Υπόθεση Υγείας

Δημοσίευση: 02 Νοε 2021 20:55
Ένα δάφνινο στεφάνι στη μνήμη των Λαρισαίων εθελοντριών αδελφών του έπους του 1940 στη Λάρισα της πανδημίας από την πρόεδρο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Λάρισας, Ελισάβετ Καρανίκα… Ένα δάφνινο στεφάνι στη μνήμη των Λαρισαίων εθελοντριών αδελφών του έπους του 1940 στη Λάρισα της πανδημίας από την πρόεδρο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Λάρισας, Ελισάβετ Καρανίκα…

Από τον Δ.  Κατσανάκη      (katsanakis@eleftheria.gr)

 

Οι εμβολιασμοί, το ΩΡΛ ιατρείο και οι μεταμοσχεύσεις

Μία ακόμα δύσκολη εβδομάδα για τα δύο νοσοκομεία στη Λάρισα ξεκίνησε χθες, με το σύστημα υγείας στην περιοχή να δοκιμάζεται για τις αντοχές του αναφορικά με τη διαχείριση των ασθενών με covid. Και ενώ οι δοκιμασίες είναι καθημερινές, με τις εφημερίες

να κλείνουν, έστω και δύσκολα, το ποσοστό του εμβολιασμού στη Λάρισα παραμένει χαμηλό προκαλώντας πονοκέφαλο στις τοπικές και υγειονομικές αρχές, καθώς η επιβάρυνση είναι μεγαλύτερη στις περιοχές με τη μικρότερη εμβολιαστική κάλυψη.
Όπως προκύπτει από τον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας, η εμβολιαστική κάλυψη στη Λάρισα με εμβόλιο τουλάχιστον μίας δόσης ανέρχεται σε 54,68%, με το ποσοστό των ολοκληρωμένων εμβολιασμών να κινείται στο 52,19%, ποσοστά πολύ χαμηλότερα από τα αντίστοιχα ποσοστά της επικρατείας που κινούνται σε 62,85% και 60,45% αντίστοιχα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μεγαλύτερα ποσοστά εμβολιασμού στη Θεσσαλία καταγράφονται στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, με 60,51% και 58,38%, ενώ όλες οι περιφερειακές ενότητες στην περιφέρεια υπολείπονται σημαντικά από τον μέσο όρο των εμβολιασμών στην επικράτεια.
Παρότι ο σχετικός χάρτης δείχνει ανοδικές τάσεις εμβολιασμού και στις 4 Περιφερειακές Ενότητες, ο ρυθμός εμβολιασμού στα Εμβολιαστικά Κέντρα έχει μειωθεί αισθητά με αποτέλεσμα να μειωθούν οι εμβολιαστικές γραμμές στα νοσοκομεία της πόλης, συμπεριλαμβανομένου και του Στρατιωτικού, ενώ μικρή είναι ποσοτικά και η συνδρομή της κινητής εμβολιαστικής μονάδας έξω από τους Ιερούς Ναούς της Λάρισας παρά τη μεγάλη συμβολική της αξία. Είναι ενδεικτικό ότι η κινητή εμβολιαστική μονάδα εξόρμησε προχθές στην περιοχή του Συκουρίου, όπου έγιναν μόλις 32 εμβολιασμοί.
* * *
Στον τομέα των εμβολιασμών, ανοίγει στις 5 Σεπτεμβρίου η πλατφόρμα για τη δεύτερη δόση όσων έχουν κάνει το εμβόλιο Johnson & Johnson εφόσον έχουν περάσει τουλάχιστον δύο μήνες από τη χορήγηση της προηγούμενης δόσης.
Σύμφωνα με τον γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν τη δεύτερη δόση με Johnson & Johnson και με mRNA εμβόλια, αρχής γενομένης με το Pfizer.
* * *
Την έναρξη εξωτερικού τακτικού ιατρείου ΩΡΛ τμήματος μία φορά την εβδομάδα κάθε Πέμπτη, με υπεύθυνο γιατρό τον διευθυντή ΩΡΛ Γιάννη Τσιτιρίδη, αποφάσισε σε πρόσφατη συνεδρίασή της η Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας υλοποιώντας την απόφασή της για επαναλειτουργία της ΩΡΛ Κλινικής.
Ωστόσο παραμένει αμφίβολη η υλοποίηση της απόφασης -τουλάχιστον για τις επόμενες εβδομάδες-καθώς οι εξελίξεις στον τομέα της πανδημίας επέβαλαν αναστολή δραστηριοτήτων και συρρίκνωση τμημάτων και κλινικών του νοσοκομείου με σκοπό την εξυπηρέτηση των αναγκών νοσηλείας ασθενών με covid.
Σημειώνεται πάντως ότι στην ίδια απόφαση της Διοίκησης του Νοσοκομείου προβλέπεται διάθεση χειρουργικού χρόνου και για τα ΩΡΛ περιστατικά μία ημέρα την εβδομάδα με προτεραιότητα σε περιστατικά που εξετάζονται στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας και σε συνεννόηση με την επιτροπή χειρουργείου του Νοσοκομείου.
* * *
Μετά την προκήρυξη διαφόρων θέσεων επιστημόνων η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Αλτσχάιμερ και Συναφών Διαταραχών νομού Λάρισας, αναζητά Πτυχιούχο Νοσηλευτικής ΑΕΙ η ΤΕΙ με μεταπτυχιακό τίτλο ή εμπειρία για τετράωρη απογευματινή απασχόληση και κατ’ οίκον. Η απασχόληση είναι ετήσια, ενώ η υποβολή βιογραφικού μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά, στο e-mail: alzheimer.lar@gmail.com
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2410-281.999 και 6938-805.781.
* * *
Το Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών συμπληρώνει φέτος 10 χρόνια παρουσίας ως σημείο αναφοράς στον δημόσιο διάλογο για την υγεία.
Η συμμετοχή όλων των εταίρων, των χρηστών υγειονομικών υπηρεσιών, των εκπροσώπων της Πολιτείας, των κοινοβουλευτικών κομμάτων, της επιστημονικής κοινότητας και του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αναδεικνύει με τον πλέον εμφατικό τρόπο τη βαρύτητα της συνεργασίας και της συμμετοχικότητας στον διάλογο για τις πολιτικές υγείας, αλλά και όλα τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την κοινότητα των ασθενών.
Υπό τον τίτλο «Μία Δεκαετία Διεκδικήσεων: Το Όραμα, Οι Προκλήσεις και τα Επόμενα Βήματα», το 10ο επετειακό Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών, που οργανώνεται στις 10 και 11 Νοεμβρίου αναδεικνύει την ανάγκη, αλλά και την αξία της συμμετοχικότητας της Κοινωνίας των Πολιτών, στις διαδικασίες λήψεις αποφάσεων. Στις τέσσερις ενότητες πραγματεύονται θεματικές που αντικατοπτρίζουνς τις σύγχρονες ανάγκες στον χώρο της υγείας, πάντοτε υπό το πρίσμα της συμμετοχικότητας, ως δείγμα ωρίμανσης μιας Δημοκρατικής Κοινωνίας.
* * *
Ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων έχει θεσπίσει την 1η Νοεμβρίου ως την Παγκόσμια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων.
Η χώρα μας βρίσκεται πολύ χαμηλά στην κατάταξη ανάμεσα στα ευρωπαϊκά κράτη. Με μέσο όρο 18 δωρητές ανά 1 εκατ. κατοίκους στις υπόλοιπες χώρες, στην Ελλάδα το ποσοστό είναι μόλις 4,8 δότες ανά 1 εκατ. Αυτό οφείλεται κυρίως στην απροθυμία των συγγενών να συναινέσουν στη δωρεά οργάνων αγαπημένων τους προσώπων που έχασαν τη μάχη με τη ζωή, αλλά και της παραφιλολογίας που υπάρχει γύρω από το θέμα.
Άρα η σωστή ενημέρωση είναι το κλειδί. Και αυτό θα πρέπει να κάνουμε. Η δωρεά οργάνων είναι μία βαθιά ανθρωπιστική πράξη. «Δωρεά» στον συνάνθρωπο που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας, που μέσα από τη δική μας πράξη αγάπης μπορεί να κερδίσει ζωή, να βελτιώσει την ποιότητα ζωής του, να κερδίσει μία δεύτερη ευκαιρία.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass