ΥΠΟΘΕΣΗ ΥΓΕΙΑΣ

Δημοσίευση: 31 Δεκ 2019 22:02
Με τις γνωστές από πέρυσι κάρτες το ημερολόγιο της ΘΕΨΥΠΑ και για το 2020. Κάρτες με καλλιτεχνικά δημιουργήματα και δράσεις των μελών του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης. Καλή χρονιά! Με τις γνωστές από πέρυσι κάρτες το ημερολόγιο της ΘΕΨΥΠΑ και για το 2020. Κάρτες με καλλιτεχνικά δημιουργήματα και δράσεις των μελών του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης. Καλή χρονιά!

Η γρίπη, ο ιός του Νείλου και η φοιτήτρια

Ο Δημήτρης Κεχαγιάς θα αντικαταστήσει ένα από τα πλέον πολυσυζητημένα πρόσωπα, τον Κωνσταντίνο Πατέρα, στη θέση του διοικητή του ΓΝ Καρδίτσας στην 5η ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, σύμφωνα με την αναθεωρημένη λίστα των διοικητών και αναπληρωτών διοικητών των νοσοκομείων που έδωσε στη δημοσιότητα παραμονές των Χριστουγέννων η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Οι ενστάσεις για την επιλογή του κ. Πατέρα σχετίζονταν κυρίως με την ηλικία του.

Στην 5η ΥΠΕ επίσης ο Κωνσταντίνος Χροναίος θα είναι ο επόμενος αναπληρωτής διοικητής στο Γ.Ν. Λιβαδειάς - Γ. Ν. Θήβας με αρμοδιότητα στην Αποκεντρωμένη Οργανική Μονάδα ΘΗΒΑ, αντί του Κωνσταντίνου Τυρηνόπουλου, ένα από τα πρόσωπα που επίσης απασχόλησε τη δημόσια συζήτηση και παραιτήθηκε από τον διορισμό με καταγγελίες. Ο τίτλος σπουδών του κ. Τυρηνόπουλου είχε θεωρηθεί ανεπαρκής για να καλύψει τα προαπαιτούμενα προσόντα της προκήρυξης. Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι θα κινηθεί νομικά για προσβολή της προσωπικότητάς του.

* * *

* Σε πολύ χαμηλά επίπεδα βρίσκεται η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα σύμφωνα με την τελευταία εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, στην οποία πάντως τονίζεται η σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού ως ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη.

Σύμφωνα με την έκθεση την εβδομάδα 51/2019 (16–22 Δεκεμβρίου 2019) στα δύο Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης (Τμήμα Ιολογίας, Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, και Β' Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Ιατρική Σχολή Α.Π.Θ.), στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Ε.Κ.Π.Α. και στο Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 41 κλινικά δείγματα όλα από νοσοκομεία. Τα 3 (7,3%) εξ΄ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης, και όλα βρέθηκαν να ανήκουν στον τύπο Α και τον υπότυπο Α(Η3Ν2)

Από τα τέλη Σεπτεμβρίου μέχρι και τις παραμονές των Χριστουγέννων καταγράφηκαν 4 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης. Από αυτά, τα 4 νοσηλεύτηκαν σε Μ.Ε.Θ.. Κανένα από τα κρούσματα δεν είχε εμβολιαστεί για την εποχική γρίπη, αν και όλα ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός σύμφωνα με την σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας. Το ίδιο χρονικό διάστημα καταγράφηκε ένας θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη σε ασθενή με νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ. .

* * *

* Όσον αφορά στον ιό του Δυτικού Νείλου, που έλαβε ανησυχητικές διαστάσεις στη διάρκεια της χρονιάς από την αρχή της περιόδου 2019 μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου, περίοδο για την οποία έχουν εκδοθεί επίσημα στοιχεία, έχουν διαγνωστεί 227 κρούσματα λοίμωξης στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 140 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και τα 87 είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα)/ δεν είχαν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ . Έχουν καταγραφεί 35 θάνατοι ασθενών με λοίμωξη από τον ιό, ηλικίας άνω των 60 ετών (διάμεση ηλικία θανόντων=81 έτη). Για έναν ασθενή (με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ) δεν κατέστη δυνατός ο καθορισμός του πιθανού χρόνου και τόπου έκθεσης, λόγω σύνθετου ιατρικού ιστορικού (και γι’ αυτό δεν συμπεριλαμβάνεται στον συνολικό αριθμό των φετινών περιστατικών).

Ο νομός Λάρισας είναι στην ομάδα των περιοχών με τα σοβαρότερα προβλήματα καθώς διαγνώστηκαν 40 κρούσματα εκ των οποίων τα 16 στον Δήμο Λαρισαίων, τα 6 στον Δήμο Κιλελέρ, από 5 στους Δήμους Τυρνάβου και Ελασσόνας και από 3 στους Δήμους Τεμπών, Αγιάς και Φαρσάλων. Στην υπόλοιπη Θεσσαλία διαγνώστηκαν 7 κρούσματα στον νομό Καρδίτσας και 6 στον νομό Τρικάλων.

* * *

* Με απόφαση του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια επιχορηγείται το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας με το ποσό των 80.000 € για την κάλυψη δαπάνης προμήθειας ενός Ενδοσκοπικού Συστήματος για γυναικολογική χρήση για τις ανάγκες της Πανεπιστημιακής Μαιευτικής – Γυναικολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου.

* * *

* Συγκροτείται στο Υπουργείο Υγείας Υγειονομική Επιτροπή Ρύπανσης και Μόλυνσης Περιβάλλοντος. Εκτός των μόνιμων μελών συμμετέχουν ανάλογα με το κατά περίπτωση αντικείμενο περιβάλλοντος και μέλη από τις περιφέρειες της χώρας.

Από την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας για θέματα ρύπανσης νερών καθώς και ελέγχου παράκτιων και παρόχθιων νερών μέλη ορίστηκαν ο Απόστολος Τσαρτσάλης του κλάδου ΤΕ Εποπτών Δημόσιας Υγείας ως τακτικό μέλος, με αναπληρωτή τον Μιχάλη Κουτσιμανή, του κλάδου ΤΕ Εποπτών Δημόσιας Υγείας, οι οποίοι αμφότεροι υπηρετούν στο Τμήμα Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου Π.Ε. Λάρισας.

* * *

* Φοιτήτρια του τμήματος Φαρμακευτικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου συμμετέχει στη μάχη για την αντιμετώπιση του διαβήτη στην Ελλάδα. Πρόκειται για την Αθηνά Τζαμουράνου φοιτήτρια και μέλος της φοιτητικής ομάδας ATP (Aristotle Team of Pharmacy) που θα υλοποιήσει το καινοτόμο πρότζεκτ που εγκρίθηκε από τον Διεθνή Οργανισμό IDF (International Diabetes Federation) στη διάρκεια του Παγκόσμιου Συνεδρίου, που πραγματοποιήθηκε 2-6 Δεκεμβρίου 2019, στην πόλη Μπούσαν, στη Νότια Κορέα.

Μαζί με την κ. Τζαμουράνου συμμετέχουν, με δικά τους πρότζεκτ, άλλα 60 άτομα από 50 διαφορετικές χώρες, με κοινό στόχο να βελτιώσουν τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται ο διαβήτης, σε κάθε χώρα ξεχωριστά, να γίνει η κατάλληλη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για το συγκεκριμένο θέμα και να δοθεί βοήθεια σε όσους περισσότερους ανθρώπους είναι δυνατό.

 

* * *

Δύο λόγια για το πρότζεκτ

Πρόκειται για μία πρωτοπόρα δράση που έχει στόχο τη βελτίωση του τρόπου ζωής των ατόμων που ζουν με διαβήτη στην Ελλάδα, μέσω της ανάπτυξης μιας εφαρμογής, η οποία θα βοηθήσει στη διαχείριση της νόσου αλλά και στην εκπαίδευση των ατόμων με διαβήτη και ειδικότερα όσων βρίσκονται σε απομακρυσμένες και δύσβατες περιοχές της χώρας. Σκοπός είναι οι ασθενείς να έχουν τα επιθυμητά επίπεδα γλυκόζης, καθώς ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει κάποιος που πάσχει από τη νόσο είναι ο έλεγχος του σακχάρου του.

Η ανάπτυξη του πρότζεκτ θα γίνει με τη στήριξη της Πανηπειρωτικής Ένωσης για τον Νεανικό Διαβήτη.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass