Ιδιώτες γιατροί με μπλοκάκια στα νοσοκομεία!

ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΤΟΥΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΕ ΔΕΣΜΗ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ * ΖΗΤΑ ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΣΗ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΑΠΟ ΥΠΟΠΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΠΙΚΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ

Δημοσίευση: 24 Μαρ 2020 19:06

Η δυνατότητα του εθνικού συστήματος υγείας να ανταποκριθεί σε μια πιθανή ραγδαία αύξηση προσβεβλημένων από τον κορονοϊό ασθενών βρίσκεται στο επίκεντρο του δημόσιου προβληματισμού όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην πλειονότητα των χωρών που έχουν πληγεί από την εξάπλωση του φονικού ιού.

Το δίκτυο των δωρητών, που αναπτύσσεται σε ολόκληρη τη χώρα μηδέ εξαιρουμένης και της Λάρισας, για τη χρηματοδότηση των προμηθειών σε εξοπλισμό και μέσα ατομικής προστασίας, σε συνδυασμό με την ενεργοποίηση του κινήματος των εθελοντών και την εκδήλωση της κοινωνικής αλληλεγγύης στο υγειονομικό προσωπικό αποτελούν δείγματα αγωνιώδους προσπάθειας να στηριχθεί το εθνικό σύστημα υγείας στη χώρα μας.

Είχαν προηγηθεί οι ανακοινώσεις του Υπουργείου Υγείας για τονωτικές ενέσεις στα νοσοκομεία με προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για την αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών σε προσφορά υπηρεσιών υγείας στις μονάδες και πτέρυγες που ετοιμάστηκαν για τον κορονοϊό και ακολούθως προσλήψεις γιατρών χωρίς ειδικότητα -ειδικευομένων- με συνοπτικές διαδικασίες.

Ενδεικτική της αγωνίας για την κάλυψη αναγκών είναι η διευκρινιστική εγκύκλιος του υφυπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, που προβλέπει ότι λόγω του κατεπείγοντος οι ενδιαφερόμενοι χωρίς ειδικότητα ιατροί που θα προσέλθουν από μόνοι τους στα νοσοκομεία και πληρούν τις προϋποθέσεις, μπορούν να συνάψουν άμεσα σύμβαση και να τοποθετηθούν σε κενή οργανική θέση ειδικευόμενου οποιοσδήποτε ειδικότητας.

Η αποτελεσματικότητα αυτής της διαδικασίας ωστόσο για την κάλυψη όσων αναγκών σχετίζονται με την ανάπτυξη του κορονοϊού φαίνεται ότι αμφισβητείται, καθώς όπως σημείωνε γνωστός νοσοκομειακός παράγοντας, οι χωρίς ειδικότητα γιατροί στερούνται εμπειρίας και ως εκ τούτου δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη "μάχη" κατά του ιού - "την ώρα της μάχης δεν είναι δυνατή η εκπαίδευσή τους" τόνιζε χαρακτηριστικά.

Στην ανάπτυξη του προβληματισμού για την κάλυψη των αναγκών του εθνικού συστήματος υγείας πέραν των ευχολογίων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, δεν πέρασε απαρατήρητη η πρόταση του ΚΚΕ για την επίταξη ιδιωτικών υποδομών υγείας και εργαστηρίων, ενώ διατυπώνονται ολοένα και περισσότερες απόψεις για τη χρησιμοποίηση ιδιωτών γιατρών στο δημόσιο σύστημα υγείας εξαιτίας της "κατάστασης έκτακτης ανάγκης" που διανύει η χώρα.

Η άποψη ότι και οι ιδιώτες υπηρετούν τη δημόσια υγεία έστω και αν δεν είναι κρατικοί υπάλληλοι φαίνεται να κερδίζει έδαφος. Είναι ενδεικτικό ότι χθες ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος με κατεπείγουσα επιστολή του στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, την οποία κοινοποιεί στο γραφείο του πρωθυπουργού, καταθέτει δέσμη προτάσεων για τη διαχείριση της πανδημίας covid 19 όπου θεωρεί αναγκαία την αξιοποίηση και συμμετοχή του συνόλου του ιατρικού προσωπικού της χώρας.

"Στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης μπορεί να συμβάλει καθοριστικά ο ιδιωτικός τομέας (ελεύθεροι επαγγελματίες ιατροί, ιδιωτικά ασθενοφόρα, κ.τ.λ.), εντός προδιαγεγραμμένου πλαισίου, κάνοντας πράξη τη συνεργασία κρατικού και ιδιωτικού τομέα προς όφελος της κοινωνίας" τονίζει χαρακτηριστικά, αφήνοντας ανοιχτό το παράθυρο ακόμα και απασχόλησης ιδιωτών γιατρών με εμπειρίες στα δημόσια νοσοκομεία. Ενώ επαναδιατυπώνει το αίτημα για οικονομική στήριξη των ιδιωτών γιατρών, των Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Διαγνωστικών Κέντρων, που δρουν ως ασπίδα προστασίας για το ΕΣΥ και για τις ανάγκες Δημόσιας Υγείας.

Στο πακέτο των προτάσεών του ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ζητά την αποσυμφόρηση των Νοσοκομείων από ύποπτα κρούσματα, περιορίζοντας την επιμόλυνση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που ακουσίως μπορεί να έρθει σε επαφή μαζί τους, τόσο στον κρατικό όσο και στον ιδιωτικό τομέα, προτείνει τη δημιουργία τοπικού περιφερειακού συντονιστικού κέντρου υπό την αιγίδα και την απόλυτη καθοδήγηση του ΕΟΔΥ με τη συνδρομή των Ιατρικών Συλλόγων, καθώς και την παρουσία των προέδρων Ιατρικών Συλλόγων στην επιτροπή λοιμώξεων των Νοσοκομείων Αναφοράς στις τοπικές ΥΠΕ για ιδιαίτερα ζητήματα που άπτονται της γεωγραφικής διαχείρισης των περιστατικών.

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΣΥ

Ειδικότερα, σύμφωνα με την προτεινόμενη δέσμη μέτρων στο ΕΣΥ θα πρέπει να προβλέπεται η κατάλληλη διαμερισματοποίηση των κλινικών των νοσοκομείων, με άμεση προμήθεια κατάλληλων αναπνευστήρων, φορητών ακτινολογικών μηχανημάτων και κατάλληλου ιατρικού εξοπλισμού ώστε να αναπτυχθούν με αυξημένη ταχύτητα επιπλέον κλίνες νοσηλείας.

Προτείνεται:

* Δημιουργία ειδικού κοντέινερ (isolation box) για τη δειγματοληψία και αρχική κλινική εκτίμηση με όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές.

* Αναδιάταξη και συγχώνευση κλινικών νοσοκομείων με δημιουργία πτέρυγας κορονοϊού και πτέρυγας ύποπτων κρουσμάτων σε κάθε νομαρχιακό νοσοκομείο.

* Επίσπευση της λήψης του αποτελέσματος από τα εργαστήρια αναφοράς δείγματος κορονοϊού ώστε να επιταχυνθεί η γρήγορη διακίνηση και διαχείριση των ύποπτων κρουσμάτων.

* Σύνταξη ειδικού πρωτοκόλλου από τον ΕΟΔΥ για τη διαχείριση έκτακτων συμβάντων σε ασθενείς με κορονοϊό (π.χ. έμφραγμα του μυοκαρδίου, κάταγμα, τοκετός, αιμοκάθαρση, κλπ ).

* Αναδιοργάνωση, θωράκιση με αυστηρά μέτρα προστασίας και άμεση ενίσχυση του ΕΚΑΒ ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες.

* Αναδιοργάνωση του εφημεριακού καθεστώτος στα Νοσοκομεία ώστε να υπάρχουν εφεδρείες σε περίπτωση υποχρεωτικής καραντίνας του υπηρετούντος προσωπικού.

* Άμεση ανάπτυξη του μέγιστου αριθμού κλινών στις Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Καταγραφή των γιατρών και νοσηλευτών που έχουν εξειδίκευση στις ΜΕΘ προκειμένου να αξιοποιηθούν για τις νέες κλίνες που θα λειτουργούν παράλληλα με τις ΜΕΘ.

* Πρόβλεψη για δημιουργία εφεδρικών χώρων νοσηλείας (π.χ. σε κλειστά νοσοκομεία) με τις κατάλληλες προδιαγραφές και πρόσληψη του αντίστοιχου υγειονομικού προσωπικού.

* Πρόβλεψη και κατάλληλος σχεδιασμός για κάλυψη αναγκών νησιωτικών και ακριτικών περιοχών.

* Πρόβλεψη για επιχειρησιακή γεωγραφική ενίσχυση περιοχών που θα βρεθούν στο επίκεντρο της πανδημίας.

* Στρατηγικό πρωτόκολλο γεωγραφικής διακίνησης νοσηλευόμενων ασθενών που χρήζουν νοσηλεία σε ΜΑΦ ή ΜΕΘ προς τα Νοσοκομεία Αναφοράς COVID-19.

* Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στα Νοσοκομεία ή να δρομολογηθούν συμβάσεις ειδικού τύπου για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών.

* Αναστολή όλων των αδειών και ανάκληση μετακινήσεων / αποσπάσεων των ιατρών του ΕΣΥ σε άλλες περιοχές εκτός εάν εξυπηρετούν υπηρεσιακές ανάγκες δημόσιας υγείας.

* Ειδικά μέτρα προστασίας και πρωτόκολλο μεταφοράς στις αεροδιακομιδές.

Παράλληλα, για τη διαχείριση ειδικών πληθυσμιακών ομάδων ο ΠΙΔ προτείνει οι δομές και οι καταυλισμοί που φιλοξενούν πρόσφυγες και μετανάστες να θεωρηθούν κλειστές, με αναβάθμιση των μέτρων προστασίας τους με σκοπό την προφύλαξη τόσο των προσφύγων και μεταναστών, όσο και του κοινωνικού συνόλου και να συνταχθούν ειδικά πρωτόκολλα από τον ΕΟΔΥ για ιδιαίτερους πληθυσμούς ( π.χ. ρομά, ένοικοι ιδρυμάτων, κλπ).

Του Δημ. Κατσανάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass