Φτάνουμε στην κορύφωση του 2ου κύματος της πανδημίας!

ΣΕ ΔΥΟ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ Η ΠΤΩΣΗ ΔΙΑΣΩΛΗΝΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΩΝ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Κ. ΓΟΥΡΓΟΥΛΙΑΝΗΣ -110 ΝΕΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ, 219 ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ -ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΓΙΑ COVID ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΤΑΙ ΤΟ ΓΝΛ -ΚΛΕΙΝΕΙ ΚΑΙ Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ, ΜΕΤΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ -ΙΣΛ: ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΙΔΙΩΤΕΣ ΓΙΑΤΡΟΙ- ΜΑΖΙΚΗ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΤΥΡΝΑΒΙΤΩΝ ΣΤΗ ΔΡΑΣΗ «DRIVE THROUGH RAPID TESTS» ΤΟΥ ΕΟΔΥ

Δημοσίευση: 17 Νοε 2020 21:01

Ρεπορτάζ Δημ. Κατσανάκης

Ιδιαίτερα δύσκολη με ασφυκτικές πιέσεις για το δημόσιο σύστημα υγείας αναμένεται

να είναι και η παρούσα εβδομάδα, καθώς στη διάρκειά της αναμένεται, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, να κορυφωθεί η πανδημία, όπως προβλέπει ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Κώστας Γουργουλιάνης. Αν και ο αριθμός των νέων κρουσμάτων εμφανίζει μια μικρή υποχώρηση το τελευταίο διήμερο, οι εφημερίες στα δύο νοσοκομεία είναι δραματικές καθώς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας δεν υπάρχει κρεβάτι, ενώ στους υπόλοιπους θαλάμους νοσηλείας ήπιων περιστατικών τα κρεβάτια είναι λιγοστά, με το Γενικό Νοσοκομείο να απέχει ελάχιστα από τη μετατροπή του σε νοσοκομείο covid και οι μη covid ασθενείς να αρχίσουν να μεταφέρονται σε ιδιωτικές κλινικές με την ενεργοποίηση των συμβάσεων του ΕΟΠΥ.
Μιλώντας χθες για την εξέλιξη της πανδημίας στην «Ε», ο κ. Γουργουλιάνης προέβλεψε ότι εντός της εβδομάδας αναμένεται η κορύφωση με τον αριθμό των νέων κρουσμάτων να αρχίσει προς το τέλος της εβδομάδας την πτωτική πορεία των λοιμώξεων. Ωστόσο, πρόσθεσε, η πτώση του αριθμού των διασωληνωμένων ασθενών αλλά και των θανάτων αναμένεται να καθυστερήσει κατά 10-15 ημέρες και τοποθετείται στις αρχές Δεκεμβρίου.
Συνεπώς, κατέληξε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι για το σύστημα υγείας και τα νοσοκομεία εβδομάδες συνεχούς έντασης με πολλά και βαριά περιστατικά, ενώ απηύθυνε έκκληση για εθελοντική προσφορά από γιατρούς άλλων κλινικών και νέους ειδικευόμενους. «Ζούμε ιστορικές στιγμές τόσο κοινωνικά όσο και στην ιατρική επιστήμη και καλούμε τους νέους γιατρούς, τους ειδικευόμενους να έρθουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και να ζήσουν αυτές τις πολύτιμες εμπειρίες...» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γουργουλιάνης. Στο μέτωπο της πανδημίας σύμφωνα με στοιχεία για τη γεωγραφική κατανομή των 2.198 νέων κρουσμάτων που ανακοίνωσε χθες το απόγευμα ο ΕΟΔΥ, στη Λάρισα καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο 110 νέα κρούσματα, που αντιστοιχούν στο 50,2% του συνόλου των 219 νέων κρουσμάτων στη Θεσσαλία. Με τα 110 κρούσματα η Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας βρίσκεται στην τέταρτη θέση της λίστας με τις πλέον επιβαρυμένες περιοχές της χώρας μετά την Περιφέρεια Αττικής με τα 492 κρούσματα, τη Θεσσαλονίκη με τα 491 νέα κρούσματα και τη Δράμα με 147 κρούσματα και με τις Σέρρες των 105 νέων κρουσμάτων να συμπληρώνουν την πεντάδα. Όσο για την υπόλοιπη Θεσσαλία, 45 κρούσματα (20,55 %) καταγράφηκαν στην Π.Ε. Μαγνησίας, 27 κρούσματα (12,32 %) στην Π.Ε. Καρδίτσας και 37 κρούσματα (16,9%) στην Π.Ε. Τρικάλων.

ΑΣΦΥΞΙΑ ΣΤΙΣ ΜΕΘ
Τραγική παραμένει η κατάσταση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας καθώς στα δύο νοσοκομεία της Λάρισας δεν υπάρχει κανένα διαθέσιμο κρεβάτι (!) με την 5η ΥΠΕ να στέλνει στο Γενικό Νοσοκομείο 4 νέους αναπνευστήρες και εξοπλισμό για την ανάπτυξη αντίστοιχων 4 νέων κρεβατιών ΜΕΘ. Την ίδια ώρα 6 κρεβάτια δίνονται για χρήση στο Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να σταλεί εξοπλισμός για την ανάπτυξη άλλων 4 κρεβατιών ΜΕΘ στο Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου.
Σύμφωνα πάντως με στοιχεία του Υπουργείου Υγείας, η 5η ΥΠΕ είναι η δεύτερη Υγειονομική Περιφέρεια από άποψη πληρότητας ΜΕΘ σε απόσταση αναπνοής από την 3η ΥΠΕ Μακεδονίας.
Συγκεκριμένα, διαθέτοντας 60 κλίνες, εκ των οποίων 56 κατειλημμένες και 4 κενές, εμφανίζει πληρότητα 93% μόλις μία ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερα από την 3η ΥΠΕ Μακεδονίας με 125 κλίνες, εκ των οποίων 118 κατειλημμένες και 7 κενές (ποσοστό πληρότητας 94%). Υψηλό ποσοστό πληρότητας της τάξεως του 95% εμφανίζει και η Θεσσαλονίκη (συμπεριλαμβάνονται τα Νοσοκομεία Χαλκιδικής, Κατερίνης και Καβάλας) όπου από τα 192 κρεβάτια τα 182 είναι κατειλημμένα και τα 10 κενά.
Πανελλαδικά στις ΜΕΘ-COVID διατίθενται 588 συνολικά κρεβάτια από τα οποία 463 είναι κατειλημμένα και 125 κενά -ποσοστό πληρότητας 79%. Στις άλλες Υγειονομικές Περιφέρειες η κατάσταση έχει ως εξής:
1η ΥΠΕ (Αττικής): 163 κλίνες, εκ των οποίων 111 κατειλημμένες και 52 κενές (ποσοστό πληρότητας 68%).
2η ΥΠΕ (Πειραιώς και Αιγαίου): 53 κλίνες, εκ των οποίων 31 κατειλημμένες και 22 κενές (ποσοστό πληρότητας 58,5%).
4η ΥΠΕ (Μακεδονίας και Θράκης): 110 κλίνες, εκ των οποίων 98 κατειλημμένες και 12 κενές (ποσοστό πληρότητας 88%).
6η ΥΠΕ (Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας): 47 κλίνες, εκ των οποίων 25 κατειλημμένες και 22 κενές (ποσοστό πληρότητας 53%).
7η ΥΠΕ (Κρήτης): 18 κλίνες, εκ των οποίων 12 κατειλημμένες και 6 κενές (ποσοστό πληρότητας 67%). Στρατιωτικά Νοσοκομεία: 12 κλίνες, όλες κατειλημμένες. Όσον αφορά τα κρεβάτια που νοσηλεύουν ασθενείς με Covid-19 (συνολικά ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ, θάλαμοι αρνητικής πίεσης και απλές κλίνες) στην 5η ΥΠΕ είναι 373 από τα 501 διαθέσιμα κρεβάτια, αν και οι συγκεκριμένοι αριθμοί μεταβάλλονται συνεχώς και εύκολα στη διάρκεια της ημέρας.

ΓΝΛ ΓΙΑ COVID ΑΣΘΕΝΕΙΣ
Στο μεταξύ σε νοσοκομείο για Covid ασθενείς κινδυνεύει να μετατραπεί το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας καθώς, εκτός από την ανάπτυξη 4 νέων κρεβατιών ΜΕΘ, κλείνει και η δεύτερη Παθολογική Κλινική δυναμικότητας 20 κρεβατιών για να δοθεί για τη νοσηλεία ασθενών Covid, με αποτέλεσμα το νομαρχιακό νοσοκομείο πλέον να μη διαθέτει Παθολογική κλινική για περιστατικά μη Covid!
Καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν ότι χθες έγινε νέα αξιολόγηση των ασθενών σε μια προσπάθεια να αδειάσουν κρεβάτια για τη σημερινή εφημερία, ενώ άρχισε ήδη η μεταφορά παθολογικών και χειρουργικών ασθενών στις δύο ιδιωτικές κλινικές, Κυανούς Σταυρός και ΙΑΣΩ και θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες ανάλογα με τις ανάγκες. Τη μεταφορά των ασθενών με την ενεργοποίηση των συμβάσεων του ΕΟΠΥ επιβεβαίωσε ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ, Φώτης Σερέτης, σημειώνοντας πως στον σχεδιασμό της Υγειονομικής Περιφέρειας είναι η με κάθε τρόπο αύξηση των δυνατοτήτων κάλυψης των αναγκών για νοσηλεία περιστατικών Covid από το δημόσιο σύστημα υγείας.

ΙΣΛ: ΚΟΙΝΟ ΜΕΤΩΠΟ ΓΙΑΤΡΩΝ
Στο μεταξύ, ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ανταπόκριση ιδιωτών γιατρών που εκδήλωσαν την πρόθεσή τους να συνδράμουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας τονίζοντας ότι ο κατάλογος ώρα με την ώρα αυξάνεται και καθημερινά επικαιροποιημένος διαβιβάζεται στην 5η ΥΠΕ, υπηρεσία καθ’ ύλην αρμόδια για την τοποθέτησή τους στα κενά και την κάλυψη των αναγκών του ΕΣΥ.
Παράλληλα με ανακοίνωσή του τονίζει: «Ήδη αυτήν τη στιγμή 249 γιατροί του Π.Γ.Ν.Λ., 97 του Γ.Ν.Λ., 91 ειδικευμένοι στα Κ.Υ., 600 ιδιώτες κλινικοί γιατροί και 100 ιδιώτες εργαστηριακοί, υποστηριζόμενοι από μεγάλο αριθμό ειδικευομένων-αγροτικών γιατρών, έχουν ριχτεί στη μάχη κατά του COVID-19 στην περιοχή μας. Επιπρόσθετα, οι ιδιώτες γιατροί εργάζονται παράλληλα και υποστηρίζουν 17 ιδιωτικές κλινικές και Κ.Α.Α., που λειτουργούν στην περιοχή μας και που ορισμένες δομές απ’ αυτές υποστηρίζουν το ΕΣΥ. Αυτό δεν αναιρεί βέβαια το διαχρονικό μας αίτημα για μόνιμες προσλήψεις στο ΕΣΥ, με γρήγορες διαδικασίες.
Ενωμένοι όλοι μαζί σε κοινό μέτωπο, δίνουμε τον υπέρτατο αγώνα για να σώσουμε τις ζωές των συμπολιτών μας. Ιδιαίτερα οι γιατροί των Covid ειδικοτήτων έχουν ξεπεράσει ακόμη και τον εαυτό τους, εργαζόμενοι νυχθημερόν στις ΜΕΘ και στους θαλάμους Covid-19. Οι διχαστικές, συντεχνιακές λογικές, καθώς και οι προσωπικές στρατηγικές ορισμένων, δεν έχουν καμία θέση στο ιατρικό κίνημα.
Στην περιοχή ευθύνη μας, τόσοι γιατροί του κρατικού όσο και του ιδιωτικού τομέα, έχουν συνειδητοποιήσει πλέον ότι η αρμονική συνεργασία τους είναι αυτή που θα φέρει τα καλύτερα αποτελέσματα στη συγκεκριμένη συγκυρία για τους συμπολίτες μας.
Τέλος, πιστεύουμε ακράδαντα πως το Σύστημα Υγείας της χώρας μας, θα πρέπει να έχει έναν ισχυρότατο κρατικό πυλώνα, που θα υποστηρίζεται από ένα εξίσου ποιοτικά αναβαθμισμένο ιδιωτικό τομέα, ώστε να προσφέρονται οι καλύτερες δυνατές ιατρικές υπηρεσίες στους πολίτες, που αυτήν τη στιγμή καλούνται να βοηθήσουν συνειδητά στην αναχαίτιση του ιού, τηρώντας πιστά τα περιοριστικά μέτρα».

Η ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΙΑΣΩ
«Θεωρήσαμε ηθικό χρέος μας την υποστήριξη των δύο Νοσοκομείων της περιοχής μας, καθώς η κρίση της πανδημίας είναι μία κατάσταση πρωτόγνωρη για όλο τον κόσμο» δήλωσε από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής του ΙΑΣΩ Θεσσαλίας, κ. Θεόδωρος Ταλάρης, καθώς το ΙΑΣΩ Θεσσαλίας έχει δηλώσει «παρών» στη μάχη κατά του κορονοϊού θέτοντας στη διάθεση του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ κλίνες στην Πολυδύναμη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) για τη νοσηλεία συμβατικών περιστατικών και την αποσυμφόρηση των δημοσίων νοσοκομείων της Περιφέρειας, προκειμένου να δεχθούν περισσότερους ασθενείς που πάσχουν από Covid-19.
Ήδη έχουν νοσηλευθεί τρεις ασθενείς οι οποίοι διεκομίσθησαν από το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας. Τα περιστατικά αυτά είναι συμβατικά περιστατικά, δηλαδή δεν αφορούν ασθενείς οι οποίοι νοσούν από Covid-19 και απαραίτητη προϋπόθεση για τη διακομιδή τους είναι η ύπαρξη αρνητικού τεστ από κορονοϊό. Πριν τη διακομιδή προηγείται τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των ιατρών των Μονάδων προκειμένου διαπιστωθεί η διαθεσιμότητα κρεβατιού και να γίνει αναλυτική ενημέρωση για τη βαρύτητα του περιστατικού. Ο ασθενής, εφόσον διακομισθεί, παρακολουθείται από τους ιατρούς του ΙΑΣΩ Θεσσαλίας αμισθί και όταν σταθεροποιηθεί επιστρέφει στο νοσοκομείο από όπου προήλθε προκειμένου να νοσηλευτεί σε απλό θάλαμο νοσηλείας.

ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΕΣ ΣΤΟΝ ΤΥΡΝΑΒΟ
Ξεκίνησαν οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου Covid-19 με τη μορφή των «Drive Through Rapid Tests» στους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, με πρώτο σταθμό την πόλη του Τυρνάβου. Τη διαδικασία επέβλεψαν ο συντονιστής Covid-19 της Περιφέρειας Θεσσαλίας και πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Βασίλης Πινακάς, ο δήμαρχος Τυρνάβου Γιάννης Κόκουρας καθώς επίσης και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Χρήστος Κατσαρός. Όπως ανακοίνωσε η Περιφέρεια Θεσσαλίας, σε συνολικό αριθμό 187 δειγμάτων καταγράφηκαν 9 θετικά κρούσματα Covid-19 –ποσοστό 4,8%.
Ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων είναι τα 35 έτη και πρόκειται για 6 γυναίκες και 3 άντρες οι οποίοι ήδη έχουν ενημερωθεί από την αρμόδια υπηρεσία για επανέλεγχό τους με τη μέθοδο PCR. Όπως δήλωσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός «η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και τους κατά τόπους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες που δεν έχουν την οικονομική ευχέρεια να εξεταστούν δωρεάν, γρήγορα και με ασφάλεια χωρίς να εξέλθουν από το όχημά τους και εφόσον είναι θετικοί να λάβουν τις κατάλληλες προφυλάξεις.
Με τον τρόπο αυτόν αποκτούμε εικόνα της διάδοσης του ιού στην κοινότητα και προφυλάσσουμε τον πληθυσμό. Παράλληλα, αποσυμφορούμε τα Νοσοκομεία μας που δέχονται μεγάλο βάρος» πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης. Από την πλευρά του ο δήμαρχος Τυρνάβου Γιάννης Κόκουρας, ευχαρίστησε για μια ακόμα φορά τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό και τον ΕΟΔΥ για την αξιέπαινη αυτή πρωτοβουλία και κάλεσε εκ νέου τους πολίτες να συνεχίσουν να τηρούν απαρέγκλιτα τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας.
Το πρόγραμμα της δράσης «Drive Through Rapid Tests» στους Δήμους της Π.Ε. Λάρισας συνεχίζεται ως εξής:
- Τρίτη 17-11-2020, από 10 π.μ. έως 3 μ.μ. στα Φάρσαλα.
- Τετάρτη 18-11-2020, από 9 π.μ. έως 3 μ.μ. στην Ελασσόνα.
- Πέμπτη 19-11-2020, από 10 π.μ. έως 3 μ.μ. στη Νίκαια Δήμου Κιλελέρ και στο Μακρυχώρι Δήμου Τεμπών.
- Παρασκευή 20-11-2020, από 9 π.μ. έως 3 μ.μ. στην Αγιά.

 

Αρνητικά όλα τα τεστ στον Οίκο Ευγηρίας

Αρνητικά αποδείχθηκαν όλα τα τεστ κορονοϊού που έγιναν χθες σε Οίκο Ευγηρίας της Λάρισας, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε». Μετά και την εκδήλωση κρουσμάτων κορονοϊού σε εργαζόμενους και όχι σε φιλοξενούμενους στον Οίκο Ευγηρίας, κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ προχώρησε χθες σε μαζικά τεστ στο προσωπικό τα αποτελέσματα των οποίων βγήκαν αρνητικά.

 

Δωρεάν Rapid Test σήμερα στα Φάρσαλα

ΦΑΡΣΑΛΑ (Γραφείο «Ε»)

Ο Δήμος Φαρσάλων σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τις Κινητές Μονάδες Ειδικού Σκοπού του Ελληνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, θα πραγματοποιήσουν σήμερα, μαζικό δειγματοληπτικό έλεγχο μέσω της δράσης «drive through testing». Τα συνεργεία του ΕΟΔΥ θα βρίσκονται για τον σκοπό αυτόν, από τις 10 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι, έμπροσθεν του 2ου Γυμνασίου – Λυκείου Φαρσάλων, κοντά στη Σκεπαστή Αγορά της πόλης. Μέσω της συγκεκριμένης δράσης δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να δίνουν δείγμα, άμεσα, χωρίς να εξέλθουν από το όχημά τους και να δημιουργείται συνωστισμός, καθώς δεν υπάρχει καθυστέρηση και αναμονή, με τον χρόνο εξυπηρέτησης να μην υπερβαίνει τα 5 λεπτά. Οι πολίτες που θα προσέρχονται με το ιδιωτικό τους όχημα θα πρέπει να τηρούν τις οδηγίες που προβλέπονται σχετικά με τη μετακίνησή τους.

 

 

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass