Αναγκαίος ο επανασχεδιασμός του υγειονομικού χάρτη της χώρας

ΔΗΛΩΣΕ Ο ΠΡ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ * ΕΠΕΚΡΙΝΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΧΑΜΗΛΑ ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΤΙΚΑ ΣΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ * ΠΡΟΒΛΕΨΕ ΟΤΙ ΟΙ ΤΟΜΥ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ

Δημοσίευση: 19 Νοε 2019 22:04

Υπέρ του επανασχεδιασμού του υγειονομικού χάρτη της χώρας προκειμένου το σύστημα της δημόσιας υγείας να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας για την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών Υγείας τάχθηκε ο πρώην υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός περιοδεύοντας χθες στις υγειονομικές δομές της Λάρισας.

Με εμφανή απολογιστική διάθεση για το έργο της προηγούμενης κυβέρνησης στον τομέα της υγείας, συνοδευόμενη από αρκετή δόση αυτοκριτικής για όσα δεν προχώρησαν στη διάρκεια της θητείας του, ο κ. Ξανθός υπεραμύνθηκε του δημόσιου χαρακτήρα της περίθαλψης, δεσμεύτηκε να τον υποστηρίζει δημιουργικά και με προτάσεις από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και κατηγόρησε την κυβέρνηση για χαμηλά πολιτικά και κοινωνικά αντανακλαστικά στον χώρο της υγείας και καθυστερήσεις στις προσλήψεις προσωπικού και στις χρηματοδοτήσεις των δομών Υγείας.

Ο πρώην υπουργός υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός συνοδευόμενος από τον βουλευτή Τρικάλων Σάκη Παπαδόπουλο, τους πρώην γενικό γραμματέα του Υπουργείου Υγείας Σταμάτη Βαρδαρό και διοικητή της 5ης ΥΠΕ Νέστορα Αντωνίου και τοπικά υγειονομικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έφθασε στο Γενικό Νοσοκομείο, όπου μετά από μια σύντομη ξενάγηση στους ανακαινισμένους χώρους του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών συναντήθηκε με τη διοίκηση και τους θεσμικούς παράγοντες του ιδρύματος.

Δύο και πλέον ώρες διήρκησε η συνάντηση, με τον πρώην υπουργό να δίνει το στίγμα της περιοδείας του στη Λάρισα, τον τέταρτο σταθμό της περιοδείας του στην Ελλάδα μετά τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και τα Γιάννενα, επισημαίνοντας πως πρόκειται για μια κεντρική επιλογή του κόμματος με σκοπό να τονιστεί η παρουσία του στον χώρο της υγείας για την υπεράσπιση των κεκτημένων για τον δημόσιο χαρακτήρα της.

"Η δημόσια περίθαλψη παραμένει για το ΣΥΡΙΖΑ κρίσιμη προτεραιότητα και αυτή θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε και από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης", είπε ο κ. Ξανθός τόσο στη σύσκεψη όσο και νωρίτερα στους δημοσιογράφους επικρίνοντας τη σημερινή κυβέρνηση ότι δεν αντιδρά με ταχείς ρυθμούς για την προώθηση προσλήψεων για τις εγκεκριμένες 900 θέσεις ιατρικού και 1.300 θέσεις λοιπού προσωπικού. Της καταλόγισε παράλληλα καθυστερήσεις στον διορισμό των 200 γιατρών για τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών -αν και οι κρίσεις έχουν ολοκληρωθεί-, στην πρόσληψη επικουρικών γιατρών καθώς και στις χρηματοδοτήσεις των νοσοκομείων προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους μέχρι το τέλος της χρονιάς. Ενώ μίλησε και για αλλαγή της ατζέντας στην πολιτική αντιπαράθεση με τη συζήτηση της πρότασης του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου για αλλαγή του νομικού καθεστώτος των Νοσοκομείων -να εξελιχθούν σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου- αλλά και για κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, προοπτική που αποδομεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Σε άλλα σημεία των παρεμβάσεών του ο πρώην υπουργός Υγείας υπενθύμισε την αποδέσμευση του Γενικού Νοσοκομείου από τον εναγκαλισμό από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο με τον διαχωρισμό της κοινής διοίκησης, υποστήριξε ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει καμία δικαιολογία για καθυστερήσεις στις χρηματοδοτήσεις για φάρμακα, γιατί πρόκειται για έσοδα από το clowback και παραδέχθηκε απαντώντας στους διευθυντές των κλινικών ότι δεν προχώρησε με δική του ευθύνη επί θητείας του στο υπουργείο ο εκσυγχρονισμός των οργανισμών εσωτερικής λειτουργίας των νοσοκομείων με αποτέλεσμα να συνεχίζει να υπάρχει έλλειμμα θεσμικής αναδιοργάνωσης στο σύστημα υγείας.

Απαντώντας μάλιστα στις επικρίσεις διευθυντών και παραγόντων ότι το νομαρχιακό νοσοκομείο αδικήθηκε γιατί δεν αξιολογήθηκε η προσφορά του στη βάση της αποτελεσματικότητά τους και άλλων δεικτών, ο κ. Ξανθός υποστήριξε ότι την προηγούμενη τετραετία διαμορφώθηκε ένα σύστημα καταγραφής της αποτελεσματικότητας, που έδωσε μια γενική εικόνα της κατάστασης των νοσοκομείων στο Υπουργείο Υγείας, και επιχειρήθηκε να καθιερωθεί η στοχοθεσία στους διοικητές με την παρακολούθηση δέκα δεικτών, ωστόσο όπως παραδέχθηκε «δεν είχαμε τον μηχανισμό και την πολιτική ενέργεια να το υποστηρίξουμε καθώς δίναμε τη μάχη της επιβίωσης του συστήματος».

Και κατέληξε: «Πρέπει να ξαναδούμε και να επανασχεδιάσουμε τον υγειονομικό χάρτη της χώρας, κάτι που θέλαμε αλλά δεν μπορούσαμε να το κάνουμε γιατί δώσαμε τη μάχη για να κρατήσουμε όρθιες τις δομές. Ήταν μια μάχη για την επιβίωση ολόκληρου του συστήματος υγείας...».

ΤΡΑΓΙΚΗ Η ΕΙΚΟΝΑ ΓΝΛ

 Με τα πλέον μελανά χρώματα τόσο ο διοικητής όσο και οι διευθυντές των κλινικών περιέγραψαν την εικόνα του νομαρχιακού νοσοκομείου και τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Για τεράστιες ανάγκες σε ξενοδοχειακό εξοπλισμό αλλά και ελλιπή χρηματοδότηση μίλησε ο αν. διοικητής του νοσοκομείου Δημ. Λιόλιος, ενώ η αν. διευθύντρια της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας Αικ. Παληγιάννη αναφέρθηκε στα προβλήματα καθαριότητας ως αποτέλεσμα της μη προώθησης των ατομικών συμβάσεων, στην έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού και του παγώματος αλλαγών στον Οργανισμό.

Ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας Απ. Κομνός υποστήριξε ότι το νοσοκομείο έμεινε από γιατρούς, αναφέρθηκε στον Οργανισμό και στα προβλήματα της ΜΑΦ και της Γαστρεντερολογικής, ο διευθυντής της Παθολογικής Κ. Καρακώστας μίλησε για ράντζα στις κλινικές και απαρχαιωμένο σύστημα ύδρευσης με αποτέλεσμα το νερό να είναι ακατάλληλο για πόση, ο διευθυντής της Χειρουργικής Ματθαίος Ευθυμίου για την άθλια κατάσταση στις κλινικές και την έλλειψη καθαριότητας και ο διευθυντής ΤΕΠ έθεσε θέμα συνεχών οδηγιών της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας για συνεχείς ετοιμότητες με αφορμή προβλέψεις για έκτακτα καιρικά φαινόμενα.

 Από την πλευρά του ο πρώην βουλευτής και ορθοπεδικός Κώστας Μπαργιώτας τόνισε την ανάγκη γενναίας επενδυτικής προσπάθειας στις κτιριακές υποδομές και κάλυψη των ελλείψεων σε προσωπικό, μίλησε για "βρώμικο" νοσοκομείο αλλά και για αναγκαίες κινήσεις στα χειρουργεία και τάχθηκε υπέρ της κίνησης των ταμειακών διαθεσίμων από τα νοσοκομεία που είναι μπλοκαρισμένα.

ΣΤΗΝ ΤΟΜΥ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ

Νωρίτερα, ο κ. Ξανθός επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της ΤΟΜΥ Αμπελοκήπων, όπου μίλησε με τους γιατρούς και το προσωπικό για τις δράσεις της για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και ιδιαίτερα για τις δράσεις της σε ειδικές ομάδες, μεταξύ των οποίων οι ΡΟΜΑ και οι μετανάστες.

Εμφανής υπήρξε η αγωνία των παρευρισκομένων για την τύχη των 127 ΤΟΜΥ σε όλη την Ελλάδα με τον πρώην υπουργό να προβλέπει ότι θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους καθώς έχουν εξασφαλισμένους οικονομικούς πόρους για 'κείνη.

Του Δημ. Κατσανάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass