ΥΠΟΘΕΣΗ ΥΓΕΙΑΣ

Δημοσίευση: 17 Μαρ 2020 22:05

Μελέτες για το φάρμακο του κορονοϊού

Το πειραματικό αντι-ιικό φάρμακο Remdesivir αποτελεί αυτή τη στιγμή ίσως τη μεγαλύτερη ελπίδα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού SARS-CoV-2.

Οι κλινικές δοκιμές, που έχουν ξεκινήσει σε ΗΠΑ και Κίνα, αναμένεται να δώσουν αποτελέσματα εντός του Απριλίου, αναφέρει ο Γιώργος Κόκοτος, καθηγητής Οργανικής Χημείας-Φαρμακοχημείας ΕΚΠΑ και μέλος της συντονιστικής επιτροπής του Κέντρου Αριστείας Σχεδιασμού και Ανακάλυψης Φαρμάκων ΕΚΠΑ.

Προσθέτει πως το Remdesivir είναι ένα πειραματικό αντι-ιικό φάρμακο ευρέως φάσματος, που όμως μέχρι σήμερα δεν έχει λάβει άδεια κυκλοφορίας πουθενά στον κόσμο για οποιαδήποτε χρήση. Αρχικά μελετήθηκε για την αντιμετώπιση του ιού Ebola. Αν και η αποτελεσματικότητά του στην περίπτωση του Ebola δεν αποδείχτηκε καλή, οι μελέτες εκείνες απέδειξαν την ασφάλειά του για χρήση σε ανθρώπους. Έχει επιδείξει δράση τόσο in vitro όσο και in vivo σε πειραματόζωα κατά των ιών MERS-CoV και SARS-CoV, οι οποίοι είναι επίσης κορονοϊοί και ομοιάζουν δομικά με τον SARS-CoV-2. Το πειραματικό αυτό φάρμακο έχει χρησιμοποιηθεί μέχρι σήμερα σε μικρό αριθμό προσβληθέντων από τον νέο κορονοϊό και επομένως απαιτούνται περισσότερο εκτεταμένες μελέτες για την αποτελεσματικότητά του.

 

Γαλλίδες και Τσέχες φοιτήτριες στο ΠΓΝΛ

Την ώρα που αναστέλλονται όλες οι πρακτικές ασκήσεις φοιτητών και μαθητών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο γίνονται δεκτές δύο φοιτήτριες από τη Γαλλία και τρεις από την Τσεχία στο πλαίσιο του προγράμματος «ERASMUS+», για την πραγματοποίηση της πρακτικής τους άσκησης στη Νοσηλευτική.

Η έναρξη της πρακτικής τους άσκησης θα οριστεί ύστερα από συνεννόηση μεταξύ του ακαδημαϊκού υπεύθυνου του προγράμματος ERASMUS και τις αρμόδιες υπηρεσίες του Π.Γ.Ν. Λάρισας.

 

Ελεγχοι στα δίκτυα ύδρευσης των νοσοκομείων

 Τη λήψη μέτρων προστασίας της Δημόσιας Υγείας από τον κορονοϊό SARS–COV-2 στις εγκαταστάσεις εσωτερικού δικτύου ύδρευσης, αποχέτευσης υγρών και διαχείρισης στερεών αποβλήτων των Υγειονομικών Μονάδων συστήνει με εγκύκλιό του το Υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, αν και με βάση τα τρέχοντα στοιχεία ο κίνδυνος μόλυνσης από τον κορονοϊό SARS-COV-2 για τα συστήματα ύδρευσης είναι χαμηλός, συνιστάται, μέχρι νεωτέρας, η εντατικοποίηση των δειγματοληπτικών ελέγχων στο εσωτερικό δίκτυο ύδρευσης των υγειονομικών μονάδων και η παρακολούθηση όλων των μικροβιολογικών παραμέτρων (E.coli, εντερόκοκκοι, pseudomonada aeruginosa, legionella) που προβλέπονται στην ισχύουσα νομοθεσία.

Σε περίπτωση ύπαρξης δεξαμενών αποθήκευσης –εξισορρόπησης στο δίκτυο ύδρευσης της Υγειονομικής Μονάδας συνιστάται η συστηματική απολύμανση του νερού της δεξαμενής με χλωρίωση. Η ποσότητα του υπολειμματικού χλωρίου θα πρέπει να ελέγχεται συστηματικά ώστε στα άκρα του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης να επιτυγχάνεται υπόλειμμα χλωρίου 0,2-0,5 mg/l.

 

Μονάδα Μεταμόσχευσης Καρδιάς στο Ωνάσειο

Με απόφαση του Υπουργείου Υγείας χορηγείται άδεια λειτουργίας Μονάδας Μεταμόσχευσης Καρδιάς στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο (Ω.Κ.Κ.), για τρία χρόνια. Η Μονάδα Μεταμόσχευσης θα είναι διατομεακού επιπέδου και ως επιστημονικός υπεύθυνος αυτής, ορίζεται ο ιατρός διευθυντής Καρδιολογίας Σταμάτης Αδαμόπουλος.

Σύμφωνα με την απόφαση, η άδεια ανακαλείται με όμοια απόφαση που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, εφόσον διαπιστωθεί ότι η Μονάδα Μεταμόσχευσης δεν πληροί τους όρους και τις προϋποθέσεις που καθορίζονται από τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις.

 

Κλειστός και ο Ιατρικός Σύλλογος

Ρολά κατέβασε χθες και ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας, καθώς μετά από απόφαση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου θα παραμείνει κλειστός μέχρι νεωτέρας.

Οι γιατροί θα εξυπηρετούνται μόνο τηλεφωνικά στα τηλέφωνα 2410-287.777 και 2410-236.036 ή ηλεκτρονικά (iatriko2@otenet.gr).

Η θεώρηση του γνησίου της υπογραφής των ιατρών στους εισηγητικούς φάκελους παροχών αναπηρίας (ΚΕΠΑ) και στις ιατρικές βεβαιώσεις θα γίνεται μόνο ηλεκτρονικά.

 

Παράνομο το... ντελίβερι φαρμάκων!

Παράνομη χαρακτηρίζει τη χορήγηση φαρμάκων και ειδών φαρμακείων εκτός του φαρμακείου ο νομικός σύμβουλος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηλίας Δημητρέλλος και καλεί τις διοικήσεις των Φαρμακευτικών Συλλόγων να παραπέμπουν στα Πειθαρχικά Συμβούλια των Περιφερειών περιπτώσεις που έπεσαν στην αντίληψή τους.

Το θέμα προέκυψε τις τελευταίες εβδομάδες από φαρμακεία που με το πρόσχημα του κοινωνικού μηνύματος «Μένουμε σπίτι» προβαίνουν σε κατ' οίκον παράδοση φαρμάκων και ειδών φαρμακείων στους πελάτες τους, πρακτική που συνιστά κατά το νομικό σύμβουλο του Π.Φ.Σ. παραβίαση της κείμενης φαρμακευτικής νομοθεσίας και του Κώδικα της Ελληνικής Φαρμακευτικής Δεοντολογίας.

Σύμφωνα με την τεκμηρίωση του νομικού συμβούλου:

* Το άρθρο 4 παρ του Ν. 1963/1991 ορίζει ότι «Το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό και χορηγείται διά χειρός φαρμακοποιού» και το άρθρο 14 του Κώδικα Φαρμακευτικής Δεοντολογίας (ΠΔ 312/1992, ΦΕΚ Α' 157) ότι «Ο φαρμακοποιός οφείλει να ασκεί προσωπικώς τη φαρμακευτική και να παρασκευάζει και να παραδίδει αυτοπροσώπως τα φάρμακα στους αρρώστους ή στους οικείους τους».

* Ομοίως, το άρθρο 9 του ως άνω Κώδικα προβλέπει ότι «Οι συνταγές εκτελούνται από τον αδειούχο φαρμακοποιό ή τον νόμιμο αντικαταστάτη του. Ο φαρμακοποιός που εκτέλεσε τη συνταγή υπογράφει και σφραγίζει αυτή με την προσωπική του σφραγίδα»

* Επίσης, το άρθρο 4 του ΠΔ 121/2008 (ΦΕΚ Α' 183), ως ισχύει, ορίζει ότι: «Οι φαρμακοποιοί που συμβάλλονται είτε ατομικά είτε συλλογικά με τον ΟΠΑΔ και τους ασφαλιστικούς οργανισμούς υποχρεούνται:. .. δ. Να εκτελούν οι ίδιοι ή οι νόμιμοι αντικαταστάτες τους πιστά κάθε συνταγή που έχει εκδοθεί κανονικά και προσκομίζεται για εκτέλεση εμπρόθεσμα (εντός πέντε εργασίμων ημερών από την έκδοσή της)».

 

 

IATRIKH STHLH

Οδηγίες προς συναλλασσόμενους χθες για την ασφάλεια φαρμακοποιού και συναλλασσομένων σε κεντρικό φαρμακείο της Λάρισας

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass