To εμβόλιο της γερμανικής Curevac μπορεί να διατηρηθεί μήνες στο ψυγείο

Αυτό μπορεί να μειώσει σημαντικά το κόστος εφοδιασμού σε μελλοντικούς εμβολιασμούς

Δημοσίευση: 16 Νοε 2020 12:00

ΑΘΗΝΑ
Σύμφωνα με τον Φλόριαν φον ντερ Μιούλμπε, επικεφαλής παραγωγής της φαρμακευτικής εταιρείας Curevac, το εμβόλιο που αναπτύσσει για τον κορονοϊό μπορεί να αποθηκευτεί επί μήνες σε θερμοκρασία ψυγείου, κάτι το οποίο διευκολύνει τη συντήρησή του.

Πιο συγκεκριμένα, το δραστικό συστατικό του παραμένει σταθερό σε θερμοκρασία πέντε βαθμών για τουλάχιστον τρεις μήνες, όπως ανακοίνωσε η Curevac, επικαλούμενη δική της σειρά δοκιμών. Επιπλέον, μπορεί να διατηρηθεί έως και 24 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου. Η εταιρεία δηλώνει «πεπεισμένη» ότι εάν επιτύχει το υποψήφιο εμβόλιό της, θα μπορούσε να διανεμηθεί και να χορηγηθεί στο πλαίσιο της συνήθους «τυπικής αποθήκευσης εμβολίων σε θερμοκρασία ψυγείου». Αυτό θα μείωνε σημαντικά το κόστος εφοδιασμού σε μελλοντικούς εμβολιασμούς, όπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

ΣΤΑ ΑΡΧΙΚΑ ΣΤΑΔΙΑ
Το εμβόλιο της Curevac βρίσκεται ακόμη στα αρχικά στάδια κλινικών δοκιμών. Μερικά από τα πιθανά εμβόλια κατά του κορονοϊού που αναπτύσσονται, επί του παρόντος πρέπει να αποθηκευτούν σε συνθήκες βαθιάς κατάψυξης. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνεται και το πολλά υποσχόμενο δραστικό συστατικό της γερμανικής φαρμακευτικής εταιρείας Biontech και της αμερικανικής Pfizer. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία αυτών των εταιρειών, το δραστικό τους συστατικό διατηρείται μόνο πέντε ημέρες σε θερμοκρασία ψυγείου. Για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους πρέπει να αποθηκευτεί στους -70 βαθμούς, γεγονός που καθιστά τον εφοδιασμό του πιο περίπλοκο, δεδομένου ότι οι ευρωπαϊκές φαρμακαποθήκες αυτή τη στιγμή δεν έχουν τη δυνατότητα διατήρησης μεγάλων ποσοτήτων υπό τις απαιτούμενες συνθήκες βαθείας καταψύξεως. Το εμβόλιο της Curevac βρίσκεται επί του παρόντος στα αρχικά στάδια των κλινικών δοκιμών και δεν μπορεί ακόμα να προβλεφθεί εάν τελικά θα είναι αποτελεσματικό και ασφαλές. Ούτε η ανάπτυξη του δραστικού συστατικού των εταιρειών Biontech και Pfizer έχει όμως ακόμη ολοκληρωθεί.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass