ΥΠΟΘΕΣΗ ΥΓΕΙΑΣ

Οι μεταγγίσεις και η σύγχρονη νοσηλευτική ηγεσία

Δημοσίευση: 19 Νοε 2019 22:08

Άνοιξε την προηγούμενη Πέμπτη και τυπικά ο δρόμος για την επανίδρυση της Γαστρεντερολογικής Κλινικής στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας με την ψήφιση νομοθετικής ρύθμισης από την Ολομέλεια της Βουλής, με την οποία παρέχεται η δυνατότητα τροποποίησης του εσωτερικού οργανισμού λειτουργίας του νοσοκομείου, προκειμένου να περιληφθεί η νέα κλινική με Κοινή Υπουργική Απόφαση αντί του χρονοβόρου Προεδρικού Διατάγματος που πρόβλεπε ο νόμος Ανδρέα Ξανθού.

Κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν ότι η ΚΥΑ, μετά τον θόρυβο που υπήρξε στη Λάρισα, θα υπογραφεί και θα εκδοθεί ταχύτατα και θα προωθηθεί για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, ενώ η 5η ΥΠΕ ετοιμάζεται για τη μετακίνηση του κ. Γιώργου Παρούτογλου και ενός ακόμα γαστρεντερολόγου του ΕΣΥ από το Πανεπιστημιακό στο Γενικό Νοσοκομείο, οι οποίοι θα στελεχώσουν μαζί με ένα ή δύο επικουρικούς γιατρούς την Κλινική.

Όσο για το χρονοδιάγραμμα λειτουργίας της νέας Κλινικής, που θα στεγαστεί σε ειδικούς χώρους της Παθολογικής Κλινικής, ουδείς διακινδυνεύει οποιαδήποτε πρόβλεψη, παρότι στην 5η ΥΠΕ έβαλαν στόχο να τεθεί σε πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία στις αρχές του νέου χρόνου...

* * *

* Προφανώς και δεν είναι ανθρώπινες οι συνθήκες παραμονής των μεταγγιζόμενων ασθενών στο Γενικό Νοσοκομείο. Από τα Επείγοντα ο ασθενής για τη μετάγγιση αίματος οδηγείται σε κάποια από τις δύο Παθολογικές Κλινικές, για την ακρίβεια σε κάποιο διάδρομο Παθολογικής Κλινικής μέχρι να ολοκληρωθεί η μετάγγιση. Γρίπη άρχισε να κυκλοφορεί, αυξάνονται οι κίνδυνοι μιας ακόμα ασθένειας -συνέβη και αυτό την προηγούμενη εβδομάδα- με αποτέλεσμα να κατατεθεί η πρόταση: να βρεθεί, ένας μικρός θάλαμος 3-4 θέσεων για την ειδική αυτή ομάδα ασθενών.

Χώρος για διαμόρφωση θαλάμου είναι δύσκολο -αν όχι αδύνατο- να βρεθεί ωστόσο λύση στο πρόβλημα κυοφορείται και μάλιστα σύντομα από το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών. Άλλωστε ο χώρος βραχείας νοσηλείας μπορεί άμεσα να εξυπηρετήσει τις υπάρχουσες ανάγκες.

* * *

*Μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο του Δημοτικού Γηροκομείου Λάρισας ορίστηκε ο υποδιοικητής της 5ης Υ.ΠΕ. Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας με αρμοδιότητα τον συντονισμό και τον έλεγχο των νοσοκομείων κ. Σταύρος Παπαγεωργίου.

* * *

*Τις νέες τάσεις που διαμορφώνουν τη νοσηλευτική ηγεσία και τις απαιτούμενες αλλαγές για την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών παρουσίασε η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κα Ελένη Λαχανά στη νοσηλευτική ημερίδα για την τεκμηριωμένη πρακτική στη νοσηλευτική φροντίδα που διοργάνωσε την προηγούμενη Παρασκευή η Νοσηλευτική Υπηρεσία του 404 ΓΣΝΛ.

Στην ενδιαφέρουσα παρουσίασή της η κα Λαχανά προβλέποντας αύξηση της ζήτησης υπηρεσιών υγείας τις επόμενες δεκαετίες υποστήριξε ότι τα δημόσια νοσοκομεία οφείλουν να είναι ανταγωνιστικά εφαρμόζοντας οργανωτικά μοντέλα, που μπορούν να ανταποκριθούν στο νέο περιβάλλον -γι΄ αυτό πρέπει να είναι καινοτόμα και ευέλικτα.

Αναφερόμενη στην υπάρχουσα κατάσταση της δημόσιας υγείας θεώρησε ότι οι ανύπαρκτες επενδύσεις στην πληροφορική, το αργό σύστημα επιχορηγήσεων και η μη εφαρμογή τεκμηριωμένων μοντέλων από το νοσηλευτικό προσωπικό αποτελούν ανασταλτικούς παράγοντες για τη βελτίωση του συστήματος υγείας, ενώ σε άλλο σημείο της παρουσίασής της χαρακτήρισε επιβεβλημένη τη χρήση νοσηλευτικών και οικονομικών δεικτών,

"Δεν μπορούν να λειτουργήσουν δομές υγείας χωρίς την παρακολούθηση συγκεκριμένων δεικτών για την παραγωγικότητα και την αποτελεσματικότητα..." είπε χαρακτηριστικά η αναπληρώτρια καθηγήτρια για να αναφερθεί στο σύστημα επιχειρηματικής ευφυΐας του ΕΣΥ "Bi Health", ένα σύγχρονο πληροφοριακό σύστημα που ενισχύει τις δράσεις σταθερής Διοικητικής Πληροφόρησης του Υπουργείου Υγείας.

* * *

* Σε απειλητικά επίπεδα για τη Δημόσια Υγεία φτάνει η υπερκατανάλωση αντιβιοτικών στην Ελλάδα, η οποία συνεχίζει να κατέχει την πρώτη θέση στην Ευρώπη. Κάθε χρόνο, το 68% των πολιτών λαμβάνει αντιβιοτικά, όταν στη Φινλανδία το ποσοστό των πολιτών που καταναλώνουν αντιβιοτικά δεν ξεπερνά το 3%. Και, δυστυχώς, σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν φαίνεται να υπάρχει τάση βελτίωσης. Οι Έλληνες, πάντως, δεν «αποθηκεύουν» πλέον αντιβιοτικά, καθώς το ποσοστό έπεσε στο 1%, από 20% που ήταν.

 Στο ερώτημα γιατί ο Έλληνας λαμβάνει αντιβιοτικά, οι επιστήμονες απαντούν ότι στο 70% των περιπτώσεων κάνει χρήση για απλές καθημερινές χειμωνιάτικες ιώσεις που εκδηλώνονται με βήχα, πονόλαιμο και συνάχι, που δεν χρειάζονται καν τη βοήθεια των γιατρών. «Τα προμηθεύεται από το φαρμακείο χωρίς ιατρική συνταγή», τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Ενημέρωσης για την Ορθολογική Χρήση των Αντιβιοτικών (18-24 Νοεμβρίου), η Κυριακή Κανελλακοπούλου, καθηγήτρια Παθολογίας-Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ. Ως αποτέλεσμα, παρουσιάζεται υψηλή αντοχή των μικροβίων στα πολύτιμα αντιβιοτικά, όχι μόνο στα νοσοκομεία, αλλά και στην κοινότητα, με δυσάρεστα αποτελέσματα, αφού, σύμφωνα με τους επιστήμονες, το «κακό» μικρόβιο του πνευμονιόκκοκου έχει αποκτήσει 40% αντοχή και οι μισοί που προσβάλλονται δεν θα θεραπευτούν. Επίσης, σύμφωνα με τους επιστήμονες, το κολοβακτηρίδιο (ουρολοιμώξεις) έχει αποκτήσει αντοχή 15%. Συνέπεια της υπερκατανάλωσης είναι «η καταστροφή της δράσης των αντιβιοτικών» και «η αντοχή των μικροβίων, η οποία μεταδίδεται», ανέφερε η κ. Κανελλακοπούλου.

Η επιστημονική κοινότητα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι πρέπει να μειωθεί η κατανάλωση αντιβιοτικών κατά 90% στην κοινότητα, με σκοπό να καταστούν τα αντιβιοτικά ξανά ισχυρά.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass