"Διαρκείας το βάρος των εορτών"

Αναφέρει ο καθηγητής ΤΕΦΑΑ του Π.Θ. κ. Αθ. Τζιαμούρτας και συνιστά λελογισμένη κατανάλωση τροφών *Τι έδειξε έρευνα για τη σωματοδομή 50 γυναικών τις μέρες των εορτών

Δημοσίευση: 30 Δεκ 2019 22:10

Τα Χριστούγεννα, και οι σημαντικές γιορτές, χαρακτηρίζονται συνήθως από υπερπληθώρα τροφών, πλούσιων σε θερμίδες, που μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση του σωματικού βάρους και μεταβολή της σωματοδομής.

Στο εργαστήριο Βιοχημείας, Φυσιολογίας και Διατροφής της Άσκησης (SmArTLab, www.smartgroup.edu.gr) του ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας πραγματοποιήθηκε μια εργασία, όπως αναφέρει στην "ΕτΔ" ο καθηγητής κ. Αθανάσιος Τζιαμούρτας, όπου αξιολογήθηκε η σωματοδομή άνω των από 50 γυναικών, 3 ημέρες πριν τα Χριστούγεννα και 4 ημέρες μετά την Πρωτοχρονιά. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως μέσα σε δύο εβδομάδες οι συμμετέχουσες αύξησαν το σωματικό τους βάρος κατά 0.5 κιλά, αλλά και το ποσοστό λίπους κατά 0.4%. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ίδιο, το 77% των γυναικών αύξησαν το σωματικό βάρος και το 50% αυτών αύξησαν την περιφέρεια της μέσης περισσότερο από ένα εκατοστό. Οι γυναίκες κατανάλωναν περισσότερες μερίδες φαγητού, που προέρχονταν κυρίως από κρέας, ψάρια, αυγά και αλκοόλ. Γίνεται λοιπόν κατανοητό, διαπιστώνει ο κ. Τζιαμούρτας, πως μια βραχύχρονη περίοδος εορτών μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη σωματοδομή. Για να αποφευχθεί αυτή η μεταβολή θα πρέπει να κάνει κάποιος ορισμένες ενέργειες, όπως η καταγραφή των τροφών που καταναλώνει, έστω και για ορισμένες ημέρες. Αυτή η πρακτική, συνεχίζει, μπορεί να περιορίσει την αυξημένη πρόσληψη θερμίδων. Ακόμα αύξηση της σωματικής δραστηριότητας μπορεί να περιορίσει την πρόσληψη τροφής και να δράσει περιοριστικά στη μεταβολή της σωματοδομής. Λαμβάνοντας υπόψη πως η αύξηση του βάρους που επέρχεται την περίοδο των εορτών συνήθως παραμένει και μετά το πέρας αυτών θα πρέπει αυτή την περίοδο να καταναλώνουμε τροφές λελογισμένα, επιλέγοντας εκείνες που είναι διατροφικά πλούσιες , δηλαδή με πολλές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία και όχι αυτές που περιέχουν πολλές θερμίδες, όπως τα γλυκά και το αλκοόλ, συμπεραίνει επίσης ο καθηγητής.

Για να καταλήξει τονίζοντας:

"Η αύξηση της παχυσαρκίας στον Δυτικό κόσμο έχει αρχίσει να παίρνει διαστάσεις πανδημίας και η Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου, κατέχει τις πρώτες θέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τόσο στους ενήλικες όσο και στον παιδικό πληθυσμό. Η κατανόηση των περιόδων όπου η αύξηση του σωματικού βάρους επέρχεται έχει ιδιαίτερη σημασία, επειδή μπορεί να οδηγήσει σε περιορισμό και αποφυγή αυτού του φαινομένου. Δεδομένα από εργασίες που έχουν γίνει στις ΗΠΑ έδειξαν ότι η αύξηση του σωματικού βάρους κατά τη διάρκεια σημαντικών γιορτών κυμαίνεται από 0.5 έως 2 κιλά, ενώ η αύξηση είναι εντονότερη στα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα".

ΤΡΙΚΑΛΑ (Της ανταποκρίτριάς μας Γεωργίας Κωστακοπούλου)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass