ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΑΝΕΔΕΙΞΑΝ ΤΗΝ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΗ ΤΟΥ ΔΡΑΣΗ. ΕΡΕΥΝΟΥΝ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΤΙΒΑΚΤΗΡΙΑΚΕΣ ΤΟΥ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

Το μέλι του Ολύμπου προς τη δική του κορυφή...

* Συναγωνίζεται προϊόντα από πολλές περιοχές της γης σε ένα ιδιότυπο αλλά επιστημονικό «μουντιάλ μελιών»...

Δημοσίευση: 19 Ιουλ 2014 3:53 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 15:54
 Της Λένας Κισσάβου
Έρευνα προς αναζήτηση του «χρυσού νέκταρ», πραγματοποιείται από ειδικούς επιστήμονες στη Λάρισα και σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, φαίνεται να πλησιάζουν στον στόχο τους.
Πρόκειται για ένα πραγματικά τολμηρό εγχείρημα, που διενεργείται στα εργαστήρια του Τμήματος Βιοτεχνολογίας-Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στα μικροσκόπια του οποίου βρίσκεται το μέλι Ολύμπου, αναζητώντας τις αντιοξειδωτικές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητές του, με σκοπό, εφόσον οι έρευνες αναδείξουν το προσδοκώμενο αποτέλεσμα, να αναδείξουν το συγκεκριμένο πρόϊόν και –φυσικά- τη χώρα μας διεθνώς. Έτσι το μέλι Ολύμπου θα μετατραπεί σε «χρυσό».
Σύμφωνα με τον επιστημονικό υπεύθυνο, επίκουρο καθηγητή του τμήματος Βιοτεχνολογίας Μικροβίων, κ. Δημήτρη Μόσιαλο, αυτή την περίοδο πραγματοποιούνται μελέτες για την αντιβακτηριακή αλλά και την αντιοξειδωτική δράση του μελιού του Ολύμπου, συγκρίνοντας τις ιδιότητές του με το καλύτερο μέχρι σήμερα παγκοσμίως μέλι, το γνωστό ως «Μανούκα» της Νέας Ζηλανδίας, το οποίο κοστίζει σήμερα 200 ευρώ το κιλό!
Στόχος; Αν αποδειχθεί ότι το μέλι Ολύμπου έχει καλύτερη δράση από το «Μανούκα», το οποίο θεωρείται το πιο αντιβακτηριακό παγκοσμίως (χρησιμοποιείται στην κλινική πρακτική), τότε είναι προφανές ότι η χώρα μας θα μπορεί να κατακτήσει μια πρωτιά που θα της επιφέρει εκτός από φήμη και οικονομικά οφέλη με την εκμετάλλευση του προϊόντος.
Βέβαια ο κ. Μόσιαλος επισημαίνει ότι ανάλογες μελέτες-συγκρίσεις μελιών με το «Μανούκα» γίνονται και σε άλλες χώρες, όπως την Ινδία, τη Χιλή κ.ά. αλλά δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής αποτελέσματα, ενώ εμφανίζεται αισιόδοξος για τα αποτελέσματα που θα καταλήξει η έρευνα στη Λάρισα με το μέλι Ολύμπου.
Το εγχείρημα θα χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια Θεσσαλίας,
καθώς έχει ήδη υπογραφεί η σχετική προγραμματική σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας και Πανεπιστημίου, στην οποία προβλέπεται η επιχορήγηση της πρώτης φάσης της έρευνας (επτά μηνών) με 6.000 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ). Το συνολικό ποσό που προβλέπεται να διατεθεί σε αυτή, ανέρχεται στα 20.000 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) και αναμένεται η εκταμίευση των χρημάτων.
ΠΡΩΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ
Τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως το μέλι Ολύμπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φάρμακο για την επούλωση εγκαυμάτων αλλά και πληγών στα πόδια των διαβητικών, ενώ μπορεί να δράσει και κατά των βακτηρίων του σταφυλόκοκκου και της ψευδομονάδας.
Στο μέλλον το μέλι μπορεί να χρησιμοποιηθεί εκτός από φάρμακο και ως φυσικό συντηρητικό τροφίμων, αναστέλλοντας την ανάπτυξη παθογόνων μικροβίων στα τρόφιμα.
Αναλυτικότερα, στο πλαίσιο μεταπτυχιακής διατριβής που εκπονήθηκε από τον κ. Νικόλαο Σουλιτσιώτη, φοιτητή του Τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, υπό την επίβλεψη του καθηγητή κ. Δημήτρη Κουρέτα και του λέκτορα κ. Δημήτρη Στάγκου, όπου εξετάστηκαν οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες μελιών από τις περιοχές Ελασσόνα, Καρυά, Συκέα, Δομένικο, Σκαμνιά, Σαραντάπορο, Κρανιά, Άζωρο, Βερδικούσια και Καλλιθέα, αποδείχθηκε ότι είχαν σημαντική αντιοξειδωτική δράση που ξεπερνούσε αυτή του μελιού Manuka.
Επίσης, σε άλλη μελέτη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας της μεταπτυχιακής φοιτήτριας Ελένη Ανθιμίδου, που έγινε υπό την καθοδήγηση του επίκουρου καθηγητή του Τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας κ. Δημητρίου Μόσιαλου, βρέθηκε ότι ορισμένα από τα δείγματα μελιών έχουν ισχυρή αντιβακτηριακή δράση και σε κάποια από αυτά ήταν ισχυρότερη από του Manuka.
Να σημειωθεί ότι στο Τμήμα Μηχανικής Βιοσυστημάτων του ΤΕΙ Θεσσαλίας, η ερευνητική ομάδα του αναπληρωτή καθηγητή κ. Κων/νου Πετρωτού, ανέπτυξε μέθοδο για μετατροπή των μελιών του Ολύμπου σε σκόνη, γεγονός που δίνει προοπτικές χρήσης του σε καλλυντικά και σε φαρμακευτικά παρασκευάσματα.
Από την πρώτη στιγμή την έρευνα στήριξε ο περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας και Ελασσονίτης κ. Θανάσης Παιδής, ο οποίος έφερε σε επαφή μελισσοκόμους της επαρχίας Ελασσόνας με το Τμήμα Βιοχημείας, προκειμένου να στείλουν δείγματα μελιού για τα πρώτα στάδια της έρευνας. Ο κ. Παιδής υποστήριξε ότι: «Υπάρχουν μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης της μελισσοκομίας στην περιοχή. Η προσπάθεια πιστοποίησης του μελιού ως «μέλι Ολύμπου» -προϊόν γεωγραφικής ένδειξης αποτελεί ένα σημαντικότατο εργαλείο στο να ενισχυθούν όλοι παραγωγοί. Η έρευνα είχε άμεση ανταπόκριση από την τοπική κοινωνία, αλλά θα προσφέρει και σημαντικά οφέλη σε αυτή».
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass