασικούς προβληματισμούς για τα οικονομικά οφέλη των φαρμάκων, σύμφωνα με τον οποίο εάν η χρήση του φαρμάκου επιτρέψει στο άτομο να παραμείνει παραγωγικό μέλος της κοινωνίας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, τότε συμβάλλει στην εθνική ευημερία. Αλλά εάν ένα ασθενές άτομο παραμείνει στην εργασία του, αυτό καθιστά ένα άλλο υγιές άτομο άνεργο...

 

* * *

Η ρύθμιση, οι διοικητές και η φύλαξη του ΠΓΝΛ

Ανεβαίνουν τις προσεχείς εβδομάδες στην πολιτική ατζέντα της Θεσσαλίας και ειδικότερα της Λάρισας η δημόσια υγεία και η κατάσταση των νοσοκομείων της Περιφέρειας. Την αφορμή έδωσε η κυβερνητική απόφαση μετά από πρόταση του Λαρισαίου βουλευτή Χρήστου Κέλλα για την κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης σύμφωνα με την οποία ορίζεται ότι η κατάρτιση/τροποποίηση των οργανισμών των Ν.Π.Δ.Δ. του τομέα Υγείας του Υπουργείου Υγείας, μεταβατικά και μέχρι 31-12-2020 γίνεται με Κ.Υ.Α., σύμφωνα με το προηγούμενο νομικό πλαίσιο.

Με τη ρύθμιση αυτή εκτός της ένταξης της Γαστρεντερολογικής Κλινικής ώστε να καταστεί δυνατή η επανίδρυσή της, αναμένεται να τακτοποιηθούν και μια σειρά άλλες εκκρεμότητες με τον Οργανισμό Λειτουργίας, όπως η ένταξη της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας, η οποία λειτουργεί ως ΜΕΘ χωρίς να υπάρχει στα... «χαρτιά» (!), και η πρόβλεψη για θέσεις νευροχειρουργών.

Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση πάντως θα λυθούν σειρά προβλημάτων που αναδείχθηκαν στα νοσοκομεία ολόκληρης της χώρας μετά την αλλαγή του νομικού πλαισίου με νόμο που φέρει την υπογραφή του Ανδρέα Ξανθού -ένας νόμος που αμφισβητείται πλέον ανοιχτά καθώς με την πρόβλεψη για Προεδρικά Διατάγματα έκανε πιο γραφειοκρατικό το σύστημα για την τροποποίηση των Οργανισμών Λειτουργίας των Ν.Π.Δ.Δ.

Λίγα εικοσιτετράωρα μετά την ανακοίνωση των κυβερνητικών προθέσεων, ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός ανακοίνωσε την ανάληψη πρωτοβουλίας για άνοιγμα ενός κύκλου συσκέψεων ανά Περιφερειακή Ενότητα για τη δημόσια υγεία στη Θεσσαλία. Οι ημερομηνίες των συσκέψεων αναμένεται να οριστικοποιηθούν αμέσως μετά την επικείμενη ανακοίνωση των νέων διοικήσεων των Νοσοκομείων και στόχο έχουν τη λεπτομερή καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης και την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων, ώστε η Περιφέρεια Θεσσαλίας να προχωρήσει με ολοκληρωμένο σχεδιασμό στη χρηματοδότηση νέων έργων και παρεμβάσεων για την αναβάθμιση και τον εξοπλισμό των δημόσιων Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας.

* * *

* Όσον αφορά στους νέους διοικητές, η διαδικασία επιλογής τους βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, αλλά κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τον χρόνο ανακοίνωσής τους καθώς η διαδικασία παρακολουθείται στενά από το Μέγαρο Μαξίμου, που θα έχει και τον τελευταίο λόγο στις επιλογές. Με τη θέση του διοικητή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου να αποτελεί την πλέον περιζήτητη θέση στην 5η ΥΠΕ, οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τον εκλεκτό της κυβέρνησης να μην είναι Λαρισαίος, γεγονός που, αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, μάλλον θα φέρει γκρίνια και δυσαρέσκειες στη γαλάζια συνδικαλιστική παράταξη των υγειονομικών.

* * *

* Καθήκοντα Ιατρού Εργασίας για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας ανατέθηκαν από τη διοίκηση του ιδρύματος στον αναπληρωτή καθηγητή στο Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας με ειδικότητα στην Ιατρική της Εργασίας κ. Γ. Ραχιώτη.

Ο κ. Ραχιώτης θα παρέχει τις υπηρεσίες του κάθε Παρασκευή μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2019, ενώ όπως προβλέπεται στην απόφαση το Νοσοκομείο θα διακόψει την ανάθεση με την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την παροχή υπηρεσιών Ιατρού Εργασίας προϋπολογισθείσας δαπάνης 20.620 ευρώ.

* * *

* Την ακύρωση του ηλεκτρονικού διεθνούς διαγωνισμού για τη φύλαξη του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας αποφάσισε η διοίκηση του νοσηλευτικού ιδρύματος, που προχωρά στην επαναπροκήρυξη της διαγωνιστικής διαδικασίας αναπροσαρμόζοντας την ετήσια δαπάνη.

Ο ακυρωθείς ηλεκτρονικός ανοιχτός διαγωνισμός για παροχή ετήσιων υπηρεσιών φύλαξης και με δικαίωμα προαίρεσης για ένα ακόμη χρόνο είχε προϋπολογιζόμενη δαπάνη 275.519,36 ευρώ (11.479,9 ευρώ μηνιαίως) πλέον Φ.Π.Α. ήτοι 341.644,00 ευρώ συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. με κριτήριο κατακύρωσης την πλέον συμφέρουσα τιμή.

Μετά την παράταση της φύλαξης με τίμημα 14.350 ευρώ μηνιαίως, αλλά και έγγραφο ενδιαφερόμενης εταιρείας που χαρακτήριζε χαμηλό τον προϋπολογισμό του διαγωνισμού, η διοίκηση του νοσοκομείου ακύρωσε τον διαγωνισμό και προχώρησε στην επαναπροκήρυξή του αναπροσαρμόζοντας την προϋπολογιζόμενη δαπάνη για 1+1 χρόνο σε 411.290,32 ευρώ (17.137,1 ευρώ μηνιαίως) 510.000 ευρώ με ΦΠΑ 24%.

* * *

* Μπορεί το αίτημά τους στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο να απορρίφθηκε στο παρελθόν, φαίνεται όμως να γίνεται αποδεκτό από το Γενικό Νοσοκομείο. Η εισήγηση των αρμόδιων υπηρεσιών για τη συμμετοχή των μελών της Επίλεκτης Ομάδας Ειδικών Αποστολών του Δήμου Λάρισας ως εθελοντές στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών είναι θετική, παρά το γεγονός ότι στην τελευταία συνεδρίαση της διοίκησης η συζήτηση του θέματος αναβλήθηκε για τυπικούς λόγους -ζητήθηκε από την ΕΠΟΜΕΑ να αποστείλει αντίγραφο των ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΦΚΑ για τα μέλη που θα προσφέρουν εθελοντική εργασία στο ΤΕΠ του νοσοκομείου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass