H άυλη συνταγογράφηση δεν είναι δωρεάν

ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ

Δημοσίευση: 03 Απρ 2020 15:13

H άυλη συνταγογράφηση δεν είναι δωρεάν, παρότι οι ιατροί παρέχουν στήριξη στους ασθενείς τους υπενθυμίζει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος σε νέα ανακοίνωσή του με αφορμή την ενεργοποίηση του νέου συστήματος συνταγογράφησης μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας gov.gr

Στην ανακοίνωσή του διευκρινίζει ότι η άυλη συνταγογράφηση δεν είναι συνταγή χωρίς ιατρική εξέταση του ασθενούς αλλά αποτελεί μέρος της επίσκεψης σε συμβεβλημένο ή μη ιατρό, που προϋποθέτει τις απαραίτητες εργαστηριακές και κλινικές εξετάσεις. Γι’ αυτό και η άυλη συνταγή θα πρέπει να εκδίδεται μόνο εφόσον ο ιατρός έχει απόλυτη γνώση της κατάστασης της υγείας του ασθενούς, τον οποίο σε πολλές περιπτώσεις παρακολουθεί χρονίως. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει το νέο σύστημα της άυλης συνταγογράφησης να θεωρείται από τους ασθενείς ως παραγγελία φαρμάκων, τα οποία ενίοτε τους χορηγούνται από άλλον ιατρό.

Επίσης, τονίζεται στην ανακοίνωση, οι ασθενείς δεν μπορούν να απαιτούν την έκδοση άυλης συνταγής από ιατρούς, ζητώντας να τους εξετάσουν εκ των υστέρων μετά την αγορά των φαρμάκων, καθότι αποτελεί πράξη απαγορευτική για τον ιατρικό κόσμο και καταλήγει: "Ειδικά αυτές τις ημέρες που οι ιατροί υποστηρίζουν ασθενείς με κάθε τρόπο, ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός στις δημόσιες δομές υγείας, θα πρέπει και οι πάσχοντες να είναι συνεργάσιμοι, έχοντας υπόψη τους ότι δεν είναι υποχρεωμένοι οι ιατροί να αντιγράφουν φαρμακευτικές αγωγές άλλων συναδέλφων τους, ούτε να δέχονται ως παραγγελία τα όσα τους μεταφέρονται τηλεφωνικά. Ιδιαίτερα μάλιστα δεν μπορούν να ζητούν συνταγές για άλλους ασθενείς".

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass