ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

«Πρωτότυπο» χαράτσι καταγγέλλει το ΕΚΛ

Δημοσίευση: 19 Ιουλ 2014 4:43 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 15:54
 Την επιβολή «χαρατσιού» στα πρωτότυπα φάρμακα ζητώντας την κατάργησή της καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Λάρισας.
Συγκεκριμένα στην καταγγελία του το ΕΚΛ αναφέρει:
«Το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας, καταγγέλλει την απόφαση της συγκυβέρνησης Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ, να επιβάλει ένα ακόμα χαράτσι στη συμμετοχή των αρρώστων στα φάρμακα με στόχο η καθαρή Δημόσια Φαρμακευτική Δαπάνη να μην υπερβεί 2,019 δισ. ευρώ για το 2014, όπως συμφώνησε με την τρόικα. Κατάργησε τη συμμετοχή κατά 50% του ΕΟΠΥΥ στη διαφορά μεταξύ Λιανικής Τιμής (ΛΤ) και Ασφαλιστικής Τιμής (ΑΤ) για κάθε κουτί πρωτότυπου φαρμάκου που δεν έχει αντίγραφο και η τιμή του δεν υπερβαίνει τα 50 ευρώ. Έτσι, ο άρρωστος θα πληρώνει ολόκληρο το ποσό μέχρι τα 50 ευρώ και στην περίπτωση που η διαφορά υπερβαίνει τα 50 ευρώ, τότε αυτήν τη χρεώνεται ο ΕΟΠΥΥ.
Η ρύθμιση αυτή επιβλήθηκε από την ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης) στους φαρμακοποιούς από τις 14 Ιούλη 2014.
Για να υπάρξει μια προσέγγιση του μεγέθους του χαρατσιού, αναφέρουμε τα εξής: Το 18,5% της αγοράς σε αξίες ή το 22,3% σε τεμάχια κατέχουν τα γενόσημα φάρμακα. Τα υπόλοιπο μέρος μιας αγοράς που σε αξίες ανέρχεται σε 5,3 δισ. ευρώ το κατέχουν τα πρωτότυπα φάρμακα ή φάρμακα που έχει λήξει η πατέντα τους.
Το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας, διεκδικεί:
- Δωρεάν χορήγηση των φαρμάκων, μόνο με ιατρική συνταγή, σε όλους όσους τα έχουν ανάγκη.
- Να καταργηθεί το χαράτσι του 1 ευρώ για κάθε συνταγή στα φάρμακα. Καμία περικοπή στα φάρμακα και τις δαπάνες. Κατάργηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στα φάρμακα. Να καταργηθούν οι λίστες.
- Ανάπτυξη κρατικού φορέα έρευνας, παραγωγής, εισαγωγής και δωρεάν διάθεσης των φαρμάκων με αποκλειστικά επιστημονικά κριτήρια».
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass