ΝΕΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

Η ευθύνη του υπουργού και όχι του φαρμακοποιού

*Δραματική καταγγελία του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας *Νέες επιβαρύνσεις για τους ασφαλισμένους *Πλήττεται περαιτέρω η αξιοπιστία της συνταγογράφησης *Αξεπέραστα προβλήματα μεταξύ ιατρών-φαρμακοποιών και ασφαλισμένων

Δημοσίευση: 19 Ιουλ 2014 3:51 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 15:54
 «Τέσσερις νέες υπουργικές αποφάσεις στοχεύουν στη δραματική μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης. Οι νέες ρυθμίσεις δεν εντάσσονται σε κανένα σχεδιασμό δεν διέπονται από νομιμότητα επιστημονική τεκμηρίωση δημιουργώντας αξεπέραστα προβλήματα στους Έλληνες ασφαλισμένους», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Λάρισας επισημαίνοντας: «Επιχειρούμε να ενημερώσουμε τους ασφαλισμένους όλων των ταμείων ότι οι αλλαγές αυτές είναι ευθύνη του υπουργού και όχι του φαρμακοποιού. Καταγγέλλουμε επίσης την απαράδεκτη τακτική να εφαρμόζονται νέοι κανόνες που θίγουν άμεσα την τσέπη του ασφαλισμένου χωρίς να γίνεται καμία ενημέρωση στον άμεσα ενδιαφερόμενο που είναι ο ασφαλισμένος- ο γιατρός- και ο φαρμακοποιός.
Έχοντας υποχρέωση στους ασθενείς μας δηλώνουμε ότι διαφωνούμε κάθετα με τις εφαρμοζόμενες διατάξεις γιατί καταργούν ουσιαστικά τη φαρμακευτική περίθαλψη.
1ον. Για πρώτη φορά στη χώρα μας μπαίνει πλαφόν χορήγησης φαρμάκων ανά γιατρό χωρίς καμία επιστημονική τεκμηρίωση (θεραπευτικά πρωτόκολλα). Έτσι ο παθολόγος μπορεί να γράψει φάρμακα αξίας μέχρι 50 ευρώ, σύμφωνα με το ΦΕΚ 1796/1-7-2014 ο καρδιολόγος φάρμακα άλλης αξίας ανάλογα με τον ασθενή καθώς επίσης και ο ψυχίατρος.
Αυτό σημαίνει ότι το 80 % των ασθενών δεν θα μπορούν να καλύψουν τις μηνιαίες ανάγκες τους σε φάρμακα.
Αν κάποιος χρειάζεται δύο κουτιά ενός αντιυπερτασικού φαρμάκου το μήνα που ως σύνολο κοστίζουν πάνω από 50 ευρώ θα προμηθεύεται από τον ασφαλιστικό του φορέα μόνο το ένα κουτί είτε καλύπτει είτε όχι την θεραπευτική αγωγή του μηνός.
2ον. Όσα πρωτότυπα φάρμακα δεν έχουν αντίγραφο που σημαίνει ότι είναι καινοτόμα και νέας τεχνολογίας φάρμακα δεν θα αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία.
3ον. Όταν η διαφορά ενός πρωτότυπου φαρμάκου και ενός αντίγραφου φαρμάκου (τιμή αναφοράς) επιβαρύνει εξολοκλήρου τον ασθενή προστιθέμενη στο ποσοστό συμμετοχής το οποίο σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να φτάσει και το 80 % της συνολικής αξίας. Αυτό δημιουργεί τεράστια προβλήματα αξιοπιστίας μεταξύ φαρμακοποιών και ασθενών για το αν η συμμετοχή είναι σωστή ή λάθος. Και αυτό γιατί ο ασθενής δεν έχει τη δυνατότητα να υπολογίζει αυτές τις διαφορές παρά τις συνεχείς διευκρινίσεις εκ μέρους των φαρμακοποιών.
4ον. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά από σήμερα ισχύει και η επιλογή φαρμάκου αναλόγως της τιμής του από τον ασθενή ο οποίος θα πρέπει να υπογράφει στη συνταγή βεβαιώνοντας ποιο φάρμακο θέλει να πάρει φτηνότερο ή ακριβότερο παρακάμπτοντας κάθε δεοντολογία του ιατρού και υπευθυνότητα του φαρμακοποιού. Ουσιαστικά το μόνο κριτήριο για την επιλογή του φαρμάκου εκ μέρους του ασθενούς θα είναι η τιμή και όχι το αποτέλεσμα της φαρμακευτικής θεραπείας.
Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Λάρισας αισθάνεται την ανάγκη να δημοσιοποιήσει το περιεχόμενο αυτών των υπουργικών αποφάσεων γιατί καθημερινά αντιμετωπίζει προβλήματα για την εκτέλεση των συνταγών από τους ασθενείς για την οποία καμία ευθύνη δεν έχει».
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass