Υπόθεση Υγείας

Δημοσίευση: 20 Απρ 2021 21:04

Η κινητή χειρουργική μονάδα του Ελληνικού Στρατού στον προαύλειο χώρο του Θριάσιου Νοσοκομείου

που εγκαταστάθηκε για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών. Δείγμα της πίεσης που δέχεται το Σύστημα Υγείας στην περιοχή του λεκανοπεδίου την ώρα που φουντώνει η συζήτηση για το «Πάσχα στο χωριό»...

 

Κοινό Υπηρεσιακό Συμβούλιο για τα δύο νοσοκομεία

Με απόφαση του υπηρεσιακού γενικού γραμματέα του Υπουργείου Υγείας, Γιάννη Βλάσση, συγκροτείται στη Λάρισα κοινό Υπηρεσιακό Συμβούλιο των δύο νοσοκομείων, Γενικού και Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, στο οποίο συμμετέχουν οι: 1. Ζησοπούλου Κωνσταντίνα, προϊσταμένη Διεύθυνσης Νοσηλευτικής Υπηρεσίας ΠΓΝΛ με αναπληρωτή τον Φούρλα Κωνσταντίνο, προϊστάμενο Διεύθυνσης Τεχνικής – Ξενοδοχειακής Υπηρεσίας ΠΝΓΛ. 2. Μπίσμπα Ελένη, προϊσταμένη Διεύθυνσης Διοικητικής – Οικονομικής Υπηρεσίας, η οποία υπηρετεί στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, με αναπληρωτή τον Σταμουλόπουλο Βασίλειο, αναπληρωτή προϊστάμενο Διεύθυνσης Διοικητικού-Οικονομικού Γ.Ν.Λ. 3. Ζήση Βασιλική, αναπληρώτρια προϊσταμένη Διεύθυνσης Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, με αναπληρωτή τον Αποστολίδη Χαρίλαο, αναπληρωτή προϊστάμενο Υποδιεύθυνσης Τεχνικού, οι οποίοι αμφότεροι υπηρετούν στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας. Όταν το Συμβούλιο κρίνει θέματα του μόνιμου προσωπικού, μετέχουν σε αυτό ως αιρετοί εκπρόσωποι των εργαζομένων οι ακόλουθοι: i. Χύτα Ευθυμία, με αναπληρώτρια την Γκόντρια Ευαγγελία, οι οποίες αμφότερες υπηρετούν στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας. ii. Κώτσης Απόστολος με αναπληρώτρια τη Χαρίση Ευαγγελή, οι οποίοι αμφότεροι υπηρετούν στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας. Σημειώνεται ότι δεν υφίστανται αιρετοί εκπρόσωποι για θέματα προσωπικού με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου. Πρόεδρος του Υπηρεσιακού Συμβουλίου ορίστηκε η Ζησοπούλου Κωνσταντίνα, με αναπληρώτρια πρόεδρο τη Ζήση Βασιλική. Η θητεία των μελών του Υπηρεσιακού Συμβουλίου λήγει με την επιλογή και τοποθέτηση προϊσταμένων Διευθύνσεων εξαιρουμένων των αιρετών εκπροσώπων, των οποίων η θητεία λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2022.


Μάστιγα για τους άνδρες η άπνοια ύπνου

Ένας στους δύο άνδρες στην Ελλάδα πάσχει από το Σύνδρομο Άπνοιας Ύπνου, σύμφωνα με στοιχεία επιστημονικής μελέτης που παρουσιάστηκε στη διάρκεια της έβδομης Διαδικτυακής Διάλεξης του ΣΤ’ Κύκλου Διαλέξεων του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος! Η αύξηση, σύμφωνα με τα στοιχεία, είναι αλματώδης, καθώς το 2008 μόλις το 3-7% των ανδρών και μόλις το 2-5% των γυναικών έπασχε από το σύνδρομο, ενώ το 2019 τα ποσοστά άγγιξαν το 50% των ανδρών και το 18% των γυναικών. «Η αλματώδης αυτή αύξηση θα πάρει μορφή πανδημίας στους άνδρες ηλικίας 40 με 60 χρόνων, μέχρι το 2050, καθώς σχετίζεται με την αύξηση της παχυσαρκίας και όχι μόνο» ανέφερε η κα Αναστασία Αμφιλοχίου, πνευμονολόγος, διευθύντρια Μονάδας Μελέτης Ύπνου στο Σισμανόγλειο Γενικό Νοσοκομείο, που ανέπτυξε το θέμα του Συνδρόμου Άπνοιας Ύπνου. Το σύνδρομο άπνοιας-υπόπνοιας στον ύπνο χαρακτηρίζεται από: * Επαναλαμβανόμενα επεισόδια διαταραχής της αναπνοής, διακοπές αναπνοής. * Αποκορεσμό της οξυαιμοσφαιρίνης, μειωμένη οξυγόνωση. * Διαταραχή της αρχιτεκτονικής του ύπνου (arousals), συνεχείς αφυπνίσεις, κυρίως μη αντιληπτές από τους ασθενείς. «Το σύνδρομο είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για τους πάσχοντες αν δεν αντιμετωπιστεί, καθώς οι επιπλοκές που προκαλεί είναι πολύ σημαντικές για την υγεία και τη ζωή τους» τόνισε χαρακτηριστικά η κα Αμφιλοχίου. Η διάγνωση του συνδρόμου γίνεται με φυσική εξέταση και τη χρήση της πολυπνογραφίας (ταυτόχρονη καταγραφή και συνδυασμένη ανάλυση διαφόρων παραμέτρων κατά τη διάρκεια του ύπνου). Η εξέταση, προηγμένης τεχνολογίας, πραγματοποιείται σε ειδικό Τμήμα Νοσοκομείου - Μονάδα Μελέτης Ύπνου- από Εξειδικευμένο Νοσηλευτικό και Ιατρικό προσωπικό. «Η θεραπεία, περιλαμβάνει θεραπευτικά μέτρα πρώτης και δεύτερης γραμμής» αναλόγως της βαρύτητας του συνδρόμου διευκρίνισε η κα Αμφιλοχίου. Τα θεραπευτικά μέτρα πρώτης γραμμής περιλαμβάνουν απώλεια βάρους, διακοπή κατανάλωσης αλκοόλ, διακοπή χρήσης επιβαρυντικών φαρμάκων, διακοπή καπνίσματος, θεραπεία ρινικών διαταραχών, πλάγια θέση σώματος στον ύπνο, υγιεινή του Ύπνου. Τα μέτρα δεύτερης γραμμής περιλαμβάνουν μη επεμβατικό μηχανικό αερισμό (CPAP, BiPAP), ενδοστοματική συσκευή, χειρουργική αντιμετώπιση, φαρμακευτική αντιμετώπιση υπνηλίας. «Η πιο συχνά προτεινόμενη, από τους γιατρούς μέθοδος για την αντιμετώπιση του συνδρόμου είναι η χρήση της συσκευής μηχανικού αερισμού (CPAP, BiPAP), η οποία έχει βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών» κατέληξε η κα Αμφιλοχίου.


Το 7ο Συνέδριο Εφαρμοσμένης Φαρμακευτικής

Με τη συμμετοχή ομιλητών, καθηγητών Φαρμακευτικής και Ιατρικής από τα 3 Τμήματα Φαρμακευτικής της χώρας και από Ιατρικές Σχολές, καθώς και διακεκριμένων επιστημόνων υγείας, θα πραγματοποιηθεί το 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εφαρμοσμένης Φαρμακευτικής, στις 22 και 23 Μαΐου 2021. Το Συνέδριο διοργανώνει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης και τελεί υπό την αιγίδα του Τμήματος Φαρμακευτικής Α.Π.Θ., του Τμήματος Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ, του Τμήματος Φαρμακευτικής Πανεπιστημίου Πατρών και του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου. Και φέτος, εξαιτίας των ειδικών συνθηκών που διαμορφώνονται λόγω του κορονοϊού, το Πανελλήνιο Συνέδριο Εφαρμοσμένης Φαρμακευτικής θα πραγματοποιηθεί αποκλειστικά διαδικτυακά.

 

GOYLAS EKAB

Αποδοτική αποδείχθηκε η εκστρατεία του κλιμακίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας προσωπικού του ΕΚΑΒ. Δεκάδες οι συναντήσεις του κλιμακίου με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα Γιάννη Γούλα με στελέχη των Υπουργείων, πολλές οι πλακέτες σε κυβερνητικούς παράγοντες και αρκετές οι δεσμεύσεις για την επίλυση προβλημάτων, αλλά και αναβάθμιση του προσωπικού του Κέντρου. Μεταξύ των τιμηθέντων και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, που βρήκε χρόνο για τη συνάντηση παρά το βαρύ πρόγραμμά του.

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass